logo


“Προσωπική μου παράκληση να ακουστούν όλοι με απόλυτη ηρεμία και τάξη, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα φύγουμε από δω μέσα ικανοποιημένοι”, είπε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης στην τελευταία (28/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Πράγματι: Περισσότερες από 5 ώρες συζήτησης χρειάστηκαν για να ακουστούν όλες οι απόψεις- και του Σωματείου, και των παρατάξεων, και της Διοίκησης για να φθάσουν σε κάποια βασικά συμπεράσματα και αποφάσεις για την “επόμενη ημέρα” και την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας.

Τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως παρουσιάσθηκαν αναλυτικά από το δικηγόρο τους Ν. Σωτηρακόπουλο και το Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Α. Κούνη, αφορούν σε οικονομικά ζητήματα- έως και εξάμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των υπερωριών, καταβολή του 13ου και 14ου μισθού σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις, καθυστέρηση στην καταβολή  των Μέσων Ατομικής Προστασίας για την περίοδο 2012-2017 αναδρομικά σε χρήμα-, σε ζητήματα εργασιακής εξέλιξης- επί μήνες καθυστερημένη ή και λανθασμένη κατάταξη εργαζομένων-, σε θεσμικές προβλέψεις, όπως είναι η εκπόνηση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, αλλά και στη σωρεία κλήσεων εργαζομένων σε απολογία με «τυποποιημένες και κατασκευασμένες φόρμες», χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, καθώς και στις συνθήκες δουλειάς στο Αμαξοστάσιο και στον εξοπλισμό του Δήμου.

“Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι” υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, που από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας είχε αναλάβει την εισήγηση. Ο ίδιος προσέθεσε πως είχε πάρα πολλά χρόνια να δει εργαζόμενους τόσο συσπειρωμένους να κατεβαίνουν σε Δημοτικά Συμβούλια, ενώ κατηγόρησε τη Διοίκηση του Δήμου για άρνηση διαλόγου και για αυταρχική πολιτική με την κήρυξη της απεργίας των εργαζομένων ως παράνομης αλλά και για στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού. Επεσήμανε μάλιστα πως μετά από τις κινητοποιήσεις, “πλάκωσαν στο Αμαξοστάσιο τεχνικοί για να επισκευάσουν όσα μπορούσαν”. Ο κ. Παντελόγλου κάλεσε τους εργαζόμενους “να συσπειρωθούν και να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα που βιώνουμε κι εσείς κι εμείς ως κάτοικοι στο Δήμο Διονύσου”. Αυτή η πολιτική, συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράσθηκε μέσα από τον Καλλικράτη με τη δημιουργία τομέων επένδυσης του κεφαλαίου στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών. “Εν προκειμένω: Απαξίωση πλήρης του στόλου και του εξοπλισμού, για να μπει ο ιδιώτης. Απουσία προσλήψεων παρά τις τεράστιες ελλείψεις. Πρόσληψη εργολάβων με την πρώτη ευκαιρία. Ισχυρός μηχανισμός εκφοβισμού και τρομοκράτησης εκ μέρους του Δήμου, που βάζει τους εργαζόμενους να αλληλοφαγωθούν. Προσφυγή στα Δικαστήρια για την απεργία, στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού και ταυτόχρονα ανάθεση σε εργολάβο. Αλλά οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα και δεν τρομοκρατούνται”. Τονίζοντας τη στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο σύνολο των αιτημάτων των εργαζομένων, ο κ. Παντελόγλου ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να δεσμευθεί επιτόπου πότε θα τα ικανοποιήσει, να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποσύρει τις πειθαρχικές διώξεις, να πάψει η τρομοκρατία.

