logo


Πριν από λίγο καιρό το Σωματείο Εθελοντών Αρωγών Ζώων Αγ. Στεφάνου, με δημόσια διαμαρτυρία του, αποχώρησε από την Επιτροπή Αδέσποτων του Δήμου, επισημαίνοντας την  ανισότιμη μεταχείριση του Δήμου που επιχορήγησε με 4500 ευρώ το Φιλοζωικό Σύλλογο Διονύσου, με αύξηση κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι, αλλά μόνο με 1000 ευρώ τη δική του δράση, κι αυτό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Χθες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε η σειρά ενός άλλου, εξαιρετικά δραστήριου Συλλόγου, να διαμαρτυρηθεί γιατί η περυσινή δημοτική επιχορήγηση των 5000 ευρώ, μειώθηκε φέτος κατά 1000 ευρώ, δυσκολεύοντας την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του. Ο λόγος για τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυάδες στο Κρυονέρι, που παρέστη χθες με εκπροσώπους του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ έχει ήδη στείλει και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμο.

Το θέμα έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο προ Ημερησίας Διατάξεως τόσο ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης όσο και ο συνάδελφός του από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου Σπ. Σπληλιώτης. Ο τελευταίος υπενθύμισε μάλιστα πως πάγιο αίτημα της παράταξής του ήταν η θέσπιση κριτηρίων με βάση τα οποία να δίδονται οι επιχορηγήσεις στους φορείς, ώστε να αποφεύγονται αισθήματα ή υπόνοιες αδικίας για το πώς επιχορηγείται ο κάθε φορέας. Την πρακτική αυτή δεν ακολούθησε δυστυχώς ούτε η προηγούμενη ούτε και η νυν Δημοτική Αρχή, υπογράμμισε ο κ. Σπηλιώτης.

Που επανέφερε στο προσκήνιο ένα από τα θέματα που- με ευθύνη των δυο Καλλικρατικών Δημοτικών Αρχών αλλά και των φορέων- έχει πρωταγωνιστήσει πολλές φορές στην τοπική επικαιρότητα: Όλοι παραδέχονται πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο επιχορηγούνται Σύλλογοι και Σωματεία κάθε χρόνο, αλλά ουδείς – χρόνο με το χρόνο- κάνει έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι δικαιολογημένη (μπορεί να πει κανείς ότι) είναι και η κυνική πρόταση και παραδοχή του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη όταν πέρυσι, τον Ιούλιο του 2017, συζητούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι επιχορηγήσεις εν μέσω αντεγκλήσεων: “Αν οι παρατάξεις φέρουν εναλλακτική πρόταση για τις επιχορηγήσεις των φορέων, εμείς με μεγάλη χαρά θα τη συνυπογράψουμε. Αλλά είμαι βέβαιος πως πάντα στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο θα δίνουμε τις επιχορηγήσεις”.