logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στην Ελλάδα και των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ο Δήμος Διονύσου ενημερώνει τους πολίτες για τις ενέργειες και δράσεις που υλοποίησε έγκαιρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα όρια του δήμου, καθώς και για τα ατομικά μέτρα προστασίας που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και θα πρέπει να ακολουθούν οι δημότες.

Σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου:

• Το πλήρες πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2018 είναι σε εξέλιξη. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί έξι επαναληπτικοί ψεκασμοί σε όλες τις δημοτικές ενότητες και πρόσφατα ξεκίνησε ο έβδομος κύκλος ψεκασμών.

• Σημεία των επεμβάσεων ενδεικτικά:

ΔΕ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (Ρέματα: Βρυσάκι από παράδρομο έως τέλος οδού Σωκράτους, Ελ. Βενιζέλου και Χανίων, Κρυστάλλη από Λ. Μαραθώνος έως Σωκράτους, ρέμα πλησίον παράδρομου ΕΟ, οδού Οδυσσέως επί της Λ. Κρυονερίου, οδός Παρνασσού και παραπλεύρως, στάσιμα νερά σε υπόγεια κτίρια επί της οδού Χανίων, στάσιμα νερά σε υπόγειο κτίριο επί της Λ. Κρυονερίου 22-36),

ΔΕ ΑΝΟΙΞΗΣ (Ρέματα : Φασίδερη, Βαρελά, Αγίων Θεοδώρων, οδού Άρεως, οδού Αγίου Αθανασίου),

ΔΕ ΔΡΟΣΙΑΣ (Κέδρων και Ιάσονα, Θερμοπυλών και Ιάσονα, Λ. Δημοκρατίας και Ιάσονα, Μαραθωνομάχων και Κ. Βάρναλη, Αθηνάς και Ανεμώνης, Θέτιδος),

ΔΕ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (Ρέματα: οδού Χρυσανθέμων και Μητρ. Κυδωνίων),

ΔΕ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ (Ρέματα: Ορφανίδη, Καραϊσκάκη, Ανοίξεως, υδατοσυλλογή γέφυρας Εθνικής Οδού).

ΔΕ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ (Ρέματα: Λ. Μητρ. Κυδωνιών, οδού Γαλήνης, Αγίου Ιωάννου),

ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΣ (Ρέματα: Μακαρίου, Μ. Αλεξάνδρου και Αγ. Φανουρίου),

• Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ρέματα και λοιπούς χώρους στάσιμων υδάτων, για εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής. Σε σημεία που ανιχνεύθηκαν στάσιμα ύδατα πραγματοποιήθηκε εφαρμογή προνυμφοκτονίας.

• Πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους χώρους των φρεατίων όμβριων υδάτων του δήμου, για την ύπαρξη στάσιμων υδάτων. Σε χώρους που ανιχνεύθηκαν πραγματοποιήθηκε εφαρμογή προνυμφοκτονίας.

• Τα κυριότερα σημεία των επεμβάσεων στο σύνολο των φρεατίων είναι:

Λ. Μαραθώνος (13), Χρ. Σμύρνης (2), Αθ. Διάκου (1), Αγ. Αθανασίου (6), Μεγ. Αλεξάνδρου (11), Γ. Ζηκίδη (4), Σολωμού (2), Τραπεζούντος (25), Κοιμ. Θεοτόκου (6), 25ης Μαρτίου (11), Χελμού (4), Ναυαρίνου (7), Αγ. Βλασίου και Αγίας Παρασκευής (10), Γρ. Λαμπράκη (6), Λεωφ. Σταμάτας – Ανοίξεως (39).

Οι εφαρμογές των ψεκασμών πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση βενζινοκίνητου ψεκαστικού συγκροτήματος, στο σύνολο των εκτάσεων, με σκοπό τη καλύτερη κατανομή διαλύματος στην επιφάνεια των υδάτων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εφαρμογή μέσω ταμπλετών προνυμφοκτόνου σκευάσματος βραδείας αποδέσμευσης σε σημειακές εστίες.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 6 κύκλους εφαρμογής με διάστημα 20 ημερών μεταξύ τους. Σε κάθε κύκλο εξετάστηκαν όλα τα υπάρχοντα ρέματα αλλά και επιπλέον φρεάτια που φέρουν νερά, ενώ η εξέταση και εφαρμογή συνεχίζονται και σήμερα με την έναρξη του έβδομου κύκλου ψεκασμών.

Επίσης, σύμφωνα με τα μέτρα αυτοπροστασίας που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ:

• Κάθε πολίτης θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας με τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σιτών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών.

• Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε κάθε οικία, με την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και ανοικτούς χώρους, απομάκρυνσή τους και κάλυψη όλων των δοχείων που συγκρατούν νερό.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται για την προστασία των κατοίκων από την όχληση αλλά και τις ασθένειες, των οποίων τα κουνούπια είναι φορείς, αλλά και την αποφυγή παραπληροφόρησης και δημιουργίας σύγχυσης ή πανικού. Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Διονύσου για υπόδειξη σημείων με στάσιμα και λιμνάζοντα νερά στο τηλέφωνo: 213 20 30 600 ή στο dhmos@dionysos.gr