logo


Με δυο θέματα, και τα δυο σχετικά με τα διαχειριστικά κενά που έχουν  εντοπισθεί στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Α’Βάθμιας Σχολικής  Επιτροπής την περίοδο 2011-2016, θα ασχοληθεί η Επιτροπή στη συνεδρίασή της την προσεχή Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 3.30 το μεσημέρι, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Άνοιξης.

Το πρώτο θέμα αφορά στην έγκριση του περιεχομένου αγωγής αποζημίωσης για  την αποκατάσταση οποιασδήποτε περιουσιακής ζημίας και ηθικής βλάβης, όπως είχε αποφασίσει η Επιτροπή σε δυο παλαιότερες συνεδριάσεις της, μέσα στο 2018. Σύμφωνα με το πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών, όπου το Δημοτικό  Συμβούλιο ανέθεσε το διαχειριστικό έλεγχο της Σχολικής Επιτροπής, έχουν  εντοπισθεί οικονομικές ατασθαλίες και το έλλειμμα υπολογίζεται στις  74.000 ευρώ τουλάχιστον. Οι ατασθαλίες αυτές αποδίδονται από τη σημερινή  Διοίκηση, κατά κύριο λόγο στην πρώην Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής  (επί Διοίκησης Καλαφατέλη) Λ. Μήλα.

Αξίζει επιπλέον να τονισθεί πως ο Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση  έχει αναθέσει αντίστοιχο έλεγχο σε ανεξάρτητο ελεγκτή. Το πόρισμα του  ανεξάρτητου αυτού ελεγκτή δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη. Αποτέλεσμα ήταν  τον περασμένο Μάρτιο, στην ίδια συνεδρίαση που η Επιτροπή αποφάσιζε την άσκηση αγωγής κατά όσων την ζημίωσαν, η κ. Μήλα με εξώδικο καλούσε τα  μέλη της Επιτροπής να περιμένουν το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, πριν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Και έτσι ερχόμαστε στο δεύτερο θέμα της προσεχούς συνεδρίασης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αφορά σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η πρώην Πρόεδρος κατά της σημερινής Προέδρου, του Αντιπροέδρου και μελών της Επιτροπής, αλλά και τρίτων προσώπων, για πράξεις και παραλείψεις τους, σχετικών με τη διαχείριση του δημοτικού χρήματος την περίοδο 2015-2018, επί Διοίκησης Ζαμάνη, που ζημίωσαν τη Σχολική Επιτροπή.

Προς το παρόν το ακριβές περιεχόμενο τόσο της αγωγής, όσο και της μηνυτήριας αναφοράς, παραμένει άγνωστο, μια που κατά την πάγια πρακτική της η Σχολική Επιτροπή δεν αποστέλλει εγκαίρως και εκ των προτέρων τέτοιου είδους έγγραφα στα μέλη της, με την Πρόεδρο να αρκείται σε μια απλή ανάγνωσή τους επιτόπου.

Ας προστεθεί εδώ και τούτο: Η κ. Μήλα από την πρώτη στιγμή- όταν το 2015 είχαν εντοπισθεί διαχειριστικά κενά- και ενώπιον της Σχολικής επιτροπής αλλά και με δήλωσή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε αμέσως παραδεχθεί τον παράγοντα ανθρώπινου λάθους για την τυπική τήρηση των λογιστικών στοιχείων, αλλά είχε αμφισβητήσει ευθέως τις περισσότερες από τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Επιτροπής,  αποδίδοντάς τις σε μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής εις βάρος της. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο αντιγραφής της μονογραφής της και συνέδεσε άμεσα την εμπλοκή της, με την κλήση της ως μάρτυρα στην προανάκριση που διενεργείται για το οικόπεδο, το οποίο είχε αγοραστεί από το Δήμο Δροσιάς το 2010- προ Καλλικράτη- από μη ιδιοκτήτη, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Η Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης της Πέμπτης 11/10 έχει ως εξής:

Θέμα 1ο: Έγκριση περιεχομένου της αγωγής αποζημίωσης που αποφασίστηκε με την 51/2018 στην 5η/2018 Τακτική Συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής και με την 110/2018 απόφαση στην 9η/2018 Τακτική Συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής .

Θέμα 2ο: Ενημέρωση επί περιεχομένου μηνυτήριας αναφοράς που ασκήθηκε κατά του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής .

Τα σχετικά της πρόσκλησης τίθενται υπόψιν των μελών έως και την ημέρα της συνεδρίασης (μετά από προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία).