logo


Για μια ακόμη φορά συνεδρίαση Σχολικής Επιτροπής στο Δήμο Διονύσου, που αφορούσε σε θέματα οικονομικής διαχείρισης επί των ημερών τόσο της προηγούμενης Διοίκησης Καλαφατέλη όσο και της νυν Διοίκησης Ζαμάνη, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών- αλλά αυτή τη φορά χωρίς καμιά σχετική νομική γνωμοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη 11 Οκτωβρίου η Σχολική Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης συνεδρίασε με δυο θέματα στην Ημερήσια Διάταξη: Το πρώτο αφορούσε στην έγκριση του περιεχομένου αγωγής αποζημίωσης για  την αποκατάσταση οποιασδήποτε περιουσιακής ζημίας και ηθικής βλάβης, όπως είχε αποφασίσει η Επιτροπή σε δυο παλαιότερες συνεδριάσεις της, μέσα στο 2018. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών, όπου το Δημοτικό  Συμβούλιο ανέθεσε το διαχειριστικό έλεγχο της Σχολικής Επιτροπής, έχουν  εντοπισθεί οικονομικές ατασθαλίες και το έλλειμμα υπολογίζεται στις  74.000 ευρώ τουλάχιστον. Οι ατασθαλίες αυτές αποδίδονται από τη σημερινή  Διοίκηση, κατά κύριο λόγο στην πρώην Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής  (επί Διοίκησης Καλαφατέλη) Λ. Μήλα, ενώ εκκρεμεί αντίστοιχο πόρισμα και από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα που έχει διορισθεί με εισαγγελική παραγγελία.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε σε μηνυτήρια αναφορά της πρώην Προέδρου που κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου στρέφεται κατά της νυν Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Ε. Καγιαλή, του Αντιπροέδρου Π. Τσούκα, μελών της Επιτροπής, αλλά και τρίτων προσώπων, για πράξεις και παραλείψεις τους, σχετικές με τη διαχείριση του δημοτικού χρήματος την περίοδο 2015-2018, επί Διοίκησης Ζαμάνη, που ζημίωσαν τη Σχολική Επιτροπή.

Με παρόντα χθες τα 11 από τα 13 μέλη της Σχολικής Επιτροπής, η κ. Καγιαλή πρότεινε ευθύς εξ αρχής να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των ευαίσθητων θεμάτων (σ.σ. Συνολικά τέσσερις φορές μέχρι σήμερα οι δυο Σχολικές Επιτροπές έχουν πραγματοποιήσει «κλειστή» συνεδρίαση, όλες αφορούσαν σε θέματα σχετικά με την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης Διοίκησης και με τον εμπρησμό των γραφείων τους, ενώ οι θύρες έκλειναν για το κοινό κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου).

Σε ερώτηση της Οδού Διονύσου (σ.σ. στην οποία επιπλέον απαγορεύθηκε η καθιερωμένη φωτογράφιση, αν και πρόσφατα- στο πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων- είχε ζητηθεί, και δοθεί, η σχετική άδεια) η Πρόεδρος δήλωσε πως “νομική γνωμοδότηση που να δικαιολογεί το αίτημα για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση δεν υπάρχει. Όμως είναι αυτονόητο πως τα προς συζήτηση θέματα περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα, αλλά και στοιχεία για τη στρατηγική που ακολουθείται στην αγωγή, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν”.

Στην παραπάνω πρόταση θετικά ψήφισαν η ίδια, ο Αντιπρόεδρος και νέος Αντιδήμαρχος Παιδείας Π. Τσούκας (σ.σ. εγκαλούμενοι και οι δύο από την κ. Μήλα στη δική της μηνυτήρια αναφορά του δεύτερου θέματος), ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Β.Τσαγκαράκης, ο τοπικός σύμβουλος της Διοίκησης στη Δροσιά Στ. Ουσταμπασίδης, η τοπική σύμβουλος της Διοίκησης στην Άνοιξη Μ.-Ε. Πολίτη- Παπάζογλου, ο εκπρόσωπος της παράταξης Νέα Πνοή για το Διόνυσο Ν. Μπενόπουλος, η Β. Γεωργίου από το Σύλλογο Γονέων Γυμνασίου Αγ. Στεφάνου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού της Δροσιάς Λ. Κανακάρη. Υπέρ της πραγματοποίησης ανοιχτής συνεδρίασης τάχθηκαν, αντιθέτως, η Α. Τόκα εκ μέρους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και η Λ. Μαγκλάρα εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Διονύσου. Αξίζει εδώ να επισημανθεί πως από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι δυο εκπαιδευτικοί, που συμπληρώνουν τον αριθμό των 13 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά, τέλος, στην ουσία των προς συζήτηση θεμάτων: Για να εγκρίνουν το περιεχόμενο της αγωγής αποζημίωσης, είχαν κληθεί τα μέλη. Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, το περιεχόμενο αυτό, καθώς και ποιοι θεωρούνται υπόλογοι για αποζημίωση, δεν ανακοινώθηκαν ποτέ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τους Α. Τόκα, Λ. Μαγκλάρα και Ν. Μπενόπουλο να δίνουν λευκή ψήφο.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως διαθέσιμη στα μέλη της Σχολικής Επιτροπής τις προηγούμενες ημέρες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, ήταν μόνον η μηνυτήρια αναφορά της πρώην Προέδρου, η οποία επίσης δεν συζητήθηκε κατ’ουσίαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.