logo


Για κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλεται και συντηρείται, κυρίως στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος- Καθαριότητας- Πρασίνου, μιλά πλέον ανοιχτά το Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου Διονύσου, που με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, από σήμερα 17/9 προβαίνει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και κατάληψη. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποφασίστηκαν αφού μάλιστα είχε σταλεί εξώδικο προς το Δήμαρχο, όπου καταγράφονταν όλα τα θέματα των εργαζομένων, και δίνονταν μια εύλογη προθεσμία για απάντηση και αντιμετώπισή τους, η οποία παρήλθε άπρακτη.

Οι σοβαρές καταγγελίες που ακούστηκαν σήμερα το πρωί, Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα της τριήμερης κινητοποίησης του Σωματείου, τόσο από τον Πρόεδρο Μ. Αφίφη όσο και από πολλούς εργαζομένους που παραμένουν στο Αμαξοστάσιο, στρέφονται κατά αιρετών αλλά και υπηρεσιακών προϊσταμένων που στόχο έχουν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να καλλιεργήσουν κλίμα διχόνοιας, εκμεταλλευόμενοι τους πλέον ευάλωτους και πειθήνιους και στρέφοντάς τους κατά των “ανταρτών”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως τονίζουν, οι πάνω από 90 κλήσεις σε απολογία δεκάδων συναδέλφων τους και η άσκηση σωρείας πειθαρχικών διώξεων, χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μιλούν για βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων.

Τα περιστατικά, στα οποία αναφέρονται οι εργαζόμενοι εν τάχει στο σχετικό Δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες, αλλά αναλυτικότατα στην Οδό Διονύσου σήμερα το πρωί, είναι παραπάνω από ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία:

Οδηγοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν οχήματα με εμφανείς βλάβες ή χωρίς πινακίδες. Και όταν παίρνουν κλήση από την Τροχαία και αναζητούν τη νομική υποστήριξη του Δήμου, ανταπόκριση δεν υπάρχει καμιά. Αν όμως αρνηθούν να τα οδηγήσουν, τότε τους γίνεται αναφορά και μάλιστα για άρνηση εργασίας!

“Πήρα απορριμματοφόρο με το μισό λάστιχο φθαρμένο για να πάω στο Βοτανικό στο συνεργείο. Όταν το είπα στον Προϊστάμενό μου, μου είπε να πιάσω τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), με κίνδυνο είτε να φύγει και το άλλο μισό και να σκοτώσω άνθρωπο είτε να φάω κλήση και για το λάστιχο και για τη ΛΕΑ”, λέει χαρακτηριστικά ένας από τους οδηγούς.

Ειδικά για το στόλο των οχημάτων του Δήμου, τα στοιχεία που δίνουν οι χειριστές τους είναι τουλάχιστον απογοητευτικά: Από τις 6 αρπάγες, μόνο οι δυο λειτουργούν σήμερα, κι αυτές με προβλήματα. Από τα 5 σάρωθρα, που δεν έχουν πινακίδες, μόνο το ένα κινείται, ενώ τα περισσότερα οχήματα συστηματικά παρουσιάζουν βλάβες, που μέχρι πολύ πρόσφατα ελέγχονταν και βεβαιώνονταν από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας, που εκτελούσε και χρέη Τεχνικού Ασφαλείας επί σειρά μηνών. Οι παραπάνω καταγγέλλουν ακόμη πως τα οχήματα- που στην πλειονότητά τους στερούνται και συστημάτων ασφαλείας- πηγαινοέρχονται στα συνεργεία για επισκευές, αλλά επισκευές δεν γίνονται- και αν γίνουν θα είναι, επιλέξει, “πασαλείμματα”, ενώ οι αναφορές των χειριστών για βλάβες δεν εισακούονται!

Στον τομέα της προσωπικής ασφάλειας των εργαζομένων, Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) τούς έχουν δοθεί για το 2017, ενώ για το 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός. Αλλά, δεν τους έχουν χορηγηθεί ακόμη αναδρομικά και σε χρήματα τα ΜΑΠ που τους οφείλονται από το 2012 μέχρι και το 2016, κάτι που επιβάλλει στους Δήμους ο πολυνόμος 4483/17- θέμα για το οποίο πέρυσι τον Νοέμβριο έγινε ολόκληρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκκρεμεί εξάλλου εδώ και μήνες απάντηση του Δημάρχου σε αίτημα του Σωματείου για τους σχετικούς διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί τα περασμένα χρόνια.

Οι εργαζόμενοι, τέλος, κάνουν λόγο για τις συχνές αποσπάσεις τους από πόστο σε πόστο, που τους δυσκολεύει την εξοικείωση με το αντικείμενο της δουλειάς τους. Αυτές οι αποσπάσεις, λένε οι ίδιοι, έχουν διπλό στόχο: Από τη μια πλευρά να σπάσουν τη δημιουργία τυχόν ομάδων και από την άλλη πλευρά σαν μέσο τιμωρίας για τους πιο απείθαρχους. “Η δικαιολογία που μας λένε είναι πως όλοι πρέπει να μάθουν όλα- αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους τους συναδέλφους”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Και καταλήγουν: “Η τρομοκρατία αυτή απέναντι σε όλους μας έχει πέσει σαν βόμβα στην Υπηρεσία. Ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι ευάλωτοι, τους εκμεταλλεύονται και τους χρησιμοποιούν εναντίον των υπολοίπων, συντηρώντας κλίμα διχόνοιας”.