logo


Πρώιμη ανακοίνωση για τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές τον προσεχή Μάιο, με όραμά του “τον έξυπνο και πράσινο Δήμο”, έκανε ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης κλείνοντας την τοποθέτησή του στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου. Στην τοποθέτηση αυτή, που δημοσιεύεται παρακάτω, ο τέως Δήμαρχος προχώρησε σε μια πρώτη αυτοκριτική για τις αιτίες που οδήγησαν την παράταξή του στην εκλογική ήττα το 2014, ανάμεσά τους και η αδυναμία συνεργασιών και σύνθεσης απόψεων, συνοπτική αποτίμηση του έργου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που “απαξιώνεται από τη νυν Διοίκηση του Δήμου”, αλλά και σε κατηγορίες για κατασπατάληση δημοτικού χρήματος, καταστροφικές αβελτηρίες ιδιαιτέρως στο έργο της αποχέτευσης, εύνοια σε “κολλητούς”, αδιαφάνεια στη διαχείριση, διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους και ΜΜΕ, ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου και της ενασχόλησης με τα κοινά. Στη συνέντευξη, όπου παρευρέθησαν ο Ν. Κοκκαλάς από τα Βόρεια Προάστια, ο Π. Πετρόπουλος από το e-dionysos, η Π. Κολαξή από τις Επιλογές και η Οδός Διονύσου, παρίσταντο συνεργάτες του τέως Δημάρχου, νυν (Γ. Κανατσούλης, Μ. Τσιλιγκίρης, Τ. Καρασαρλής, Στ. Κριεμάδης, Γ. Τσουδερός) και τέως δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του όπως ο Ν. Παππάς, ο Ν. Καρυστινός, ο Η. Χιώτης και η Σ. Κατσίγιαννη, τοπικοί σύμβουλοι, ο τέως Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, ανεξάρτητος πλέον, Η. Υφαντής και η τέως δημοτική σύμβουλος με τη Συμμαχία για τον Πολίτη Λ. Παπαπαναγιώτου που πραγματοποίησαν σημαντικές παρεμβάσεις, και πολλοί δημότες.

Ο κ. Καλαφατέλης δήλωσε ξεκάθαρα- όπως άλλωστε το ίδιο είχε κάνει και από μικροφώνου στο Δημοτικό Συμβούλιο- πως στην υπόθεση με την προμήθεια νερού στο Κρυονέρι, για την οποία ελέγχεται ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έκανε και πάλι το ίδιο: “Προτίμησα να πάρω το ρίσκο παρά να αφήσω την πόλη μου χωρίς νερό,” είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενέργειες του πρώτου Κοινοτάρχη Διονύσου Στ. Καρρά, που κατέληξαν στην ανέγερση του Δημοτικού καταστήματος της περιοχής. Απέδωσε μάλιστα την “επιχείρηση σπίλωσής” του σε “λυσσώδη και ανοίκεια προσπάθεια γνωστών προσώπων να καλύψουν την υπόθεση με την αγοραπωλησία της Δροσιάς”.

Ερωτώμενος από το e-dionysos για το οικονομικό σκάνδαλο με τις Σχολικές Επιτροπές, που απασχολεί την πόλη πάνω από τρία χρόνια, ο τέως Δήμαρχος παρέπεμψε σε υπολόγους που έχουν όντως παραδεχθεί χρηματική κακοδιαχείριση και δεν έχουν διωχθεί, έναντι αυτών που δείχνει το πόρισμα των διορισμένων από το Δήμο ελεγκτών, ενώ αμφισβήτησε ευθέως και τα πορίσματα των ελεγκτών αυτών, τη στιγμή που για τη σχετική υπόθεση αναμένεται το πόρισμα των ανεξάρτητων ελεγκτών που έχει διορίσει ο Εισαγγελέας.

Αναφορικά με τη στάση της παράταξής του από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, σε σχετική ερώτηση από τα Βόρεια Προάστια, ο κ. Καλαφατέλης διευκρίνισε πως αν το διάστημα του πρώτου ενάμιση χρόνου ήταν η περίοδος ανοχής, εν συνεχεία η Ενωτική Πρωτοβουλία ψήφιζε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής “γιατί δικά μας έργα ήταν αυτά που προτείνονταν, δικές μας μελέτες”.

