logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Διονύσου ενημερώνει τους δημότες, ότι κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (ΜάιοςΟκτώβριος), καταβάλλει σε καθημερινή βάση μια τεράστια προσπάθεια που αφορά την αποκομιδή ξερών χόρτων, κλαδιών και κηπαίων. Καθημερινά συλλέγονται, την περίοδο αιχμής,  έως και 400 κυβικά κλαδιά που οδηγούνται σε χώρο μακριά από τον κοινωνικό ιστό και επεξεργάζονται από ειδικό μηχάνημα (κλαδοφάγο),  για να καταλαμβάνουν μικρότερο όγκο και στη συνέχεια  να οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ.

Για να έρθει σε πέρας αυτή η εργώδης προσπάθεια, πραγματοποιούνται καθημερινά δεκάδες δρομολόγια οχημάτων αρπάγης, φορτηγών και οχημάτων king cab, με τη συμμετοχή δεκάδων υπαλλήλων της διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια απόλυτα οργανωμένη και συντονισμένη  «επιχείρηση» που έχει στόχο την απομάκρυνση κηπαίων και κλαδιών  από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου. Πρόσφατα, την προσπάθεια συνδράμει ο ΕΣΔΚΝΑ που απέστειλε επιπλέον κλαδοφάγο, μετά από αίτημα του δημάρχου Διονύσου.

Ο Δήμος Διονύσου απέστειλε έγκαιρα, ειδοποιητήρια σε περίπου 10000 ιδιοκτήτες και ζήτησε  να προβούν στις διαδικασίες καθαρισμού των οικοπέδων τους από τα ξερά χόρτα, ενώ  τους ενημέρωσε ότι αν δεν ακολουθήσουν  την προβλεπόμενη διαδικασία θα προχωρήσει  στην επιβολή προστίμου, τον καθαρισμό των οικοπέδων και την υποβολή μήνυσης.

Ακόμη, η Διεύθυνση  Περιβάλλοντος ανακοίνωσε έγκαιρα, όπως όφειλε, πως  καλό είναι να αποφεύγεται το κλάδεμα  τους  μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και σε κάθε περίπτωση, εάν αυτό γίνει, θα πρέπει να γίνεται η αποκομιδή με ίδια μέσα, αλλιώς η εναπόθεσή στους κοινόχρηστους χώρους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Μετά την  πρόσφατη φονική  πυρκαγιά, πάρα πολλοί κάτοικοι ενεργοποιήθηκαν  και κλάδεψαναποψίλωσαν, καθυστερημένα, τους κήπους και τα οικόπεδά τους και εναπόθεσαν τα προϊόντα σε κοινόχρηστους χώρους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας επιπλέον τεράστιος όγκος φυτικών υπολειμμάτων, την αποκομιδή του οποίου ο Δήμος Διονύσου καλείται να φέρει σε πέρας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κατάστασης όλοι οι εργαζόμενοι και τα οχήματα του Δήμου με την επιπλέον υποστήριξη δεκάδων υπαλλήλων από εξωτερικές εργολαβίες, για την κοπή των χόρτων, την κοπή ψηλών δέντρων και τη διάνοιξη δασικών οδών, συνεχίζουν πιο εντατικά τις εργασίες σε όλο τον Δήμο και σταδιακά θα ολοκληρώσουν την αποκομιδή όλων των ξερών χόρτων και κλαδιών. Όμως, ο  Δήμος Διονύσου ανακοινώνει ότι όσοι δημότες και κάτοικοι στο εξής και κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου,  κλαδεύουν ή καθαρίζουν τα οικόπεδά τους,  οφείλουν να τα απομακρύνουν με ίδια μέσα αλλιώς θα ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Με όλες τις παραπάνω ενέργειες και το οργανωμένο αντιπυρικό σχέδιο, την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας και των υπαλλήλων του Δήμου, τον ισχυρό στόλο οχημάτων, τις περιπολίες της υπηρεσίας φύλαξης και την ευαισθητοποίηση όλων μας, δίνουμε και φέτος όλοι μαζί τη μάχη.

Για έναν Δήμο πιο ασφαλή, πιο ανθρώπινο, πιο καθαρό!