Τη στάση της Διοίκησης να προσφύγει στα Δικαστήρια για την απεργία των εργαζομένων καταδίκασε απερίφραστα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, επί των ημερών του οποίου έχει καταγραφεί μόνο μια περίπτωση κλήσης εργαζόμενου σε απολογία, η οποία και δεν προχώρησε. Ο τέως Δήμαρχος επικαλέστηκε επιπλέον σωρεία εγγράφων του Σωματείου προς τη διοίκηση του Δήμου- 20 τον αριθμό!- όπου από τον Μάρτιο του 2017 καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς αυτά, ενάμιση χρόνο αργότερα, να έχουν βρει τη λύση τους. Υπογράμμισε τέλος πως αν και η δική του Διοίκηση το Σεπτέμβριο του 2014 παρέδωσε μια αξιόμαχη υπηρεσία Καθαριότητας, τεσσεράμιση χρόνια μετά η νυν Δημοτική Αρχή την έχει πλήρως απαξιώσει. Στο αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, με αυταρχισμούς, με απειλές και με μεθόδους άλλων εποχών που όλοι θέλουμε, που επέλεξε να ακολουθήσει ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, τουλάχιστον στον τομέα της καθαριότητας, στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος επί Διοίκησης Καλαφατέλη Κ. Κοντάκης: “Είναι καιρός να αλλάξει τρόπο λειτουργίας ο Δήμος, ώστε και οι δημότες να απολαμβάνουν καλές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες δουλειάς τους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Η μαζικότητα και το πάθος των εργαζομένων πρέπει, κύριε Δήμαρχε, να σας προβληματίσει” τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, που υπενθύμισε πως εξαρχής η παράταξή του κατέθεσε σειρά προτάσεων για βαθειές και δομικές αλλαγές “προς την πολλά υποσχόμενη νέα Διοίκηση”, που ουδέποτε υιοθετήθηκαν. Μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία, όπως είναι η καθαριότητα, έχει φτάσει σήμερα στα όριά της, με τη Δημοτική σας Αρχή να ασκεί Διοίκηση όπως την αντιλαμβάνεστε, πιέζοντας τα πράγματα, χωρίς κουλτούρα συναινέσεων και διαλόγου”. Ακόμη οξύτερος, λίγο αργότερα, ήταν ο επικεφαλής της Νέας Πνοής Π. Μπιτάκος, που κατηγόρησε τη Διοίκηση για μια νοοτροπία που θυμίζει νεοεκλεγμένη Δημοτική Αρχή: «Τι από όλα όσα είπατε, δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέσα στα τέσσερα χρόνια που είστε Διοίκηση; Είναι ξεκάθαρο- και ας μην εθελοτυφλούμε- ότι υπάρχει ένα κενό, μάλλον χάσμα, ανάμεσα στους υπαλλήλους και τη Διοίκηση. Και εδώ βρίσκεται η πολιτική ευθύνη του Δημάρχου, για τη μη υλοποίηση εύλογων και δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων. Οι 93 κλήσεις σε απολογία, που μπαίνουν στους φακέλους των εργαζομένων, δεν έχουν απασχολήσει κανέναν; Τι κάνατε ώστε ο αριθμός τους, που συνεχώς μεγάλωνε, να μειωθούν και να εξαλειφθούν; Ανακατέψατε καμιά τράπουλα; Αναλάβατε πολιτική ευθύνη; Ελέγξατε αν οι προϊστάμενοι, ακόμη και οι αιρετοί που έχετε ορίσει, κάνουν καλά τη δουλειά τους;”

Στην εικονική πραγματικότητα που παρουσίαζε μέχρι τώρα η Διοίκηση αναφορικά με τη σχέση της με τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας: “Δυστυχώς, αντί να τους αντιμετωπίζει προνομιακά, ο Δήμος θεωρεί πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αλλά η συμβολή τους στην καθαριότητα και την υγιεινή της πόλης είναι καθοριστική. Είναι μάλιστα απορίας άξιο πώς- σε προεκλογική μάλιστα περίοδο- ανοίγετε ένα τέτοιο μέτωπο, και μάλιστα για ζητήματα που απ’όσο φαίνεται είναι χρόνια”. Κατηγόρησε επίσης ο κ. Ζυγούνας τη Διοίκηση του Δήμου, και προσωπικά το Δήμαρχο, για έλλειψη ευαισθησίας στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο για την προσφυγή στα Δικαστήρια για την απεργία αλλά και ειδικά αναφορικά με το κύμα κλήσεων σε απολογία “που δείχνει ένα μέτωπο και προς τους διοικητικούς υπαλλήλους και Προϊσταμένους που θα έπρεπε να σας είχε ανησυχήσει”. Τέλος, ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ έθιξε και το ζήτημα της λειτουργίας δυο Σωματείων υπαλλήλων στο Δήμο Διονύσου, αντί ενός δυνατού Συλλόγου που συντεταγμένα θα συνομιλεί με τη Διοίκηση και θα προβάλλει τις διεκδικήσεις του. “Για την αξιοπρέπειά τους παλεύουν σήμερα οι εργαζόμενοι”, υπογράμμισε ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης, που προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καθαριότητα, αλλά και για την ιεράρχηση και τη σταδιακή αντιμετώπισή τους. Ο κ. Σπηλιώτης καταδίκασε επίσης τον εκφοβισμό, ζητώντας την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από το Δήμαρχο, καθώς και την ειλικρινή συνεργασία του με τους εργαζόμενους.

Για αδικίες από την πλευρά της Διοίκησης μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θ. Κρητικός, που για ένα διάστημα 6 μηνών είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος με τη νυν Δημοτική Αρχή. Κατηγόρησε, επιπλέον, με τη σειρά του τη Διοίκηση για ενορχηστρωμένο σχέδιο απαξίωσης των εργαζομένων, που αποδεικνύεται με τις αναθέσεις σε εργολάβους, όπως συνέβη πρόσφατα με την εκπνοή της απεργίας, αλλά και για κατασπατάληση των χρημάτων των δημοτών “αλλά ζυγώνει ο καιρός. Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες”, κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος.

Τις κατηγορίες περί ανάλγητης Διοίκησης που βλέπει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σαν υποδεέστερους, απέκρουσε στην τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα, θεωρώντας πως όσα λέγονται σχετικά, αποσκοπούν και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. “Το πρώτιστο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, που αποτελούν το μοχλό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος” τόνισε η Αντιδήμαρχος, που παραδέχθηκε πως αν και ο στόλος των οχημάτων δεν είναι ο πλέον σύγχρονος, εντούτοις η Διοίκηση προσπαθεί σιγά σιγά να τον ανανεώνει, ενώ τον συντηρεί ανελλιπώς, στην κατεύθυνση εξασφάλισης των εργαζομένων, με αντίστοιχες ενέργειες και για το Αμαξοστάσιο “που δεν αξίζει στο Δήμο Διονύσου”. Στο ίδιο θέμα, της ασφάλειας, η κ. Πέππα αναφέρθηκε στις 4 μελέτες και στις 10 προμήθειες Μέσων Ατομικής Προστασίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την παροχή ΜΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και στην ανάθεση καθηκόντων σε τεχνικό ασφαλείας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη ιατρού εργασίας. Παράλληλα η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε εκτέλεση σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που απευθύνονταν σε χειριστές και οδηγούς, για ασφαλή οδήγηση, αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και ορθή χρήση των ΜΑΠ. Όσο για τις πειθαρχικές διώξεις- που “στην πραγματικότητα είναι κλήσεις σε απολογία”- η κ. Πέππα επέμεινε πως “δεν έχουν στοχοποιηθεί εργαζόμενοι αλλά υπηρεσιακές παραβάσεις και πρακτικές που σε μερικές περιπτώσεις καθιστούν δύσκολη ή και αδύνατη τη λειτουργία της Διεύθυνσης, και μάλιστα με αναφορές όχι μόνο από τους προϊσταμένους αλλά και από τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Όλες εξετάζονται προσεκτικά. Και μόνο εφόσον προκύψουν βάσιμοι λόγοι, τότε καλούνται οι εργαζόμενοι σε έγγραφη απολογία, κάτι που έχει συμβεί στο 90% των περιπτώσεων», με διαφορετική κατά περίπτωση κατάληξη- απόσυρση, επίπληξη, στέρηση ημερομισθίου, παραπομπή για πειθαρχικό παράπτωμα.

Για οργανωμένη επίθεση των παρατάξεων στη Διοίκηση, στο πλαίσιο αντιπολιτευτικής τακτικής και μόνον, για ιδεολογικό πόλεμο μιας μειοψηφίας και για ιδεολογική τρομοκρατία, αντί για συζήτηση γύρω από τα αιτήματα των εργαζομένων, από τα οποία τα περισσότερα έχουν λυθεί, μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος. Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας υπενθύμισε πως ήταν από αυτούς που δεν λογάριασαν τις επιπτώσεις όταν- παλιότερα- ψήφιζε υπέρ των εργαζομένων και της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, σε μια ακόμη εργασιακή αναταραχή στο Δήμο Διονύσου πριν από 5 χρόνια. 

Απαντητικό έγγραφο προς τους εργαζόμενους με σαφείς διευκρινίσεις για μια σειρά προβλημάτων τους με ημερομηνία Φεβρουαρίου 2018, προσκόμισε στη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνης, κατηγορώντας τους εμμέσως πλην σαφώς πως σκόπιμα δεν το συμπεριέλαβαν στο πακέτο με τα δικά τους έγγραφα που μοίρασαν στις παρατάξεις.   

