logo


Με την παρουσία πολλών μελών πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στη Σταμάτα η συνεδρίαση του διευρυμένου Συμβουλίου Διοίκησης της παράταξης Συμμαχία για τον Πολίτη. Η συνεδρίαση είχε διπλό στόχο: Από τη μια πλευρά να παρουσιασθούν και να αξιολογηθούν συνοπτικά τα σημεία εκείνα που διαφοροποιούν το νέο νόμο Κλεισθένη, από τον καλλικρατικό νόμο που ίσχυε μέχρι τώρα, και από την άλλη πλευρά να καταγραφούν οι απόψεις των μελών για την πορεία της Συμμαχίας – αυτόνομη κάθοδος ή αναζήτηση συνεργασιών με άλλες παρατάξεις- ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαϊου. Αυτές οι απόψεις θα συζητηθούν διεξοδικά στα αρμόδια όργανα της παράταξης, ώστε να ανακοινωθεί η σχετική απόφαση, που πάντως έχει καθυστερήσει αρκετά, όπως όλοι παραδέχτηκαν.

Σ’ αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παράταξης Π. Βορριά, η Συμμαχία θα πάει έχοντας στο ενεργητικό της μια επιτυχημένη πορεία με δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα: “Ο αγώνας μας κατά των διοδίων, για παράδειγμα, αλλά και της εγκατάστασης πλυντηρίου αυτοκινήτων στις γραμμές του τρένου στον Άγ. Στέφανο, έχουν επιδοκιμασθεί ακόμη και από ανθρώπους που ποτέ δεν συντάχθηκαν μαζί μας”, υπογράμμισε ο κ. Βορριάς. Ο ίδιος εντόπισε δυο μείζονα προβλήματα που σήμερα παρατηρούνται στο δημοτικό πολιτικό σκηνικό: Το πρώτο είναι το πρόβλημα δημοκρατίας, που αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και διοικεί το Δήμο η παρούσα Δημοτική Αρχή. “Η κατασπατάληση ωρών στο Δημοτικό Συμβούλιο με προσωπικές αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά και η ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου, και μάλιστα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνες για το Δήμο και την τοπική κοινωνία, όταν μάλιστα για τις όποιες ατασθαλίες υπάρχουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και η Δικαιοσύνη”, τόνισε ο κ. Βορριάς.

Απόρροια των παραπάνω, συνέχισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, και δεύτερο πρόβλημα, ο άσχημος αντίκτυπος στην κοινωνία, η οποία φτάνει να ασχολείται με θέματα άσχετα με την άσκηση πολιτικής.

Στην εισήγησή του για τις διαφορές των δυο αυτοδιοικητικών νόμων, ο δημοτικός σύμβουλος με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης επεσήμανε πως οι δυσλειτουργίες του Καλλικράτη δεν θεραπεύονται από το νέο νόμο του Κλεισθένη, που χρησιμοποιεί την απλή αναλογική ως πανάκεια, ενώ ούτε και τώρα καθιερώνεται η δημοτική αποκέντρωση, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Κοινότητες. Ειδικά για τις Κοινότητες ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε πως η Συμμαχία πιστεύει τόσο πολύ στο θεσμό και έχει δουλέψει τόσο πολύ πάνω στη σχετική θεματολογία, ώστε είναι έτοιμη, εφόσον εκλεγεί στη Διοίκηση του Δήμου, μέσα σε λίγες ημέρες να αποδώσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους σε καθεμιά από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο εισηγητής αλλά και ο Α. Σαρρής, η απλή αναλογική- που δεν θα ευνοεί μια ξεκάθαρη πλειοψηφία- θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους, ενώ η πρόβλεψη για τον ορισμό Αντιδημάρχων και από άλλες παρατάξεις ενθαρρύνει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Ερωτήματα σχετικά με την πορεία της Συμμαχίας, και τις κρίσιμες επιλογές, το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, “χωρίς τα λάθη του παρελθόντος” έθεσε στη συνέχεια ο κ. Σαρρής, τονίζοντας πως όποια και αν είναι η τελική απόφαση της παράταξης, απαιτείται ξεκάθαρος λόγος και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πλαίσιο, “γιατί άλλη μια τυχαία συγκόλληση θα είναι τραγική”, προειδοποιώντας τους παριστάμενους να είναι έτοιμοι για σκληρή μάχη σε ένα δημοτικό σκηνικό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι κατακερματισμένο.

Απαντώντας εδώ σε ερώτηση της Οδού Διονύσου για τυχόν επαφές ή συναντήσεις με άλλες κινήσεις ή παρατάξεις, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας τόνισε πως η παράταξη συζητεί μόνο με οργανωμένα σχήματα, και όχι με μεμονωμένα και τυχαία πρόσωπα, που επιδιώκουν να βολιδοσκοπήσουν προθέσεις.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πολλά από τα μέλη της παράταξης τόνισαν την ανάγκη ανάδειξης στιβαρής ηγεσίας- και μάλιστα εγκαίρως- αναγκάζοντας τον κ. Βορριά να υπενθυμίσει πως “η Συμμαχία έχει Πρόεδρο, που δυνητικά είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος”, ξακαθάρισε εντούτοις πως τούτο δεν είναι αναγκαστικό.

Όλοι τέλος συντάχθηκαν με τα λόγια της πρώην δημοτικής σύμβούλου Λ. Παπαπαναγιώτου να μην χαθεί ο πλούτος γνώσεων που διαθέτει η Συμμαχία, θεωρώντας κέρδος για τον τόπο την εκλογή τής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, και ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της στη Δημοτική Αρχή.