logo


Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ!

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

Νέες μητέρες, νέοι γονείς

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό  για ακόμη μια χρονιά δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς.

Δεν πρόκειται μόνο για  τα  65.000 περίπου παιδιά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, αλλά και γι’ αυτά που οι γονείς τους δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Πρόκειται επίσης και για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν είτε στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών, είτε στα δίδακτρα των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Πρόκειται για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά για τα οποία δεν υπάρχει στη γειτονιά τους ένας δημόσιος και δωρεάν παιδικός σταθμός για να τα δεχθεί. Πρόκειται για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που οι μητέρες τους ήδη ψάχνουν πού να τα αφήσουν, αναζητώντας εναγωνίως βοήθεια από παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς. Πρόκειται για παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών που παρά τις αντίθετες εξαγγελίες μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Σ’ όλα αυτά τα παιδιά η κυβέρνηση  στερεί το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από “δομές προσχολικής φροντίδας” στην Ελλάδα. Αρκεί μια ματιά στο συνολικό αριθμό των παιδιών αυτής της ηλικίας και στο σύνολο των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς –δημοτικούς και ιδιωτικούς- που υπάρχουν ανά δήμο για να διαπιστώσει κανείς ότι χιλιάδες παιδιά θα καταλήξουν και φέτος να μείνουν σπίτι τους, αποκλεισμένα από τις δομές προσχολικής αγωγής.

Αλλά και όσοι γονείς καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο voucher πρέπει να περάσουν πραγματικό Γολγοθά και να βγουν “στο κυνήγι” για να βρουν μια διαθέσιμη θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό. Πέρσι για παράδειγμα 10.000 voucher «πάρθηκαν πίσω» και ανακατανεμήθηκαν γιατί τα αντίστοιχα παιδιά αδυνατούσαν να βρουν θέσεις στην πόλη τους! 

Μάλιστα, το ήδη ανεπαρκές δίκτυο συρρικνώνεται ακόμα παραπέρα. Τα λουκέτα μπαίνουν το ένα πίσω από το άλλο στους παιδικούς σταθμούς μετά το ΠΔ 99/2017. Οι προβλεπόμενοι όροι του ΠΔ έχουν προσδιοριστεί εδώ και ένα περίπου έτος, ενώ τα προβλήματα των σταθμών είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν να λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα, να μετεγκατασταθούν οι σταθμοί σε κατάλληλα κτίρια, να ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις, ούτε η κυβέρνηση εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια για κάτι τέτοιο. Αντίθετα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δημιουργία δήθεν 400 νέων παιδικών σταθμών μέσα στο 2018 δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήμους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται με προσωπικό, ούτε λειτουργεί παιδικός σταθμός !

Αλλά και η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή που μπαίνει σε εφαρμογή από φέτος θα καλύψει μόνο το 32% των παιδιών της αντίστοιχης ηλικίας πανελλαδικά. Η εφαρμογή του μέτρου προχωρά χωρίς να προβλέπεται καμία αύξηση της χρηματοδότησης για προσλήψεις προσωπικού και νέες υποδομές. Αντιθέτως,  επιστρατεύονται μια σειρά από απαράδεκτα από παιδαγωγική άποψη μέτρα, όπως η λειτουργία τμημάτων με 25 παιδιά.

Οι κυβερνήσεις υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης  μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας. Και αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, επιδιώκεται να γίνει πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος. 

Όμως η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε παιδοφυλακτήριο. Για την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η προσχολική αγωγή είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, και αποκλειστική ευθύνη του κράτους να το εξασφαλίσει. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Απαιτούμε:

– Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. 

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.

– Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

– Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Νέα μητέρα

Έλα να γνωρίσεις το Σύλλογο ή την Ομάδα της ΟΓΕ στη γειτονιά σου. Να ενώσουμε τις δυνάμεις και ν’ αγωνιστούμε μαζί!