logo


Λίγα λεπτά χρειάστηκε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου στη χθεσινή (Τετάρτη 26/9) κατεπείγουσα συνεδρίασή της για να εγκρίνει, με κόστος 18600 ευρώ την απ’ ευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, της αποκομιδής των απορριμμάτων που έχουν σωρευτεί στην πόλη μετά από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης ενημέρωσε τα μέλη- σ.σ. της Διοίκησής του και μόνον, μια που δεν παρέστη κανείς από τους τρεις εκπροσώπους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας- πως η ανάγκη για την απ’ ευθείας αυτή ανάθεση προέκυψε αμέσως μετά από τη λήξη των κινητοποιήσεων: Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος επέδωσε με δικαστικό επιμελητή στο Σωματείο των εργαζομένων νέο, τροποποιημένο πρόγραμμα με αυξημένα δρομολόγια αποκομιδής για το περασμένο Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτεμβρίου, στο οποίο όμως ανταποκρίθηκαν σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους που κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία. Έτσι προέκυψε η επείγουσα ανάγκη να δοθεί η αποκομιδή σε ιδιώτη, ώστε να καθαρίσει γρήγορα η πόλη. ”Αν η υπηρεσία είχε λειτουργήσει όπως έπρεπε, δεν θα υπήρχε καθόλου ανάγκη να στραφούμε σε ιδιώτη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.

Η παραπάνω αιτιολόγηση, που επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες σε εργαζομένους, γεννά εντούτοις ερωτηματικά: Η απόφαση Δημάρχου για την απ’ ευθείας ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη φέρει ημερομηνία Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή της ημέρας που στο Πρωτοδικείο συζητούνταν ακόμη η προσφυγή του Δήμου για τις κινητοποιήσεις του Σωματείου, οι οποίες κηρύχτηκαν παράνομες.

Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται σε εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Α. Πέππα, που έχει ήδη διαπιστώσει, στις 21/9, “Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ∆ήμο μας με τη συσσώρευση των απορριμμάτων σε θερμοκρασίες ακόμη υψηλές για την εποχή και τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν στη δημόσια υγεία” αλλά όχι-προφανώς- και τυχόν απροθυμία εργαζομένων να προσέλθουν στα έκτακτα καθήκοντά τους τις επόμενες ημέρες.

Έτσι πριν ακόμη διαπιστωθεί η όποια αντίδραση στο νέο πρόγραμμα, η απόφαση για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων είχε ήδη ληφθεί- και μάλιστα είχε συνταχθεί και τεχνική περιγραφή της σχετικής προμήθειας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος με την ίδια ημερομηνία, 21 Σεπτεμβρίου.

Και αν η συζήτηση για την έγκριση της απ’ ευθείας ανάθεσης διήρκεσε λίγα μόλις λεπτά, άνοιξε εντούτοις τον κύκλο μακράς συζήτησης ανάμεσα στα παριστάμενα 5 μέλη της Επιτροπής πάνω στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, θέμα που- υπενθυμίζεται- θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή 28/9 από το Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημα όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Από τη μια πλευρά ο Δήμαρχος κατηγόρησε τους εκπροσώπους του Σωματείου, και τον Πρόεδρό του ειδικά, για ψεύδη κατά συρροήν, στυγνό εκβιασμό και άρνηση κάθε διαλόγου, ενώ διαχώρισε τον υπόλοιπο όγκο των εργαζομένων “με τους οποίους γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα”. Κάλυψε πλήρως τους Προϊσταμένους της Διεύθυνσης Καθαριότητας για τις ενέργειές τους έναντι υπαλλήλων που υποπίπτουν συχνά σε παραπτώματα, αρνούμενος κάθε κατηγορία για τρομοκρατία και εκφοβισμό, ενώ δεν απέκλεισε και σχετικές νομικές ενέργειες. Από την άλλη πλευρά, τέθηκε ακόμη μια φορά στο τραπέζι, από τον Θ. Στάικο, το ζήτημα της “επιβεβλημένης όσο ποτέ” ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

Το έναυσμα για τη σχετική συζήτηση δόθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικο, που εκφράζοντας την προσωπική του άποψη πρότεινε την κατάργηση της υπηρεσίας καθαριότητας, την απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες θέσεις του Δήμου και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, παραδεχόμενος πως για την άποψή του αυτή είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί και λοιδορηθεί. Όσο για την πρόσφατη εργασιακή αναταραχή, την απέδωσε “σε επαγγελματίες της πολιτικής που απαξιώνουν τα πάντα για προσωπικό τους όφελος”, φωτογραφίζοντας έτσι τον επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη. Μετά από αυτά, ο κ. Στάικος προϊδέασε και για το ενδεχόμενο να μην παραστεί αύριο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μια που «δεν θέλω εντάσεις με ανθρώπους που το μαύρο το κάνουν άσπρο».

Την ευχή του να γίνει επί της ουσίας συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα των εργαζομένων, εξέφρασε ο Δήμαρχος, που υπογράμμισε πως “οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να καταλάβουν πως η συμπεριφορά τους θα απέτρεπε την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου. Αλλά δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τη δημόσια υγεία για πολιτικά παιχνίδια που γίνονται με στυγνό εκβιασμό”.

Ο κ. Ζαμάνης κατονόμασε ξεκάθαρα ως πρωταίτιους των κινητοποιήσεων τον Πρόεδρο του Σωματείου Μ. Αφίφη και “ένα σκληρό πυρήνα” γύρω από αυτόν. Αυτοί, σύμφωνα με το Δήμαρχο, πατρονάρουν τους υπόλοιπους συναδέλφους, που διαφορετικά θα κάθονταν στο τραπέζι και με όπλο τη λογική θα συζητούσαν τα όποια προβλήματα και αιτήματα, “για τα οποία η Δημοτική Αρχή ουδέποτε αρνήθηκε το διάλογο και ό, τι άλλο έχει ειπωθεί είναι ψέμα”, είπε χαρακτηριστικά: “Με το σύνολο των εργαζομένων δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά αποδεικνύεται πως οι εκπρόσωποί τους ψεύδονται κατά συρροή, με αποκορύφωμα το ότι η Διοίκηση έχει αρνηθεί το διάλογο. Αλλά αυτοί ήταν που αποχώρησαν από το διάλογο, παρόλο που ρητά διατέθηκα να συζητήσω ακόμη και μέχρι το πρωί για να βρεθεί λύση”, είπε ο κ. Ζαμάνης.

Εντύπωση τέλος προκάλεσαν οι παρεμβάσεις τόσο της Αντιδημάρχου Οικονομικών Α. Ακριτίδου όσο και του δημοτικού συμβούλου Δ. Κωστάκη, που μίλησαν για επιβεβλημένες νομικές ενέργειες έναντι όσων από τους εργαζομένους αρνούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, δίνοντας την ευκαιρία στο Δήμαρχο να υπερθεματίσει: “Τι πρέπει να κάνεις γι’ αυτόν που δούλεψε για μιάμιση ώρα και μετά εγκατέλειψε τη θέση του επιδεικνύοντας αντισυναδελφική συμπεριφορά; Δεν τον εγκαλείς; Και τι κάνεις γι’ αυτόν που προσήλθε κανονικά και παρέμεινε στα καθήκοντά του; Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγώ θα πάω με ήσυχη τη συνείδησή μου και θα την απολαύσω”, κατέληξε χαρακτηριστικά.