logo


Το σοβαρό τραυματισμό του συμπολίτη μας καθηγητή Π. Γεωργιάδη στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου από επίθεση αδέσποτων σκυλιών έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου ο δημοτικός σύμβουλος με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αλλά και με την επιστολή του κ. Γεωργιάδη προς το Δήμο, ο τελευταίος τον περασμένο Ιούνιο δέχθηκε επίθεση από ομάδα αδέσποτων στη συμβολή των οδών Αδραμυτίου και Πεζοναυτών, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του, τη διακομιδή του στο ΚΑΤ και εν συνεχεία πολύωρη εγχείρηση αποκατάστασης του ισχίου.

Στην ίδια επιστολή, ο καθηγητής απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των αδέσποτων από πλευράς Δήμου, σύμφωνα με όσα ισχύουν στη νομοθεσία, ενώ προτείνει και την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων εκεί που είναι γνωστό πως περιφέρονται αδέσποτα σκυλιά.

Το παραπάνω περιστατικό είναι από τα δεκάδες που σημειώνονται συνεχώς στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, όπου ο τοπικός Φιλοζωικός Σύλλογος- σε συνεργασία με τις κατά καιρούς Κοινοτικές και εν συνεχεία Δημοτικές Αρχές- από χρόνια προσπαθεί εις μάτην να ελέγξει τον πληθυσμό των αδέσποτων. Εξάλλου στην ίδια Κοινότητα, το καθεστώς ιδιοκτησίας κάποιων σκυλιών βρίσκεται σε απολύτως γκρίζα περιοχή, με κατοίκους να ενθαρρύνουν την παραμονή των ζώων έξω από τις κατοικίες τους, μετατρέποντάς τα έτσι σε φύλακες, αλλά να μην τα θεωρούν δικά τους, με τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τα δεσποζόμενα ζώα.

Δεν λείπουν βέβαια και οι άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή που συνάντησε η υπογράφουσα τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, στο δάσος κάτω από το Γυμνάσιο- Λύκειο Διονύσου: Σκυλί δεσποζόμενο(;), πάντως δεμένο έξω από κατοικία, έσπασε την αλυσίδα του(!) με εξαιρετικά επιθετικές διαθέσεις και χρειάστηκε η επέμβαση συνεργείου του Δήμου, που εκτελούσε εργασίες στο σχολείο, για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση που αντιμετώπισε παλαιότερα και ο κ. Φωτάκης, που διανύει χιλιόμετρα καθημερινής πεζοπορίας στην περιοχή: Όπως είπε στην Οδό Διονύσου, σκυλιά που παραμένουν σταθερά έξω από σπίτι στο δάσος πάνω από την καφετέρια της περιοχής τού επιτέθηκαν και μόνο από τύχη απέφυγε σοβαρό τραυματισμό, όπως αυτός του καθηγητή.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως στο Δήμο Διονύσου εφαρμόζεται πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων, σε συνεργασία με κλινική στο Πικέρμι, που περιλαμβάνει περίθαλψη, τσιπάρισμα, εμβολιασμούς και στείρωση, καθώς και επαναφορά στο περιβάλλον τους. Ευθανασία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις, όταν το ζώο θεωρείται επικίνδυνο και αποδεδειγμένα επιθετικό.

Όσο για την πρόταση του καθηγητή να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες εκεί που είναι γνωστό πως περιφέρονται αδέσποτα, εντύπωση προκάλεσε η άμεση απάντηση της Ε. Καγιαλή, Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής για τα αδέσποτα, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συζήτησης: “Αυτό δεν μπορεί να γίνει και το γνωρίζετε”.