Αξιοσημείωτη ήταν εδώ η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης Μ. Κόκκαλης, που πρότεινε να σταματήσει η- 4ωρη ήδη- συζήτηση εκεί και τότε, ώστε ο Δήμαρχος να τοποθετηθεί για όσα αιτήματα θεωρεί δίκαια και να δεσμευθεί για την επίλυσή τους, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια δέσμευση εκ μέρους του Δημάρχου ζήτησε και ο Γ. Πάτζιος εκ μέρους των εργαζομένων, προτάσσοντας τα οικονομικά ζητήματα που εκκρεμούν, καθώς και την ορθή  και έγκαιρη κατάταξη  για πάνω από  20 εργαζομένους, με τις προδιαγραφές του νόμου.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Διονύσου τόνισε πως πατρωνία ο ίδιος δεν έχει πουλήσει ποτέ, ενώ δεν δίνει ψεύτικες υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει. Η κάθε Διοίκηση, τόνισε, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν.

Χαρακτήρισε “ψευδέστατο” το επιχείρημα περί άρνησης του διαλόγου εκ μέρους της Διοίκησης, επικαλούμενος συνάντηση με το Σωματείο, που κατέληξε σε αδιέξοδο με υπαιτιότητα των εργαζομένων.

Παραδέχθηκε την πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή των υπερωριών, “οι οποίες όμως ποτέ δεν χάνονται” και δεσμεύθηκε για την ενίσχυση της Υπηρεσίας με προσωπικό, ώστε ο υπολογισμός και η καταβολή των υπερωριών να γίνεται πιο γρήγορα.

Αναφορικά με την παροχή των ΜΑΠ, τόνισε πως τα τελευταία 3 χρόνια τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δίνονται κανονικά. Όσον αφορά στην αναδρομική καταβολή τους σε χρήμα για τα χρόνια ’12-’17, κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι έσπευσαν να απευθυνθούν στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, πριν καν η Υπηρεσία προλάβει να υπολογίσει αν υπάρχουν οφειλόμενα. Ζήτησε πάντως από το Σωματείο να δεσμευθεί ότι κανείς εργαζόμενος δεν πρόκειται να προσέλθει στο εξής στη δουλειά του αν δεν χρησιμοποιεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ενώ τους κάλεσε να εξετάσουν το ενδεχόμενο υπαναχώρησης από την αναφορά τους στον Ελεγκτή.

Όσον αφορά στις διώξεις των εργαζομένων, “έχω προσωπικά δεσμευθεί, εφόσον κάποια είναι άδικη, να επιβληθούν ποινές ή να ζητηθεί συγγνώμη. Όμως αυτή η Διοίκηση έχει δείξει αμέριστη επιείκεια, και όχι διάθεση τρομοκρατίας, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε αβλεψίες εργαζομένων ή συστηματικές απουσίες τους για καφέ στο Σταθμό”. Όσο για τα δυο Σωματεία δημοτικών υπαλλήλων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διονύσου, «η συμπεριφορά μου ήταν και είναι ίδια απέναντι σε όλους τους εργαζομένους”.

Η απόφαση, τέλος, για την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, μετά από την έκδοση πρωτόδικων αποφάσεων κατά των οποίων ο Δήμος καλείται να ασκήσει ή όχι έφεση, περνάει σήμερα Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ως κατεπείγον θέμα, με στόχο να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει, εν κατακλείδι, να αναφερθούν και τα παρακάτω: Τα πνεύματα στην 5ωρη τελικά συζήτηση δεν ήταν πάντα ήρεμα. Οι εργαζόμενοι που προσήλθαν μαζικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν εμφανώς εκνευρισμένοι με το κλίμα των τελευταίων μηνών που τους οδήγησε στις κινητοποιήσεις τους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που επέμεναν ότι γίνονται διακρίσεις ή και αδικίες εις βάρος τους και εις βάρος συναδέλφων. Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η επίθεση του Δημάρχου και της αρμόδιας Αντιδημάρχου κατά του Προέδρου του Σωματείου Μ. Αφίφη τον οποίο επανειλημμένα κατηγόρησαν για ασυνέπεια, απείθεια και συστηματική απουσία από τα καθήκοντά του, αναγκάζοντας τον Γ. Ζυγούνα να μιλήσει για μέτωπο, που η Διοίκηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, προτρέποντάς την να αμβλύνει τη σύγκρουση με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.