logo


Να επιστρέψουμε στις βασικές και θεμελιώδεις αρχές και αξίες για να απαλλαγούμε από τους προβατόσχημους λύκους και τους ανθρωποβοσκούς, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η παραγωγή πολιτικής χρήσιμης για τον τόπο μας, προτρέπει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και τέως Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Η. Υφαντής, ακριβώς εννέα μήνες πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών- και με την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και να αναμένεται να εξελιχθεί ταχύτατα. Στο κείμενό του- που μοιάζει με πολιτικό μανιφέστο- ο κ. Υφαντής ανατέμνει τις πρακτικές της νυν Διοίκησης του Δήμου και επισημαίνει τους κινδύνους από τις δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος:

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019 και, μολονότι φαίνεται ότι υπάρχει επαρκής χρόνος, η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει.

Το μαρτυρεί η καταιγιστική προπαγάνδα της δημοτικής αρχής, που επιλέγει τα επικοινωνιακά ψιμύθια και την υπερ-προβολή και υπερ-έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πολλαπλασιαστές διεισδυτικής στην κοινή γνώμη ισχύος, αγνοώντας ότι ο πολλαπλασιασμός δεν είναι η κατάλληλη πράξη για να αποκτήσει αξία το μηδέν.

Το μαρτυρούν, επίσης, η κινητικότητα των τοπικών παραγόντων και «παραγόντων» και η σπουδή των γνωστών και –δυστυχώς– μη εξαιρετέων «επαγγελματιών» του χώρου, που συστηματικά παρασιτούν σε βάρος του κοινωνικού σώματος (γενικότερα), του δημοτικού χρήματος και της δημοτικής περιουσίας (ειδικότερα).

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες παρέλκει οποιαδήποτε συζήτηση για δημιουργική προσέγγιση της πολιτικής, για την αξιοποίηση των ευκαιριών με έμπνευση και φαντασία, για καλλιέργεια της προσωπικής ευθύνης με διεύρυνση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, είτε καθενός και καθεμιάς ξεχωριστά, είτε μέσα από δυναμικές συλλογικές οντότητες (και όχι από στημένες παράγκες και μαγαζάκια για να ασκούνται στην κερδοσκοπία οι μεταπράτες).

Ο πήχης βρίσκεται ήδη πολύ χαμηλά και δεν επιτρέπει, ούτε κατά διάνοια, τέτοιες πολυτέλειες.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις και ο δήθεν πολιτικός διάλογος περιλαμβάνουν (σχεδόν αποκλειστικά) ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, που όταν ερωτάται συνήθως σιωπά και όταν απαντά λησμονεί μονίμως την… ταμπακέρα, αθλιότητες επωνύμων και ανωνύμων του διαδικτύου, α-νόητες αναρτήσεις, στις οποίες η επιεικώς μέτρια ποιότητα του περιεχομένου είναι απολύτως αντίστοιχη της πολιτικής οξυδέρκειας του –περιέργως- έμπλεου ενθουσιασμού συντάκτη, υπαλλήλους (ή εθελοντές;) που έχουν αναλάβει –με συνέπεια και μεθοδικότητα– την διαχείριση της δημόσιας εικόνας φερέλπιδων αιρετών στο διαδίκτυο και εμφανίζουν τον Homo Erectus με μεταπτυχιακά στην ελληνική γλώσσα, τον σύγχρονο πολιτισμό, την εκκλησιαστική παράδοση και τον αθλητισμό. Να αναφωνήσω θαύμα! θαύμα! ή να καλέσω την Φρουρά δια το γελοίον του πράγματος; Και, φυσικά, φωτογραφίες. Πολλές φωτογραφίες. Που αποτυπώνουν αιρετούς να διασκεδάζουν, εναγκαλιζόμενοι εκπροσώπους ενός μάλλον χρεωκοπημένου και οπωσδήποτε αμφιβόλου αξίας star system, ή να μας σώζουν (από πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιμούς, λιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς και… επιδρομές αλλοφύλων).

Παρεμπιπτόντως, με το τελευταίο δεν είναι να αστειευόμαστε. Αρκεί η ανάγνωση των Πρακτικών της Συνεδρίασης του Δ.Σ., όταν συζητήθηκε η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο Διόνυσο, για να αποκαλυφθούν οι ενδιαφέρουσες απόψεις κάποιων εκ των μελών του.

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά τα γνωστά, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή είναι τόσο χαμηλά ο πήχης επιβάλλεται επιστροφή στα βασικά και τα θεμελιώδη.

– Μηδενική ανοχή στην διαφθορά και την συναλλαγή.

– Καμία ασυλία στους αυτουργούς και κανένας συμψηφισμός.

– Καμία έκπτωση σε ζητήματα νομιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας.

– Μηδενική ανοχή στην ιδιοκτησιακή λογική με την οποία λειτουργούν όσοι καταλαμβάνουν και διαφεντεύουν τον δήμο ωσάν να είναι κληρονομημένο τσιφλίκι.

– Καμία έκπτωση σε ζητήματα εφαρμοσμένου κοινωνικού ελέγχου, απολογισμού πεπραγμένων και δημόσιας λογοδοσίας.

– Αποδυνάμωση του δημαρχοκεντρικής διοίκησης και της άσκησης συγκεντρωτικής/προσωποπαγούς πολιτικής με ουσιαστική ενίσχυση (παρέχοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους) των Τοπικών Συμβουλίων.

– Ενίσχυση και εδραίωση του μοντέλου της άμεσης συμμετοχής των πολιτών με ενεργοποίηση θεσμών και πρακτικών που προάγουν την πολιτική συμπεριφορά και καλλιεργούν την απαραίτητη ωριμότητα και συν-ευθύνη (συμβούλια στις γειτονιές, δημοψηφίσματα για τα μείζονος σημασίας θέματα).

Αν υπάρξει ουσιαστική συμφωνία και πραγματική συναίνεση σε αυτές τις επτά βασικές αρχές, τότε μπορεί να γίνουν πολλά ακόμη βήματα στον σχεδιασμό και την παραγωγή χρήσιμης για τον τόπο πολιτικής.

Όμως, ο κίνδυνος παραμένει. Γνωρίζω –δυστυχώς– αρκετούς καιροσκόπους, ιδεολογικά ασπόνδυλους και πολιτικά αμοραλιστές, που θα σπεύσουν να αποδεχθούν, να υιοθετήσουν και να προσυπογράψουν. Με ορμή και ζήλο γενίτσαρου. Και θα υπερθεματίσουν. Προβατόσχημοι λύκοι. Που θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο όταν πλησιάσει η ώρα του μεγάλου διακυβεύματος. Όταν θα κινδυνεύσει το πραγματικό σχέδιο και οι ανομολόγητες προθέσεις. Όταν θα αισθανθούν (ή όταν νομίσουν) ότι χάνουν τον έλεγχο. Τότε, θα επιστρέψουν στα συνήθη. Τα γνωστά, τα δοκιμασμένα, τα ασφαλή, τα μεταξύ τους.

«Πού να πειραματιζόμαστε τώρα; Εμείς το δήμο θέλουμε να πάρουμε. Εξ άλλου, έτσι τον πήραν και οι άλλοι…Πετυχημένη η συνταγή.».

Με όποιον εύκολα διαχειρίσιμο μπροστινό, περιορισμένων δυνατοτήτων, εμβέλειας και απαιτήσεων, και καμπόσους ανθρωποβοσκούς. Απλά πράγματα.

Από αυτούς πρέπει να γλυτώσουμε.

Που παριστάνουν τους «άλλους» όταν είναι… “αυτοί».

Ηλίας Υφαντής