logo


Ενός λεπτού ζήτησε χθες βράδυ, Τρίτη 24 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ως ένδειξη ελάχιστης συμπαράστασης στα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, 15 μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Παράλληλα ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που ο ίδιος βίωσε τη Δευτέρα, μετακινούμενος- όπως είπε- σε όλα τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας που σάρωσε κυρίως το Μάτι και τη Ραφήνα. “Φαινόμενο μη διαχειρίσιμο” χαρακτήρισε ο κ. Ζαμάνης, τέτοιο που τα χρόνια που ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  δεν είχε ξαναζήσει, αυτό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα με τον αέρα να φτάνει και τα 11 μπωφόρ και με 14 πυρκαγιές να ξεκινούν ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό.

Δεν παρέλειψε επιπλέον, μετά από υπενθύμιση της Αντιδημάρχου Πολιτικής προστασίας Π. Ταουξή, να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους Εθελοντές του Διονύσου που με 5 οχήματα έτρεξαν στις φωτιές στο Μάτι και στον Κάλαμο, και μάλιστα κατάφεραν- πέραν της πυροσβεστικής συνδρομής- να σώσουν δεκάδες εγκλωβισμένων ανθρώπων ρίχνοντας την περίφραξη οικοπέδου όπου είχαν καταφύγει. Δεσμεύθηκε, τέλος πως στο εξής οι δημότες θα ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο για τα σχέδια διαφυγής και εκκένωσης του Δήμου Διονύσου, μια που “αποδείχθηκε με το χειρότερο τρόπο πως αυτά τα σχέδια, της πυρασφάλειας και της διαφυγής, που εκπονούνται κάθε Μάιο, δεν είναι καθόλου γνωστά στον κόσμο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, σχέδιο διαφυγής και εκκένωσης στο Δήμο Διονύσου δεν έχει εκπονηθεί ποτέ, μια που αυτό θα πρέπει να αφορά σε κάθε γειτονιά και με πολλά διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την κατεύθυνση της φωτιάς, την εστία εκδήλωσής της, την ένταση των ανέμων κ.λπ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Α. Κούνη, του ενός από τους 2 υπαλλήλους Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με μεταπτυχιακό στη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, που για χρόνια ήταν ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών της Ροδόπολης: “Είναι πιο εύκολο να φτιάξω σχέδιο για να αντιμετωπίσω πτώση αεροσκάφους στο Διόνυσο, παρά σχέδιο εκκένωσης της πόλης λόγω φωτιάς”. Προς το παρόν αυτό που υπάρχει είναι ο Χάρτης επιχείρησης και διαφυγής που έχει συντάξει το Κλιμάκιο Εθελοντών του Κρυονερίου για την περιοχή ευθύνης τους, που όμως απευθύνεται κατ’ αρχάς στους Εθελοντές και στην Πυροσβεστική.

Στη συνεδρίαση από την άλλη πλευρά οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας εξέφρασαν με τη σειρά τους τη βαθύτατη θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν με τραγικό τρόπο και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Δήμου με κάθε τρόπο προς τις γειτονικές πόλεις, που θρηνούν για τις ανθρώπινες απώλειες, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρές βλάβες σ’ όλες τις υποδομές τους.

Εντούτοις όλοι επεσήμαναν πως αν ο αέρας φυσούσε αλλιώς, τότε ο Διόνυσος θα γινόταν παρανάλωμα της φωτιάς.

Πιο συγκεκριμένα:

Καταγγελίες για βουνά με κλαδιά σε όλες τις περιοχές του Δήμου μετέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή τους, καθώς κι τον καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ανάλογες καταγγελίες έχου πλημμυρίσει τις τελευταίες ημέρες το facebook, όπου αγανακτισμένοι δημότες επώνυμα και με φωτογραφίες από τον Άγ. Στέφανο, την Άνοιξη, το Διόνυσο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

“Για βόμβα στις γειτονιές μας” μίλησε ο Γ. Φωτάκης εκ μέρους της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, αναφερόμενος στα περιαστικά δάση της πόλης που τις πιο πολλές φορές απαραμένουν στο έλεος του Θεού, εξαιτίας της αφασίας του Δασαρχείου. Στην τοποθέτησή του (σ.σ. που δημοσιεύεται αυτούσια παρακάτω) ο κ. Φωτάκης ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες για το δίκτυο κρουνών και δεξαμενών του Δήμου, καθώς και την κατάθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Σχεδίου Πυροπροστασίας, με όλα τα συνοδευτικά αν υπάρχουν (σχέδιο διαφυγής, σχέδιο εκκένωσης κ.λπ.).

Την πλήρη ενημέρωση των δημοτών για τα υφιστάμενα σχέδια πυρασφάλειας, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, ζήτησε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Επιτροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας, ευχόμενος “να μην θυμόμαστε την πρόληψη, μόνο σε κάθε φωτιά”.

Για ελλιπείς περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων, για Εθελοντές που αμείβονται μόνο ηθικά, για τις σειρήνες Πολιτικής Άμυνας που ακόμη δεν έχουν μπει στην πόλη μίλησε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Θ. Κρητικός, συναντώντας την έντονη αντίδραση και του Δημάρχου που θεώρησε τις καταγγελίες του κ. Κρητικού απόρροια προσωπικής δυσαρέσκειας, αλλά και της αρμόδιας Αντιδημάρχου που κατηγόρησε το συνάδελφό της για αδικαιολόγητη άγνοια και τον κάλεσε να είναι πιο σεμνός.

Παρέμβαση, τέλος, εκ μέρους του κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου πραγματοποίησε η Κ. Σαββοπούλου που αναφέρθηκε με τη σειρά της στην ανάγκη διάνοιξης και διαπλάτυνσης των δασικών δρόμων, τους οποίους περιέλαβε σε συγκεκριμένη λίστα, καθώς και στον έλεγχο κρουνών, δεξαμενών και αντλιοστασίου.

Η τοποθέτηση του κ. Φωτάκη έχει ως εξής: