logo


Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα η Σχολική Επιτροπή Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης έχει πραγματοποιήσει πάνω από 15 συνεδριάσεις και έχει λάβει δεκάδες αποφάσεων, πολλές από αυτές με οικονομικό αντικείμενο χιλιάδων ευρώ. Ανάμεσά τους και αυτές που αφορούν στην άσκηση αγωγής κατά όσων ζημίωσαν την Επιτροπή το διάστημα 2013-2015, όπως προέκυψε από το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που έλεγξαν την οικονομική διαχείριση του Νομικού Προσώπου το παραπάνω διάστημα. Είναι πιθανόν όμως όλες αυτές οι αποφάσεις να αποδειχθούν άκυρες, και μάλιστα με γκάφα ολκής τόσο του Προέδρου της όσο και της Δημοτικής Αρχής!

Ο λόγος για τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων Διονύσου στην Επιτροπή, που εξ οφίτσιο συμμετέχουν ως τακτικό και αναπληρωματικό μέλος, και των οποίων ο ορισμός αποφασίστηκε από την Ένωση τον Ιούλιο του 2017. Παρότι όμως η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε εγκαίρως από την Ένωση, τόσο στον Δήμο όσο και στη Σχολική Επιτροπή, εντούτοις δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση και νομιμοποίηση, όπως επιβάλλεται.

Το γεγονός αυτό διέφυγε της προσοχής του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α. Δελαγραμμάτικα, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις και οι ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτών των 15 μηνών να περιλαμβάνουν ως τακτικό μέλος τη νέα εκπρόσωπο της Ένωσης, της οποίας ο ορισμός δεν είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο! Και μάλιστα, σε σειρά συνεδριάσεων, η απαρτία εξασφαλίστηκε με τη συμμετοχή του συγκεκριμένου προσώπου, που δεν ήταν νομιμοποιημένο είτε να συμμετέχει είτε βέβαια να ψηφίζει!

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ουδείς θα ανακινούσε το ζήτημα, αν δεν είχε γίνει ακόμη μια γκάφα. Ενώ η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή καλούσε μέχρι τώρα κανονικά ως τακτικό μέλος τη νέα εκπρόσωπο, θεωρούσε ότι αναπληρωματική της ήταν η παλαιά, της οποίας η θητεία είχε λήξει από τον Ιούλιο του 2017! Έτσι, στην πρόσφατη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου προσκλήθηκε να παραστεί η προηγούμενη αναπληρωματική εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων Β. Γεωργίου. Έκπληκτη η κ. Γεωργίου επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ένωσης, Λ. Μαγκλάρα, που με τη σειρά της αναζήτησε απαντήσεις από τους αρμόδιους της Σχολικής Επιτροπής, καθώς και την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που νομιμοποιεί τους εκπροσώπους της.

Όταν τόσο η Πρόεδρος της Ένωσης όσο και η (κανονική) αναπληρωματική εκπρόσωπος της Ένωσης Ελ. Μαρίνογλου επεσήμαναν επίμονα το πώς είχαν τα πράγματα στον κ. Δελαγραμμάτικα, εκείνος αρχικά αρνήθηκε σθεναρά την παρατυπία. Παρ’ όλα αυτά, η συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (σ.σ. που περιελάμβανε παραχωρήσεις σχολικών χώρων, αλλά και σωρεία αναθέσεων, 11 τον αριθμό, για βαψίματα σχολείων)- παρά το γεγονός πως θεωρητικά είχε εξασφαλισθεί απαρτία- δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, μια που όλοι έψαχναν την περιβόητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει εδώ να προστεθεί πως αργότερα, και με τη συνδρομή των υπηρεσιακών παραγόντων, αναγνωρίστηκε η παράλειψη που οδήγησε την Επιτροπή να συνεδριάζει και να παίρνει αποφάσεις επί 15 μήνες χωρίς νόμιμη σύνθεση, ενώ οι ίδιοι υπηρεσιακοί διαβεβαίωσαν την Πρόεδρο της Ένωσης πως το πρόβλημα θα επιλυθεί άμεσα μέσω σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτής που θα ληφθεί ετεροχρονισμένα, και- όπως είθισται εσχάτως- εκ των υστέρων, αύριο Τρίτη 23 Οκτωβρίου.

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται εντούτοις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν:

Κατ’ αρχάς στην εγκυρότητα του όγκου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τη Σχολική Επιτροπή τους προηγούμενους 15 μήνες. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ, που αποφασίστηκαν και διατέθηκαν από μια Επιτροπή που δεν είχε νόμιμα συγκροτηθεί.

Αλλά και στην επάρκεια του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής να διαχειρίζεται τις υποθέσεις του συλλογικού οργάνου, του οποίου προΐσταται.

Τα παραπάνω φωτίζουν μια ακόμη πλευρά της τραγικής εικόνας της Δημοτικής Αρχής και των επιλογών της, όταν καλούνται να τηρήσουν και να εφαρμόσουν θεσμικές διαδικασίες. Αντί γι’ αυτές, ακολουθείται η προσφιλής πρακτική της εκ των υστέρων επούλωσης και θεραπείας των προβλημάτων. Που πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί.