logo


Στο τρίπτυχο Παιδεία- Περιβάλλον- Πολιτισμός στηρίζεται ο κεντρικός σχεδιασμός της δημοτικής κίνησης Εύπολις Δήμου Διονύσου, που με σημερινή ανάρτησή της στο facebook εξηγεί πώς από τον Εύπολι, τον πολιτικό αγωνιστή και κωμωδιογράφο της αρχαιότητας, φτάσαμε στο σημερινό Εύπολι, τον κοινωνικό αγωνιστή του Δήμου Διονύσου:

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι, ο Εύπολις μας υποδέχεται με διάθεση ρομαντική, ενισχυμένη και απ’ τις προθέσεις του καιρού, σε ένα σκηνικό, θα τολμούσαμε να πούμε, σύγχρονο αγγελοπουλικό!

Ο κωμωδιογράφος ποιητής Εύπολης ήταν γιος κάποιου Σωσίπολη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 446 και έζησε 34 χρόνια. Συνομήλικος σχεδόν του Αριστοφάνη και αρχικά στενός φίλος του. Αργότερα όμως, έγινε σφοδρός ανταγωνιστής και εχθρός του, απ’ τον οποίο κατηγορήθηκε για λογοκλοπή. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα άρχισε νωρίς, σε ηλικία 17 χρονών και τερματίστηκε ένα χρόνο πριν τον θάνατό του με τους ΔΗΜΟΥΣ. Συνολικά έγραψε 17 κωμωδίες απ’ τις οποίες οι 7 πήραν πρώτο βραβείο (4 στα Μ. Διονύσια και 3 στα Λήναια). Η χαμένη αρχαία κωμωδία του ΟΙ ΔΗΜΟΙ έχει αναστηλωθεί απ’ τον Πόντιο κλασσικό φιλόλογο και συγγραφέα Χρήστο Σαμουηλίδη στις εκδόσεις ΔΕΛΦΙΝΙ.

Ο κορυφαίος κλασσικός φιλόλογος και ελληνιστής Αυστριακός Άλμπιν Λέσκυ, γράφει στο βιβλίο του Ιστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, για τον Εύπολη’ «Πρόκειται για έναν άνθρωπο με κοφτερή ματιά που ορμάει με δύναμη εκεί που βλέπει κοινωνική διαφθορά και κίνδυνο για την κοινότητα. Δε γράφει συχνά παραμυθοκωμωδίες, δηλαδή το είδος των κωμωδιών με το λεύτερο παιχνίδι της φαντασίας που απομακρύνεται από την πραγματικότητα. Είναι πολιτικός αγωνιστής.»

Ο αυτοδιοικητικός Εύπολις του Δήμου Διονύσου είναι ένας κοινωνικός αγωνιστής!

Πρόκειται για μια πρόταση-πρόσκληση του Κώστα Κουριδάκη. Αρχικά συγκροτήθηκε μια ομάδα φίλων και συνεργατών, η οποία επεξεργάστηκε, ιεράρχησε και αποτύπωσε τις ιδέες και τις προθέσεις της. Μετά την κοινοποίησή τους και την έκδοση και κυκλοφορία της ιδρυτικής διακήρυξης, την ενθάρρυνση και την συμπαράταξη πολλών κατοίκων προχώρησε και σε δράσεις επί επίκαιρων θεμάτων.

Σήμερα λοιπόν καταθέτουμε την πρόταση για τον αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο Δήμο Διονύσου, κύριο υποκείμενο της οποίας είναι το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι του τόπου μας.

Σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον, το οποίο οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να αξιοποιήσουμε τον Δημόσιο χώρο του επ’ ωφελεία των κατοίκων, των επισκεπτών και των περιηγητών του Δήμου, η απόλυτη στήριξη όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης καθώς και όλων των μορφών έκφρασης πολιτισμού, αποτελούν τον κεντρικό σχεδιασμό της φιλόδοξης αυτοδιοικητικής μας παρέμβασης.

Παιδεία – Περιβάλλον – Πολιτισμός

Είμαστε αυτό που μπορούμε να γίνουμε. Η συλλογικότητα που θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους πολίτες, για να δημιουργήσουμε μία κοινότητα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες όλων. Μοχλός και πρωταγωνιστής της προσπάθειάς μας είναι οι νέες και οι νέοι της πόλης μας. Για να συνδιαμορφώσουμε έναν νέο πολιτισμό, τον πολιτισμό της έμπνευσης, της συμμετοχής και της δημιουργίας.

Διόνυσος 13 Οκτώβρη 2018