logo


Ούτε και χθες Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου, στάθηκε δυνατό να ληφθεί απόφαση για την τύχη της ΚΑΜΕΛΙΑΣ στο κέντρο της πόλης, που απασχολεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, παρόλο που επιτεύχθηκε απαρτία “με την πρώτη”, μετά από πάρα πολλούς μήνες. Το Σώμα έκρινε κατά πλειοψηφία πως κατεπείγουσα ανάγκη δεν δικαιολογείται κι έτσι η συνεδρίαση έληξε, πριν καλά καλά αρχίσει- αλλά η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα ακόμη, με τους παριστάμενους, που ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, να δηλώνουν αποφασισμένοι να έρχονται και να ξαναέρχονται και να πιέζουν, μέχρι η ΚΑΜΕΛΙΑ να γίνει Μαθητικό Στέκι.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις θέσεις τους επανέκαμψαν μετά από πολύμηνη αποχή τόσο ο Ν. Νικηφοράκης από τη Διοίκηση, όσο και ο Γ. Καριπίδης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, ζητώντας επίμονα από τον Πρόεδρο του Τοπικού Μ. Κασαπάκη να δικαιολογήσει το κατεπείγον της συνεδρίασης. Ειδικά ο κ. Νικηφοράκης, που επί σειρά συνεδριάσεων στο παρελθόν μάταια προσπαθούσε-  είτε με ερωτήσεις στο Τοπικό είτε με αιτήματα στις Υπηρεσίες του Δήμου- να πάρει απαντήσεις για συγκεκριμένα επείγοντα προβλήματα του Αγ. Στεφάνου, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: “Ποιος είναι αυτός, και με ποια ντοκουμέντα και κριτήρια, που έκρινε πως η εκμίσθωση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ πρέπει να συζητηθεί κατεπειγόντως, ενώ δεν είναι κατεπείγοντα τα μεγάλα προβλήματα του Αγ. Στεφάνου, όπως οι άθλιοι δρόμοι από τα έργα της αποχέτευσης, ή τα βουνά από σκουπίδια που δεν μαζεύονται επιλεκτικά από γειτονιές της πόλης, ή τα ακαθάριστα οικόπεδα που αν πετάξει κάποιος τσιγάρο θα καούμε όλοι; Αυτά είναι για μένα τα κατεπείγοντα, που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Και μετά μπορούμε να μιλήσουμε και για την ΚΑΜΕΛΙΑ που θέλουν να τη νοικιάσουν για να εξυπηρετηθεί κάποιος”.

Στο παραπάνω ερώτημα για το κατεπείγον, που έθεσε πιεστικά και ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης, οι διευκρινίσεις του κ. Κασαπάκη κρίνονται μάλλον ασαφείς, μια που ενώ στην αρχή δήλωσε πως η κατεπείγουσα συνεδρίαση ορίστηκε μετά από βούληση της Διοίκησης, εν συνεχεία, την απέδωσε σε δική του πρωτοβουλία, μετά από συνεννόηση με τις Υπηρεσίες, “για να αποφασισθεί επιτέλους κάτι και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος που πηγαινοέρχεται σε άκαρπες συνεδριάσεις”. Υπογράμμισε μάλιστα πως την προηγούμενη φορά, που στη συνεδρίαση του Τοπικού η όποια απόφαση θα λαμβανόταν με δυο άτομα μόνο παρόντα, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, προτίμησε να αποσύρει το θέμα, αντί η όποια απόφαση να στηριχθεί στη διπλή ψήφο του Προέδρου. Έγινε έτσι φανερή και η πρόθεσή του για το θέμα: Στην προηγούμενη τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, η Β. Μελετίου τοπική σύμβουλος από τη Διοίκηση και η μόνη που παρίστατο, είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης της Ένωσης Γονέων. Συνεπώς ο Πρόεδρος, μ’ αυτά που είπε χθες, παρόλο που ακόμη αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση στη γραπτή εισήγησή του, αφήνει να εννοηθεί πως θα επιστράτευε τη δική του διπλή ψήφο, για να αποφασισθεί η εμπορική αξιοποίηση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ. Δεν παρέλειψε τέλος να επιτεθεί στο συνάδελφό του- από την ίδια παράταξη, υπενθυμίζεται- για τη συστηματική απουσία του από τις συνεδριάσεις: “Και θα συνεχίσω να απέχω όταν δεν καλούμαι εγκαίρως, και δεν έχω συγκεκριμένη εισήγηση στα χέρια μου, που να περιλαμβάνει και την πρόταση της Ένωσης, την οποία- αντί να την έχω στα χέρια μου μαζί με την εισήγηση του Προέδρου- εδώ και τώρα ακούω για πρώτη φορά, όπως γίνεται συνεχώς. Αυτό και λάθος είναι διαδικαστικά αλλά και προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας- ειδικά όταν η συνεδρίαση είναι κατεπείγουσα”, απάντησε ο κ. Νικηφοράκης, που προσέθεσε πως κακώς αποφάσισε να συμμετάσχει σε μια παράταξη που δεν σέβεται τους τοπικούς συμβούλους, με τον Πρόεδρο να τον καλεί να παραιτηθεί.

“Καμία έκπληξη δεν προξενεί η σημερινή εισήγηση του Προέδρου, μια που και αυτή και η προηγούμενη Διοίκηση τάσσονται υπέρ του Καλλικράτη και της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, αλλά όχι για τις ανάγκες του κόσμου, εν προκειμένω των μαθητών”, τόνισε στη δική του εκρηκτική παρέμβαση ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, και “υποσχέθηκε” κατάληψη του χώρου ενώ προειδοποίησε- στα όρια απειλής- για κλιμάκωση των μαζικών κινητοποιήσεων: “Είναι πολλά τα λεφτά και η ΚΑΜΕΛΙΑ είναι ήδη δοσμένη, γι’ αυτό Πρόεδρε και σου είπαν να κάνεις τη συνεδρίαση πάση θυσία. Στη ζυγαριά όμως μπαίνουν δύο πράγματα: Ένα παιδί- έστω και μόνο ένα- μακριά από τα ναρκωτικά ή να φουσκώσει η τσέπη του επιχειρηματία. Η απάντησή μας θα είναι η μαζικοποίηση των Συλλόγων και θα μας βρείτε απέναντί σας εδώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

“Σου έριξαν το μπαλάκι Πρόεδρε και έφερες το θέμα, αλλά πρέπει να αναλάβεις και την πολιτική ευθύνη. Οι φορείς που αντιδρούν στο Μαθητικό Στέκι και τους κάλεσες, όπως είπες, πού είναι για να υποστηρίξουν τη δική τους θέση;” ρώτησε σε έντονο ύφος η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λ. Μαγκλάρα, συνεπικουρούμενη και από μέλη της Ένωσης και από εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων, όπως της Άνοιξης, αλλά και από την ΟΓΕ Διονύσου.

Πάντως, αν στην πρώτη συνεδρίαση με το ίδιο θέμα, πριν από ένα περίπου μήνα, είχαν προσέλθει αρκετοί και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και μέλη της Ένωσης και Συλλόγων Γονέων, στη χθεσινή- τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση- με θέμα την ΚΑΜΕΛΙΑ, η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με όρθιους μέσα κι έξω από την αίθουσα, αλλά και στη βεράντα του Πολιτιστικού Κέντρου, με αξιοσημείωτη την παρουσία και νέων παιδιών. Από την άλλη πλευρά, κατά δήλωση του ίδιου του κ. Κασαπάκη, αν και προσκάλεσε φορείς που- όπως είπε- διαμαρτύρονται και αντιδρούν στη δημιουργία Μαθητικού Στεκιού και θέλουν η ΚΑΜΕΛΙΑ να ξαναγίνει καφενείο, ουδείς εκπρόσωπός τους παρέστη, δημιουργώντας προφανώς ερωτηματικά για το ειλικρινές ενδιαφέρον τους. Ειδικά πάνω σ’ αυτό, ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας ζήτησε να οργανωθεί, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Τοπικού, ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερομένους- υπέρ και κατά της δημιουργίας Μαθητικού Στεκιού- ώστε να παρουσιασθούν όλες οι απόψεις, για ένα θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία, πρόταση που όπως δεσμεύθηκε θα φέρει και στο Δημοτικό Συμβούλιο.