logo


Παράταση 18 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου. Το θέμα, που συνοδευόταν από τη σχετική προέγκριση της Διαχειριστικής Αρχής, υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης του Δήμου, η Νέα Πνοή για το Διόνυσο, η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και ο ανεξάρτητος Θ. Κρητικός, ενώ αρνητική στην παράταση στάθηκε η παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που αντιπρότεινε δοκιμαστικό διάστημα 8 μηνών στην αρχή, ώστε να αξιολογηθεί η πορεία του έργου και εν συνεχεία- και εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν- να δοθεί νέα παράταση.

Έτσι, με τη θετική ψήφο δεκαέξι, επί συνόλου 41 δημοτικών συμβούλων, η παράταση που θεωρήθηκε απαραίτητη για τη συνέχιση και ολοκλήρωση ενός έργου το οποίο ξεκίνησε με τη συμβασιοποίησή του το 2014 από τον ΤΟΞΟΤΗ, έχει περάσει από ακόμη δυο γενναίες παρατάσεις και από 40 κύματα, έχει ολοκληρωθεί μόνο κατά το 22,5%,  για να καταλήξει με υποκατάσταση του εργολάβου και νέο ανάδοχο την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναμένεται να περατωθεί το Φεβρουάριο του 2020.

Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή και Γ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ υπερψήφισαν την 18μηνη παράταση, θεωρώντας πως το διάστημα είναι εφικτό για να κατασκευασθεί το υπόλοιπο 72,5% του έργου, τη στιγμή μάλιστα που ο νέος ανάδοχος κρίνεται πιο αξιόπιστος από τον προηγούμενο. Δεν παρέλειψαν πάντως να υπογραμμίσουν πως οι αστοχίες και οι κακοτεχνίες του ΤΟΞΟΤΗ είναι παντού ορατές στην πόλη και ζήτησαν από τη Διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι δρόμοι και να απομακρυνθούν τα μπάζα.

Οι Γ. Καλαφατέλης και Στ. Κριεμάδης από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας υπενθύμισαν στο Σώμα την “αστήριχτη και καταστροφική” παράταση που η Διοίκηση του Δήμου πρότεινε για τον ΤΟΞΟΤΗ πριν από δυο χρόνια, “παρόλο που ήταν φανερό ότι παρέπαιε”, την καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου για τον Άγ. Στέφανο, καθώς και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ΤΟΞΟΤΗΣ εγκαταλείποντας την αποχέτευση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μετά από αίτημα του Σπ. Σπηλιώτη από τη ΔΑΔΙΟΝ, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος δεσμεύθηκε για την επανενεργοποίηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την αποχέτευση, που θα ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του έργου. Ο ίδιος ανέφερε πως οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και πάλι στη Σταμάτα, ενώ αναμένεται στα τέλη του Οκτωβρίου η δημοπράτηση για το υπόλοιπο της Δροσιάς (σ.σ. στα τέλη του Νοεμβρίου, πάντως, τοποθέτησε την ίδια δημοπράτηση ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χ. Ποτίδης στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής), στις αρχές του 2019 για την Άνοιξη, ενώ για τον Άγ. Στέφανο αναμένεται η έγκριση από την ΕΥΔΑΠ. Όσο για την αποκατάσταση των ζημιών, ο κ. Ράικος προσέθεσε πως ήδη γίνονται επιμετρήσεις για τις 40.000 κυβικά (!) μπάζα του ΤΟΞΟΤΗ, ώστε να ξεκινήσει η απομάκρυνσή τους.

Εντωμεταξύ:

Οι 56 κάτοικοι που έχουν στείλει το εξώδικο στο Δήμαρχο για την αποχέτευση στον Άγ. Στέφανο ακόμη περιμένουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Ενώ στη Λεωφόρο Αιολίδος, στο Διόνυσο, οι χτεσινές λακούβες μετατράπηκαν σε τάφρους, όπως είχε εγκαίρως προειδοποιήσει η Οδός Διονύσου, ήδη ένας εποχούμενος συμπολίτης μετράει σκασμένο λάστιχο, ενώ σήμερα ο δρόμος σε αρκετό μήκος του είναι μονής κυκλοφορίας, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες.