logo


Δυο θέματα, και τα δυο από τη Νομική Υπηρεσία, ήρθαν Εκτός Ημερησίας Διατάξεως στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου. Και τα δυο αφορούσαν σε παράσταση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου στο Δικαστήριο, η πρώτη σε υπόθεση διεκδικητικής αγωγής και η δεύτερη σε εργατική διεκδίκηση.

Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση, όπως την παρακολούθησε η Οδός Διονύσου, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα:

*Και στις δυο περιπτώσεις ζητείτο η έγκριση της παράστασης του δικηγόρου, για συζήτηση στο Δικαστήριο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί: Η πρώτη χθες Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη πριν από μια εβδομάδα, στις 9 Οκτωβρίου.

*Και στις δυο περιπτώσεις είχε ήδη δοθεί εξουσιοδότηση από το Δήμαρχο στο νομικό σύμβουλο, η οποία όμως έπρεπε- έστω και εκ των υστέρων- να επικυρωθεί με έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, σύμφωνα με γνωμοδότηση του ίδιου του κ. Βασιλείου.

*Όσον αφορά στις υποθέσεις, καθ’ αυτές, για την ιστορία να σημειωθεί πως η πρώτη αφορούσε σε διεκδίκηση από ιδιώτη Κοινόχρηστου Χώρου στην Άνοξη, υπόθεση που έρχεται από την προκαλλικρατική περίοδο. Ο ιδιώτης στην αγωγή του κατά του Δήμου έχει δικαιωθεί σε δυο βαθμούς- Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο, που δίκασε ως Εφετείο- και τώρα η υπόθεση πηγαίνει στον Άρειο Πάγο. Χαρακτηριστική εδώ ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής Θ. Στάικου που διαμαρτυρήθηκε για τη φειδωλή παροχή στοιχείων γύρω από την υπόθεση, μια που το μοναδικό έγγραφο, και μάλιστα για Εκτός Ημερησίας Διατάξεως θέμα, περιελάμβανε τρεις παραγράφους με το αίτημα του νομικού συμβούλου για έγκριση της εξουσιοδότησης δημάρχου- αλλά τίποτα σχετικά με την ουσία της διεκδικητικής αγωγής.

Δεν κλήθηκε, επιπροσθέτως, κανείς υπηρεσιακός παράγοντας για να δώσει κάποιες ενδεικτικές πληροφορίες γύρω από το θέμα, ώστε να κριθεί κατά πόσον η άσκηση αναίρεσης μπορεί να θεωρηθεί ενδεδειγμένη για το Δήμο ή όχι. Ενώ και ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης φάνηκε να αγνοεί την υπόθεση, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κωστάκης που εκλέγεται στην Άνοιξη αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι δεν την γνωρίζει καλά.

Έτσι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου το 2018, για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2006-2007, συμφώνησαν να συνεχιστεί στον Άρειο Πάγο, χωρίς να γνωρίζουν αν ο Δήμος πηγαίνει στο Δικαστήριο διαθέτοντας στοιχεία που τεκμηριώνουν την κυριότητά του ή αντίθετα συμπεριφέρεται σαν αρπακτικό, όπως υπογράμμισε ο κ. Στάικος.

Όσο για τη δεύτερη υπόθεση, αυτή αφορά στη διεκδίκηση τεσσάρων εργαζομένων του Δήμου να τους αναγνωρισθούν οι συμβάσεις τους ως αορίστου χρόνου, αίτημα που πρωτοδίκως είχε απορριφθεί. Εν προκειμένω θεωρήθηκε εσφαλμένα πως η εξουσιοδότηση Δημάρχου στην πρωτόδικη κάλυπτε και την εφετειακή διαδικασία, με αποτέλεσμα τη σημερινή εκ των υστέρων διόρθωση της παράλειψης αυτής.