logo


Σήμερα το απόγευμα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου θα κληθεί να εγκρίνει ακόμη μια παράταση στο έργο της αποχέτευσης, μετά από αίτημα του νέου αναδόχου, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Φαίνεται όμως πως τα απόνερα του προηγούμενου εργολάβου, της ΤΟΞΟΤΗΣ, θα αναστατώνουν για καιρό ακόμη το Δήμο Διονύσου. Απόδειξη όχι μόνο αυτό που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους με τις ημιτελείς εργασίες ή τα βουνά από μπάζα, αλλά και η εξώδικη Δήλωση-Πρόσκληση-Διαμαρτυρία-Προειδοποίηση που 56 συμπολίτες, όλοι κάτοικοι Αγ. Στεφάνου στην περιοχή του Λόφου Νυμφών, έχουν καταθέσει από το Φεβρουάριο, κατά του Δημάρχου Διονύσου Δ. Ζαμάνη αλλά και κατά παντός υπευθύνου για την πρόοδο και την επίβλεψη του έργου στην περιοχή τους, ενώ έχουν αποταθεί για το ίδιο θέμα και στο Συνήγορο του Πολίτη. Μέχρι σήμερα, τέλη Σεπτεμβρίου, ούτε στους κατοίκους και δημότες έχει έρθει κάποια απάντηση, ούτε όμως και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος επίσης έχει ζητήσει διευκρινίσεις εκ μέρους του Δήμου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο τοπικός σύμβουλος Ν. Νικηφοράκης, κάτοικος της περιοχής και εκλεγμένος με το συνδυασμό της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Νικηφοράκης επανειλημμένα στο παρελθόν είχε φέρει στο Τοπικό Συμβούλιο τα ερωτήματα που περιέχονται στο εξώδικο-10 τον αριθμό!- αλλά σταθερά αντιμετωπιζόταν ως εσωτερική αντιπολίτευση.

 

Πιο συγκεκριμένα οι 56 συμπολίτες διαμαρτύρονται γιατί στην περιοχή τους έχουν δημιουργηθεί επικίνδυνες καταστάσεις από τις δραστηριότητες της ΤΟΞΟΤΗΣ, λόγω της διακίνησης και εναπόθεσης μπάζων και άλλων φερτών υλικών- τόσο από την αποχέτευση όσο και από άλλα άσχετα έργα- σε μισθωμένο ιδιωτικό χώρο. Εκτός από τις εστίες μικροβίων, διόλου αμελητέες δεν είναι και οι επιπτώσεις από το θόρυβο και τη σκόνη, λόγω του σπαστήρα που βρίσκεται εγκατεστημένος στον ίδιο χώρο.

Τα παραπάνω προβλήματα, τονίζεται στο εξώδικο, είχαν επανειλημμένα τεθεί σε γνώση τόσο του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου λόγω της ιδιότητας του κ. Νικηφοράκη, όσο και του τέως αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμιά ενέργεια της Δημοτικής Αρχής είτε ως απάντηση προς τους κατοίκους είτε ως παρέμβαση προς τον τέως εργολάβο που έχει ήδη υποκατασταθεί.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι κάτοικοι προσέφυγαν και στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει αναπτύξει στενή αλληλογραφία με τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 

Από το συνοπτικό έγγραφο του  Συνηγόρου του Πολίτη με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2018 προκύπτουν τα εξής περίεργα και αναπάντητα:

Ο ΤΟΞΟΤΗΣ δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει ως εργοτάξιο έξι στρέμματα στην οδό Χανίων. Αυτά τα 6 στρέμματα στην πορεία έγιναν δώδεκα, σύμφωνα τόσο με φωτογραφικό υλικό που προσκόμισαν οι κάτοικοι όσο και με προφορικές δηλώσεις των συνεργείων του εργολάβου.

Σ’ αυτά τα 12 στρέμματα αποθέτονταν υλικά- σε σωρούς που φτάνουν μέχρι και τα 10 μέτρα!- που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ορυγμάτων της αποχέτευσης, ενώ λειτουργούσε και σπαστήρας. Περιβαλλοντική αδειοδότηση εντούτοις δεν έχει εκδοθεί, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, ενώ συνεχής είναι η επισήμανση πως, αν και κλήθηκε, ο Δήμος Διονύσου δεν έχει παράσχει τα αιτούμενα στοιχεία ούτε στο Συνήγορο ούτε στην Περιφέρεια με αποτέλεσμα “να μην δύναται να ελεγχθεί από την Υπηρεσία μας”.

Το εξώδικο των 56 κατοίκων, όπως προαναφέρθηκε, έχει ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2018. Και ήρθε, υπογραμμίζουν οι ίδιοι, μετά από δυο άκαρπες προσπάθειές τους, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2016, να πάρουν κάποιες απαντήσεις εκ μέρους του Δήμου. Μέχρι σήμερα, Σεπτέμβριος του 2018, η μοναδική απάντηση ήταν αυτή του Συνήγορου του Πολίτη, με τους κατοίκους να έχουν αποφασίσει πλέον να κινηθούν και δικαστικά. Οι ίδιοι αναρωτιούνται: “Μάλλον ο  πραγματικός Δήμαρχος, ή και Περιφερειάρχης ακόμα, πρέπει να είναι ο Καλογρίτσας, αφού στο δήμο μας μπορεί θρασύτατα και ανεξέλεγκτα να κανονίζει: ποια έργα θα κάνει, ποια θα πληρώνεται χωρίς να τα κάνει και ενώ ρυπαίνει και ακόμα ποιος τελικά θα κάνει τα έργα που δεν έκανε ο ΤΟΞΟΤΗΣ – ούτε ποινικές ρήτρες, ούτε διαδικασίες ελέγχου ούτε διαδικασίες επιλογής νέου αναδόχου – άντε … εις υγείαν των κορόιδων των κατοίκων, που νομίζουν ότι εξέλεξαν δημοτική αρχή για το δημόσιο συμφέρον”.