logo


Πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες οι φήμες που μιλούν για παραίτηση του Γ. Πετρουλάκη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Διονύσου, μετά από 18 μήνες θητείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η παραίτηση αυτή είναι γεγονός ενώ απομένει μόνο η εσωτερική διαβίβαση των σχετικών εγγράφων και η δημοσίευσή της στη Διαύγεια. Ο κ. Πετρουλάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή και τις εξελίξεις της, εγκαταλείποντας το Δήμο Διονύσου ακριβώς 8 μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με προϋπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στον τομέα της επικοινωνίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πετρουλάκης, πολιτικός επιστήμονας- διεθνολόγος, προσελήφθη με απόφαση Δημάρχου, με τον οποίον ήταν συμφοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  το Μάιο του 2017. Αλλά σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μ. Χρηστάκη, που είχε κι αυτός παραιτηθεί το Μάρτιο του 2017, δεν διέθετε καμιά γνώση ή εμπειρία γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση Δημάρχου, κάλυπταν ευρύτατο φάσμα τομέων- εποπτεία και συντονισμό των Υπηρεσιών του Δήμου, ενημέρωση Δημάρχου  για επείγοντα θέματα, συνεργασία και μέριμνα για την επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων, έλεγχο της επεξεργασίας των θεμάτων που συζητούνται στα συλλογικά όργανα του Δήμου και υποστήριξή τους, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μέριμνα για την έγκαιρη προετοιμασία των περιοδικών απολογισμών δράσης, αλλά και για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου, μέριμνα για τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών και την προσαρμογή τους στις τοπικές ανάγκες. Με την ίδια απόφαση ανατέθηκαν επιπλέον στον κ. Πετρουλάκη οι αρμοδιότητες του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, καθώς και του Τμήματος Προγραµµατισµού, Οργάνωσης Πληροφορικής.

Εντούτοις όσο μεγάλο ήταν αυτό το εύρος των αρμοδιοτήτων, τόσο μικρός, μηδενικός, είναι και ο απολογισμός του έργου που ο Γενικός Γραμματέας αφήνει πίσω του αποχωρώντας από το Δήμο Διονύσου:

*Οι ελάχιστες και σποραδικές παρουσίες του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κι αυτές στην αρχή της θητείας του, είναι το λιγότερο. Σε καμιά από τις παρουσίες αυτές δεν του ζητήθηκε η οιαδήποτε αρωγή, ακόμη και για τα θέματα αρμοδιότητάς του τα οποία ο ίδιος εισηγείτο, ενώ και όταν παρίστατο, περιοριζόταν στο ρόλο του παρατηρητή ανάμεσα στο κοινό.

*Επί των ημερών του σημειώθηκε μια από τις χειρότερες εργασιακές αναταραχές που γνώρισε η πόλη, με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να κατεβαίνουν σε στάσεις εργασίας και απεργία διεκδικώντας ασφαλείς συνθήκες εργασίας και δεδουλευμένα, όταν όλες οι απόπειρες συνεννόησης με τη Διοίκηση του Δήμου- και με το Γενικό Γραμματέα, με τον οποίο επικοινωνούσαν σε τακτική βάση- έπεσαν στο κενό.

*Τον Οκτώβριο του 2017 συστάθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από 6 υπηρεσιακούς παράγοντες με επικεφαλής τον κ. Πετρουλάκη, με αντικείμενο την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου. Η Ομάδα αυτή ποτέ δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, κίνηση που ξεσήκωσε τότε κύμα αντιδράσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα δημιούργησε σειρά ερωτηματικών τόσο για την επιστημονική επάρκεια του εξωτερικού συνεργάτη που τελικά επιλέχθηκε, όσο και για το περιεχόμενο αυτού που τελικά παραδόθηκε- και έγινε δεκτό και από τον κ. Πετρουλάκη- ως Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Διονύσου. Αξίζει ίσως να σημειωθεί εδώ πως το παραπάνω πόνημα, που θεωρητικά αποτυπώνει το όραμα μιας Δημοτικής Αρχής για την πόλη που διοικεί, ουδέποτε παρουσιάσθηκε δημοσίως, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι- δηλαδή όλοι οι δημότες- να γίνουν κοινωνοί. Άλλωστε σε καμία από τις φάσεις εκπόνησής του δεν ρωτήθηκαν (σ.σ. πλην της πρώτης απόπειρας επί Αντιδημαρχίας Υφαντή, το Σεπτέμβριο 2014, όταν προσκλήθηκαν ντόπιοι εμπειρογνώμονες όλων των ειδικοτήτων για να υποστηρίξουν με την τεχνογνωσία τους τις υπηρεσίες του Δήμου στο σχετικό εγχείρημα).

*Οι ενέργειές του στην αναβάθμιση των Υπηρεσιών και την προσαρμογή τους στις τοπικές ανάγκες παραμένουν αδιευκρίνιστες, με ενδεικτικό παράδειγμα την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, που- παρά τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής- παραμένει η ίδια από συστάσεως του καλλικρατικού Δήμου, με ελλιπέστατα στοιχεία, τραγικά κενά στην ενημέρωση των δημοτών και απαρχαιωμένη δομή.

*Η θητεία του, τέλος, στο Δήμο Διονύσου συνδέθηκε με μια από τις πιο  μελανές σελίδες στην ιστορία του Δήμου, που αφορά σε δίωξη Μέσου Μαζικής  Ενημέρωσης πριν από ένα χρόνο. Εκεί, ο κ. Πετρουλάκης κάλυψε τη Δημοτική Αρχή  καταθέτοντας ενόρκως ότι αυτή δεν συνδέεται με τη λειτουργία ανώνυμων  blogs, όπως είχε υποστηρίξει με στοιχεία η Οδός Διονύσου. Και  …τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του με το αλήστου μνήμης «εν είδει εξωδίκου» ηλεκτρονικό μήνυμα 50 λέξεων, που απέστειλε προς τους ανώνυμους διαχειριστές  blog, μετά από καταγγελία για αντιποίηση αρχής από πλευράς  τους, καλώντας τους – και πείθοντάς τους σε μισή ώρα – να επανορθώσουν!

Η θητεία τού κ. Πετρουλάκη έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της Κ. Αμπατζή και του Α. Μαλάτου επί Διοίκησης Καλαφατέλη, καθώς και του Μ. Χρηστάκη επί των ημερών της νυν Δημοτικής Αρχής. Για κανέναν από τους παραπάνω, αλλά ούτε και για τη στρατιά των ειδικών συμβούλων και συνεργατών που έχουν παρελάσει από το Δήμο Διονύσου αυτά τα 8 χρόνια καλλικρατικής ζωής, και που αποτελούν πρόσωπα της απολύτου επιλογής του εκάστοτε Δημάρχου, ποτέ και κανείς δεν έχει δώσει τον παραμικρό απολογισμό έργου, ώστε οι δημότες να μπορούν να ελέγξουν αν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Για την οποία δουλειά αυτοί- οι δημότες- πλήρωναν και πληρώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.