logo


“Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός ελεύθερου Πανεπιστήμιου και στην πόλη μας” δήλωσε στη χτεσινή μαζικότατη εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου για την παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου Υάδες ο συντονιστής, φιλόλογος και συγγραφέας, Γ. Ναστούλης. Και κάλεσε τον παρευρισκόμενο Δήμαρχο Διονύσου να εξετάσει σοβαρά αυτήν την προοπτική.

Η ιδέα του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου δεν είναι καινούργια στην περιοχή μας, συνεπώς δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Ελεύθερο Πανεπιστήμιο λειτουργεί εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια στην Κηφισιά, στο χώρο της εμβληματικής Έπαυλης Δροσίνη, όπου στεγάζεται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά καταξιωμένων επιστημόνων που χρόνο με το χρόνο μεταγγίζουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε ευρύτατο κοινό.

Στο ξεκίνημα της λειτουργίας τού Ελεύθερου Πανεπιστημίου, οι “μαθητές” πλήρωναν συνδρομή. Στη συνέχεια όμως, και με το σκεπτικό ότι οι καθηγητές δίδασκαν εθελοντικά, η συνδρομή καταργήθηκε κι έτσι η παρακολούθηση των διαλέξεων και των σεμιναρίων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014, είναι εντελών δωρεάν. Τα σεμινάρια και οι διαλέξεις, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με δυο τουλάχιστον μαθήματα ανά ημέρα, συχνά γίνονται σε θεματικούς κύκλους,  όπως Εργασία και Επιχειρείν, οι Προσωπικότητες της Κηφισιάς, Πολιτισμός- Αρχαιολογία- Τέχνη και Σύγχρονη Έρευνα, Σύγχρονη Ιστορία, ενώ διαλέξεις έχουν δώσει πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες όπως ο καθηγητής Φ. Κακριδής, ο βραβευμένος αρχαιολόγος Δ. Σκιλάρντι, καθώς και ο συνάδελφός του Γ. Σταϊνχάουερ, κ.ά.

Οι μαθητές, τέλος, που παρακολουθούν πλήρη κύκλο σεμιναρίων και διαλέξεων μπορούν με αίτησή τους να πάρουν σχετικό πιστοποιητικό.

Μικρό δείγμα από τη δουλειά που γίνεται στη γειτονική πόλη, φαίνεται στο πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κηφισιάς για το πρώτο ακαδημαϊκό τρίμηνο, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς:

Το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, ξεκινά το Πρόγραμμα των μαθημάτων και των διαλέξεών του, για το πρώτο τρίμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018 – 2019, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018. Τα μαθήματα του τριμήνου θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018.

Για την τρέχουσα περίοδο έχουν προγραμματιστεί κύκλοι μαθημάτων και διαλέξεις πάνω σε θέματα:

Σχέσεων και Επικοινωνίας, Ψυχολογίας, Σύγχρονης Ιστορίας, Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού, Αρχιτεκτονικής, Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας του Θεάτρου, Λογοτεχνίας και «Λέσχη Ανάγνωσης».

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται από διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, καθώς και ειδικούς καταξιωμένους επιστήμονες, στον φιλόξενο χώρο της Έπαυλης «Δροσίνη», (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ & Δ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ).

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.