logo


Ότι ο Παιδικός Σταθμός της Άνοιξης, στην περιοχή Αγ. Αγγέλων, σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος δεν έχει δρόμο διαφυγής, είναι πλέον κοινό μυστικό, που ανακινείται κατά καιρούς τόσο στο Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη διάνοιξης μιας διόδου, που θα επιτρέψει και στους κατοίκους αλλά και στα παιδιά και τις δασκάλες του Σταθμού, να ξεφύγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού ή οιασδήποτε άλλης έκτακτης περίστασης. Και όλοι συμφωνούν πως η διάνοιξη αυτή, που περιλαμβάνει δίοδο μέσα από ιδιωτική περιουσία, θα πρέπει να γίνει κατά τον πλέον νόμιμο και ασφαλή τρόπο. Εντούτοις, σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, στα τέλη Αυγούστου αυτοκίνητο του Δήμου έριξε την περίφραξη σ’ αυτό το ιδιωτικό οικόπεδο, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του να υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Στεφάνου, ενώ σε επιστολή του προς το Σύλλογο της περιοχής επισημαίνει πως είνα ηι δεύτερη φορά που άγνωστοι ρίχνουν την περίφραξη στο οικόπεδό του, όπου μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση της κατοικίας του, πρόκειται δηλαδή για ενεργό εργοτάξιο.

Στο θέμα αναφέρεται με την επιστολή που ακολουθεί ο κάτοικος της περιοχής Στ. Μιχιώτης, που υπενθυμίζει επιπλέον τη δέσμευση του σημερινού Δημάρχου Δ. Ζαμάνη προς τον τοπικό Σύλλογο πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί πριν από την επόμενη επίσκεψή του στους Αγ. Αγγέλους. Η επίσκεψη αυτή, τονίζει ο κ. Μιχιώτης, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ενώ  το πρόβλημα παραμένει σε εκκρεμότητα και μάλιστα οξύνεται μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις:

Η διάνοιξη της οδού Κίρκης προς την οδό Νιόβης (μέσω ιδιωτικού οικοπέδου) αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της Άνοιξης, που επικρέμεται σαν λαιμητόμος πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των γονέων με παιδιά στον Παιδικό Σταθμό. Και αυτό γιατί στους πρώτους, που επί χρόνια δεν είχαν διέξοδο διαφυγής σε περίπτωση – φευ – πυρκαγιάς, τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν τα μικρά παιδιά και νήπια αλλά και οι δασκάλες τους, που καθημερινά βρίσκονται στον Παιδικό Σταθμό της Άνοιξης.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα μέσα από τις επιστολές του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου, ενώ ο σημερινός δήμαρχος, στο τέλος του 2014, όταν είχε παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, είχε διαβεβαιώσει πως «προτού μας ξαναεπισκεφτεί, το θέμα θα είχε λυθεί». Δυστυχώς έκτοτε, ούτε ξαναπάτησε, αλλά ούτε και έκανε κάτι για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα, παρά τις συνεχιζόμενες επιστολές του συλλόγου και τις παρεμβάσεις πολλών στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, την τελευταία φορά που ρώτησα δημοσίως τους ιθύνοντες «πώς μπορούν και κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια», πήρα την απάντηση ότι «το θέμα είναι γραφειοκρατικά περίπλοκο και θέλει ειδικούς χειρισμούς»!…

Έτσι, φτάσαμε στο τέλος του φετινού Αυγούστου, ακριβώς στο παρά πέντε της έναρξης της νέας χρονιάς του Παιδικού Σταθμού, οπότε ο δήμος αποφάσισε να δείξει πως κάτι κάνει. Συγκεκριμένα, χωρίς καμία ενημέρωση και προπαντός χωρίς καμία οργάνωση, κάποιος από τη δημοτική αρχή – άγνωστο ακόμα ποιος έστειλε αυτοκίνητο-α του δήμου να ρίξει την περίφραξη του οικοπέδου και να στρώσει έναν πρόχειρο διάδρομο μέσα στη ξένη ιδιοκτησία, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. Αυτό όμως έγινε αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος έκανε καταγγελία στην αστυνομία, που παρενέβη επιτόπου και διέκοψε τις εργασίες διάνοιξης, καθώς και μήνυση κατά αγνώστων για καταπάτηση της περιουσίας του. Επιπλέον δε, ξανάκλεισε την περίφραξη, για λόγους τάξης και ασφάλειας, εκμηδενίζοντας έτσι την «παρέμβαση» του δήμου.

 

Εξετάζοντας κανείς τα γεγονότα εκ των υστέρων, διαπιστώνει ότι η πρακτική της δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά παρά λίγο να το μεγαλώσει, για τρεις τουλάχιστον λόγους.

Πρώτον, γιατί η αυθαίρετη εισβολή σε ξένη ιδιοκτησία, χωρίς απόφαση δημοτικού οργάνου, χωρίς ειδοποίηση του ενδιαφερομένου και χωρίς να υπάρχει έκτακτη ανάγκη, αποτελεί καταπάτηση περιουσίας. Και μάλιστα, την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή επιλέγει να μην μπει σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα για να τα καθαρίσει από τα ξερόχορτα

Δεύτερον, γιατί η επικίνδυνη προχειρότητα της διάνοιξης του δρόμου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια κάθε διερχόμενου πεζού (ή οχήματος), καθώς δεν υπήρξε στήριξη των πρανών του (όπως προβλέπεται σε υπάρχουσα μελέτη του Δήμου και απόφαση της Πολεοδομίας), ούτε καν κάποιο προστατευτικό κιγκλίδωμα, πέραν της γνωστής κορδέλας…

Και τρίτον, γιατί η αψυχολόγητη αυτή ενέργεια και η κατατεθείσα μήνυση εκ μέρους του ιδιοκτήτη δυσχεραίνουν την διαπραγματευτική θέση του δήμου για τους όρους της παραχώρησης της συγκεκριμένης λωρίδας γης και τη νομική τακτοποίηση του όλου ζητήματος.

Τέλος, δεν προξενεί καμία εντύπωση – δυστυχώς – η έλλειψη στοιχειώδους πολιτικού θάρρους από πλευράς της δημοτικής αρχής να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών της. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης στην καταγγελία του, ο μεν Σχεδόν απουσίαζε επί μακρόν όταν τον αναζήτησε, ο δε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δεν ήξερε το παραμικρό. Ίσως βέβαια, να μην ρώτησε το κατάλληλο πρόσωπο…

Στέφανος Μιχιώτης

Δημότης Διονύσου

4/9/2018

ΥΓ. Επειδή, με ευθύνη του Σχεδόν, μου έχει απαγορευτεί να μιλώ ή να υποβάλλω ερωτήσεις προ ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο, παρακαλώ όποιον σύμβουλο κρίνει ότι το θέμα είναι σημαντικό, να το θέσει στην επόμενη συνεδρίαση.