“Η δουλειά μας στο Κρυονέρι ήταν αυτή που το 2010 μάς έδωσε τη νίκη στις εκλογές” σημείωσε τέλος ο τέως Δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση των Επιλογών για προνομιακή μεταχείριση της περιοχής όπου διετέλεσε Κοινοτάρχης επί 16 χρόνια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η παρέμβαση του ανεξάρτητου Η. Υφαντή:

«Δούλεψα πολύ σκληρά για να βοηθήσω τη νυν Δημοτική Αρχή και πριν από τις εκλογές πιστεύοντας ότι θα έρθει κάτι καλύτερο, αλλά και στα δυο χρόνια που ήμουν Αντιδήμαρχος. Αυτό που δυστυχώς ντιλαμβάνομαι είναι ότι έχει κατέβει τόσο πολύ ο πήχυς, που είμαστε σ’ αυτόν τον τόσο προικισμένο Δήμο, πολύ μακράν από το να συζητούμε το όραμα για την καλύτερη ημέρα. Έχουμε πλέον να κάνουμε με πολύ βασικά πράγματα: Διαφθείρομαι- και δεν διαφθείρομαι. Συναλλάσσομαι- και δεν συναλλάσσομαι. Διαπλέκομαι- και δεν διαπλέκομαι. Στην ερώτηση τι έκανε η αντιπολίτευση αυτά τα χρόνια” εγώ θα απαντούσα “μα δεν λειτουργεί Δημοτικό Συμβούλιο”. Έρχονται κάποιοι άνθρωποι, σηκώνουν το χέρι, λένε ΝΑΙ χωρίς να έχουν διαβάσει, χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν, αν και πολλές φορές έχουν και ποινική ευθύνη αυτού που ψηφίζουν. Στα δυο χρόνια της Αντιδημαρχίας μου, που έκανα όσα με άφησαν να κάνω, είχα την όλη την υποστήριξη των άλλων παρατάξεων γιατί φρόντιζα από πριν να είναι ενήμεροι και απαντούσα σε κάθε απορία τους, βασικό στοιχείο για να έχεις στήριξη σε μια πρόταση. Αλλά αυτό έχει πεθάνει. Και είναι ανόητο να παρίσταται κανείς στο Δημοτικό Συμβούλιο: Όταν έχεις 15-16 συμβούλους δικούς σου, με την αριθμητική και μόνο αυτοί φτάνουν. Αλλά ο Δήμος δεν διοικείται με την αριθμητική. Και πιστεύω πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στο Δήμο είναι μια συνεχόμενη διαδοχική θητεία Ζαμάνη. Και το αμέσως επόμενο είναι, αυτοί που θα έρθουν να συγκριθούν με τον πήχυ που άφησε. Αυτό είναι η κατάρα του τόπου. Αυτήν τη χυδαιότητα και την αθλιότητα δεν νομίζω πως θα τα ξαναζήσουμε”.

Το νήμα έπιασε ακριβώς εκεί η κ. Παπαπαναγιώτου: “Όποιοι ανέβουν στη Διοίκηση του Δήμου αντί για εκφοβισμό και χυδαιότητα και τραμπουκισμό προβάλλουν σαν μέτρο διοίκησης τον εκδημοκρατισμό και τη συνεννόηση, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Αυτόματα θα ανέβει και ο πήχυς και θα γίνει ανθρώπινος”.

Ας προστεθεί εδώ και τούτο: Αν και προσκληθέντες, οι ημιανώνυμοι που προσπαθούν να μονοπωλήσουν το δημόσιο λόγο στην πόλη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δεν παρουσιάστηκαν για να υποβάλουν τις δικές τους ερωτήσεις. Το έκανε εντούτοις ο διαχειριστής του τοπικού blog “Διόνυσος, ο τόπος μου” Ν. Δακορώνιας, ώστε να μη μείνουν σκιές σε όσους πολίτες αναρωτιούνται, όπως τόνισε επανειλημμένα. Η κίνησή του συνάντησε την καθολική αντίδραση τόσων των εκπροσώπων ΜΜΕ, όσο και των παρισταμένων- πλην του κ. Καλαφατέλη, που προς τιμήν του δεν δίστασε να απαντήσει σε ό, τι ερωτήθηκε. Για τις απαντήσεις αυτές, οι ημιανώνυμοι απόντες ας ήταν παρόντες.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Καλαφατέλη έχει ως εξής: