logo


Πέντε δημότες Διονύσου υπογράφουν διακήρυξη και ανακοίνωση συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαϊου. Πρόκειται για τους Τσεβά Χρήστο, Πέππα Κοσμά, Μαρία Τρύφωνα, Γκρέκο Ηλία και Γλυνό Κάρολο που εκ μέρους της νέας δημοτικής κίνησης “Η πόλη μας, το σπίτι μας- Δήμος Διονύσου” δημοσιεύουν σήμερα στο facebook το πρώτο δείγμα γραφής για την πόλη που ονειρεύονται, μπαίνοντας στο χορό της πρεοκλογικής περιόδου: 

Το Όραμά μας…

Συνηθίζεται οι πολίτες να διαχωρίζουν το «ιδιωτικό» από το «δημόσιο», θεωρώντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές σφαίρες που δε μπορεί η μια να επιδράσει στην άλλη. Το αποτέλεσμα αυτής της παθητικής προσέγγισης είναι η αποξένωση των πολιτών από το δημόσιο βίο, η απουσία ενδιαφέροντος για την λειτουργία του Δήμου και η καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων και καθεστωτικών αντιλήψεων.

Αυτή η αποστασιοποίηση και η αποχή είναι εσφαλμένες. Αυτή είναι πρώτη παραδοχή που πρέπει να κάνει ένας ενεργός πολίτης σήμερα και αυτό είναι το καύσιμο για την εκκίνηση της προσπάθειάς μας.

Έχουμε μπουχτίσει από ξύλινα οράματα ντυμένα με λεκτικές περικοκλάδες και υποσχέσεις. Από τις βουλευτικές εκλογές μέχρι τις τοπικές ακούμε τα ίδια πράγματα με τον ίδιο βαρετό τρόπο.

Είναι οράματα;

Αυτές οι ξύλινες κορώνες δεν είναι οράματα, είναι πολυφορεμένες ατάκες που μπαίνουν στο στόμα διαφορετικών υποψηφίων και δεν εκφράζουν τίποτε, είναι απλώς μία ανάγκη για να πούμε κάτι που θεωρούμε πως είναι εντυπωσιακό.

Εμπνέουν;

Όχι, δεν εμπνέουν, δεν έχουν όραμα, δεν θέλουν να γίνει κάτι διαφορετικό, για αυτό και εξαγγέλλουν πολλά, ώστε να μην κάνουν τίποτα.

Τι είναι όμως στην ουσία το όραμα;

Είναι κάτι απλό, ανθρώπινο και καθημερινό. Είναι η αίσθηση που έχεις όταν κλείσεις τα μάτια σου και σκεφτείς έναν άνθρωπο, μία κατάσταση, ένα πράγμα. Το όραμα είναι δεμένο με διάφορα πράγματα και περισσότερο από όλα με τη νοσταλγία.

Τι είναι αυτό που νοσταλγούμε περισσότερο;

Είναι ο τόπος μας, τα χώματα που γεννηθήκαμε, το χωριό μας, η πόλη μας, το σπίτι μας. Η νοσταλγία μας όμως δεν είναι αρνητική, δεν είναι απλώς μία πικρή αίσθηση του παρελθόντος.

Είναι το πάθος μας, η δίψα μας για να δούμε τον τόπο μας καλύτερο. Όταν λέμε καλύτερο δεν εννοούμε πολλά και ακατόρθωτα πράγματα, εννοούμε κάτι απλό.

Ίσως σας φανεί μικρό, αλλά για εμάς είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε δραστικά τη ζωή μας. Το όραμά μας είναι να κάνουμε την πόλη μας σπίτι μας.

Αυτό είναι το στοιχείο που μας διαφοροποιεί. Δεν θέλουμε να προωθήσουμε ένα τυποποιημένο πρόγραμμα, μία αντιγραφή από άλλες πόλεις. Δε μας αρκεί αυτό.

Συμμετέχουμε στις διαδικασία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών γιατί στόχος μας είναι να προσφέρουμε αυτό που λείπει από την πόλη μας και συνδέεται άρρηκτα με την ελπίδα και το όραμα. Μία άλλη εικόνα της πόλης μας.

Πώς θέλουμε λοιπόν την πόλη μας;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η δική μας απάντηση είναι σύντομη, αληθινή και ξεκάθαρη. Θέλουμε την ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ…

Τι σημαίνει αυτό;

Ανθρώπινη. Νοικοκυρεμένη. Καθαρή. Ασφαλή. Όμορφη. Προσβάσιμη. Πράσινη. Καινοτόμα. Πρότυπη. Λειτουργική για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ικανή να κρατήσει τα παιδιά μας για να δημιουργήσουν σε αυτή… ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ.

Το όραμα αυτό όμως δεν είναι μόνο δικό μας, είναι δικό ΣΑΣ, είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ, είναι το όραμα που έχει μέσα του ο κάθε δημότης και κάτοικος της πόλης μας, αλλά που οι συνθήκες δεν τον έχουν κινητοποιήσει ή δεν του έχουν επιτρέψει να το εκφράσει επί της ουσίας και ενεργά. Εμείς θέλουμε όλους τους ανθρώπους που οραματίζονται την πόλη μας σαν το σπίτι μας δίπλα μας, στην πρώτη γραμμή. Σας θέλουμε συνδιαμορφωτές. Δεν ασχολούμαστε με την πολιτική, θέλουμε απλώς να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και αυτό δεν μπορεί να γίνει από την κορυφή και αποσπασματικά. Μπορούμε και θέλουμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Να δημιουργήσουμε μία Δημόσια Σφαίρα, στηριζόμενη στο διάλογο και στην παραγωγή λύσεων.

Δεν ήρθαμε να υποσχεθούμε, αλλά για να παλέψουμε απλά, έντιμα, δυναμικά και παθιασμένα για ένα όραμα. Άλλωστε οι μεγάλες αλλαγές και επαναστάσεις ξεκίνησαν από ένα όραμα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς στην πόλη μας, μία επανάσταση. Ας το τολμήσουμε, δεν χρειάζονται πολλά πράγματα: να κλείσουμε τα μάτια μας και να οραματιστούμε την πόλη μας σαν το σπίτι μας και να κινητοποιηθούμε για να το πετύχουμε. Να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Μέλλον των παιδιών μας. Σας θέλουμε μαζί μας Συμπαραστάτες και Συνοδοιπόρους. Σας περιμένουμε να συζητήσουμε, να δημιουργήσουμε και να αγωνιστούμε για το δήμο που οραματιζόμαστε.

Για μία Πόλη σαν το Σπίτι μας.

Τσεβάς Χρήστος

Πέππας Κοσμάς

Μαρία Τρύφωνα

Γκρέκος Ηλίας

Γλυνός Κάρολος