logo


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση ενημέρωσης για την προστασία από πυρκαγιά που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ρέας στην πλατεία Σεμέλης στη Δροσιά. ΄Μπροστά σε πάνω από 80 κατοίκους, από τη Ρέα αλλά και από τη γειτονική Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, ο Α. Κούνης– “υπάλληλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου 7.30-3.30 και μετά Εθελοντής στο Κλιμάκιο της Ροδόπολης”, όπως διευκρίνισε ο ίδιος- παρουσίασε τα προληπτικά μέτρα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που απειληθούμε- η περιοχή και το σπίτι μας- από φωτιά.

Έντονη, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η ανησυχία των κατοίκων και δημοτών που παρευρέθησαν, οι οποίοι απηύθυναν πιεστικές ερωτήσεις προς τον κ. Κούνη σχετικά με τη λειτουργία των κρουνών και των υδατοδεξαμενών, τη διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, τα ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα, τη δυνατότητα να γίνονται ιδιωτικές περιπολίες, τα αμάζευτα κηπαία- και βέβαια το σχέδιο διαφυγής και εκκένωσης της πόλης, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν όπως στο παρελθόν. Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Κούνης ξεκαθάρισε πως σχέδιο μεν υπάρχει, αλλά δεν έχει θεωρηθεί από την Περιφέρεια, συνεπώς, ως μη εγκεκριμένο, δεν μπορεί ούτε να δημοσιοποιηθεί ούτε βέβαια να εφαρμοστεί.

Όλοι παράλληλα επεσήμαναν στη μέχρι στιγμής ελλιπέστατη ενημέρωση και την απουσία της όποιας καθοδήγησης εκ μέρους του Δήμου σε περίπτωση ανάγκης- σ.σ. για παράδειγμα, ακούστηκαν πολλές φωνές για την πραγματοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας- ενώ στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι έθεταν επίμονα ερωτήσεις για θέματα στα οποία αρμόδιος είναι ο Δήμος, του οποίου όμως ουδείς εκπρόσωπος παρέστη ώστε να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις. Έτσι το Σωματείο προσανατολίζεται σε επανάληψη της συγκέντρωσης των κατοίκων- που πολλοί αποκάλεσαν “λαϊκή συνέλευση”- με την παρουσία και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, που είναι και η αρμόδια για το συντονισμό και την οργάνωση των κατοίκων σε δράσεις πυροπροστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με τον κ. Κούνη:

Οι κρουνοί ελέγχθηκαν το Μάιο του 2018, δεν λειτουργούν όλοι αλλά τα Κλιμάκια των Εθελοντών γνωρίζουν ποιοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για τροφοδότηση των πυροσβεστικών οχημάτων και αυτοί είναι σε πλήρη λειτουργία

Οι υδατοδεξαμενές δεν είναι όλες γεμάτες νερό, ενώ κάποιες από αυτές δεν είναι συμβατές με τα πυροσβεστικά οχήματα, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ανεφοδιασμό τους

Το δάσος πάνω από τη Ρέα, στη βορεινή πλευρά της Πεντέλης, είναι αδιαπέραστο, άρα δυνάμει επικίνδυνο και αν πιάσει φωτιά θα καεί ολοσχερώς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Κ. Μπομπής και Ν. Δακορώνιας από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διονύσου, που το μεσημέρι υπέβαλε σειρά προτάσεων στο Δήμο σχετικών με την πυρασφάλεια, οι Δ. Πιτιανούδης και Κ. Σαββοπούλου από το Κλιμάκιο Εθελοντών Διονύσου που χρόνια φωνάζει για τη διάνοιξη των δασικών δρόμων στην περιοχή, καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης.