logo


Στις γιγαντοοθόνες γύρω από την πλατεία του Αγ. Στεφάνου ξεκινούσε χθες βράδυ ο δεύτερος ημιτελικός του Μουντιάλ. Αλλά πάνω στην πλατεία, μπροστά στην Καμέλια, κυριαρχούσε η μουσική ροκ (σ.σ. εξαιρετική η επιλογή κομματιών από τη Χ. Ζερβουλάκου!) και η παρουσία της Ένωσης Γονέων, που οργάνωσε την ανοιχτή συζήτηση για το μαθητικό στέκι στην πόλη.

Ειδικότερα:

Την ανυποχώρητη στάση και πρόθεσή της να μη σταματήσει τη διεκδίκηση του αυτονόητου, που είναι ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας για τη νεολαία, “πόλος  έλξης για τα παιδιά, κέντρο στο κέντρο της πόλης”, επανέλαβε χθες, Τετάρτη 11 Ιουλίου, μπροστά από την Καμέλια στον Άγ. Στέφανο η Ένωση Γονέων Διονύσου, σε μια εκδήλωση που- παρά τον ποδοσφαιρικό αγώνα που την ίδια ώρα μεταδιδόταν από τις γιγαντοοθόνες στις γύρω καφετέριες-  συγκέντρωσε 60 δυναμικούς συμπολίτες. Ανάμεσά τους πολλοί εκπρόσωποι όλων των νέων δημοτικών κινήσεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο δημοτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα, αιρετοί, καθηγητές, γονείς και αρκετοί- αν και όχι πολλοί, όπως παραδέχθηκαν τα μέλη της Ένωσης- νεολαίοι. Οι παραπάνω υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους πως η δημιουργία του στεκιού στο δημοτικό χώρο της Καμέλιας θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των παιδιών, αλλά και την εικόνα στο κέντρο της πόλης, ενώ πρότειναν και ακτιβιστικές εκδηλώσεις και κινήσεις στον περιβάλλοντα χώρο, με πρωταγωνιστές όλους τους εμπλεκόμενους- γονείς και μαθητές. Από τις τοποθετήσεις δεν έλειψε και η σκληρή κριτική προς όσους δημοτικούς συμβούλους καταψήφισαν το αίτημα της Ένωσης Γονέων, όταν αυτό συζητήθηκε και απορρίφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από ένα μήνα, ενώ πολλοί ομιλητές υπενθύμισαν πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν, αυτή η στάση δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ούτε από τους γονείς αλλά ούτε και από τη μελλοντική δεξαμενή ψηφοφόρων που είναι οι μαθητές.

Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, πως στα 8 χρόνια του καλλικρατικού Δήμου, είναι η πρώτη φορά που συλλογικός φορέας πραγματοποίησε μαζική εκδήλωση διεκδίκησης ενός αιτήματος, χωρίς κομματικό ή παραταξιακό ή οικονομικό αντικείμενο, και μάλιστα με τη στήριξη ευρύτατης βάσης, όπως αποδεικνύει η συλλογή 168 υπογραφών, και μάλιστα σε μια νύχτα. 

Πιο συγκεκριμένα:

Την εκδήλωση άνοιξαν με λεπτομερή παρουσίαση του αιτήματος της Ένωσης η Πρόεδρος Ε. Μαγκλάρα και ο Δ. Τσιράκης, που περιέγραψαν τους στόχους του στεκιού ως χώρου συνάντησης των μαθητών, όπου θα μπορούν να δημιουργούν ελεύθερα και με ασφάλεια, πέρα από την εικονική πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τσιράκης αμέσως μετά αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ένωσης για τον τρόπο λειτουργίας του χώρου, στον οποίο θα εμπλέκεται ο Δήμος με αρμοδιότητα στην υποδομή, καθώς και επιτροπή από μαθητές, γονείς και αιρετούς που θα φροντίζει τη σωστή λειτουργία του χώρου, ενώ για το κυλικείο που κρίνεται σκόπιμο να λειτουργεί, προτείνεται να δοθεί σε ιδιώτη μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό και με συγκεκριμένους, λόγω της φύσης του χώρου, όρους λειτουργίας.

Εξαιρετική ήταν εν συνεχεία η τοποθέτηση του καθηγητή Στ. Γανωτή, που ως κάτοικος Αγ. Στεφάνου, ακριβώς δίπλα από την Καμέλια, βλέπει, όπως είπε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ήδη το χώρο ως δικό τους.

Ο κ. Γανωτής επεσήμανε κυρίως τις δικλείδες ασφαλείας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για να πετύχει ένα εγχείρημα όπως αυτό του μαθητικού στεκιού, μια που αφορά σε παιδιά και θα πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν προστατευμένο, ενώ κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να δει το συνωστισμό των παιδιών της πόλης στα λεωφορεία που αναζητούν σε άλλες περιοχές αυτό που δεν μπορούν να βρουν στο Δήμο Διονύσου.

Για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, που είναι υποχρέωση του Δήμου και λογικό αίτημα των νέων και των γονιών τους, μίλησε εκ μέρους του Εύπολι ο Κ. Κουριδάκης, τονίζοντας επιπλέον την έννοια της πόλης και του πολίτη, που στην αρχαία ελληνική αντίληψη είναι στενά συνδεδεμένες με τον πολιτισμό: “Ο πολιτισμός συνυφαίνεται με την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, τη συνάντηση, τη συζήτηση και την ανταλλαγή”, υπογράμμισε ο κ. Κουριδάκης, που έφερε ακόμη μια διάσταση του προβλήματος- αυτή του σεβασμού και της χρήσης ενός δημόσιου χώρου, “που σήμερα στη συνείδηση των πολλών δεν αποτελεί κοινή περιουσία και ευθύνη του κοινωνικού συνόλου.

Απόδειξη η εικόνα νεανικής βίας στους τοίχους των σχολικών κτηρίων, προάγγελου μιας διευρυμένης αυριανής εκτονωτικής βίας κατά μνημείων ή ακόμη και κατά ανθρώπων”. Αντιθέτως ένα δημοτικό στέκι θα λειτουργήσει ως σχολείο καλλιέργειας εμπιστοσύνης μεταξύ των εκκολαπτόμενων πολιτών, που είναι οι μαθητές, και της τοπικής Αρχής, που εν προκειμένω θα πρέπει να επανεξετάσει με πιο ευήκοον ους το εύλογο αίτημα της Ένωσης, κατέληξε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος.

“Να ενταθούν οι πιέσεις με τον πιο σωστό τρόπο προς τη Δημοτική Αρχή, που θα πρέπει επιτέλους να δείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να πράξει τα αυτονόητα”, τόνισε στη δική του σύντομη τοποθέτηση ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θ. Κρητικός, ένας από τους 8 δημοτικούς συμβούλους που τάχθηκαν υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος της Ένωσης στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο”, τόνισε αμέσως μετά ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, προσθέτοντας πως ο καθένας υπηρετεί συγκεκριμένη πολιτική, “με βάση την οποία θα ζητήσει του χρόνου και πάλι την ψήφο των γονέων και των περισσοτέρων σημερινών μαθητών. Ας αποκτήσουν λοιπόν σήμερα κριτήριο για να πάνε στην κάλπη, αλλά και να οργανώσουν τον αγώνα από την επόμενη ημέρα, για να διεκδικήσουν και να πετύχουν στόχους”.

Ο κ. Παντελόγλου αναφέρθηκε στην Καμέλια και ιστορικά, ανατρέχοντας στη δεκαετία του ΄70 οπότε και δόθηκε για εκμετάλλευση σε ιδιώτη έναντι αστείου ποσού, και συνδέοντάς την με τις προθέσεις των διαδοχικών Δημοτικών Αρχών: “Για ποιους θα αξιοποιηθεί η Καμέλια; Για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων; Ή για να αυγατίσουμε τα κέρδη των καταστηματαρχών και των καπιταλιστών, αυτών που σήμερα παίρνουν τον πλούτο; Και που προσφέρουν θέσεις εργασίας με μηδενικά διακιώματα και προοπτική;” Ο νέος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κατήγγειλε επιπλέον την επίθεση που δέχτηκε η Ένωση Γονέων από δημοτικούς συμβούλους, στελέχη και Αντιδημάρχους της Δημοτικής Αρχής, όταν το αίτημα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο, ακόμη και αν η Καμέλια μετά από πίεση γίνει τελικά στέκι, να απαξιωθεί από τη Δημοτική Αρχή- “που όμως θα έχει πάρει τα ψηφαλάκια στις εκλογές”- τόσο ώστε να ατονήσει και εν συνεχεία να κλείσει, καλώντας την Ένωση, όλους τους γονείς και τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα συντονισμένα. Υπενθύμισε τέλος πως παράδειγμα επιτυχούς διεκδίκησης δημοτικής περιουσίας υπάρχει- όταν μετά από ασφυκτική πίεση, η Δημοτική Αρχή Αγ. Στεφάνου αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αγορά του ΤΥΠΕΤ.

Την απογοήτευσή του από την απορριπτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε από την πλευρά του ως γονιού ο Ν. Κατσουλάκος από τη Δροσιά, τονίζοντας πως “η συλλογικότητα που υποστηρίζει και σηματοδοτεί ένα μαθητικό στέκι συνδέεται με τα κατάβαθα της ανθρώπινης ύπαρξης και δεν είναι ένα παιχνιδάκι που στολίζει την καθημερινότητα. Η κοινωνία υπάρχει χάρη στη συλλογικότητα. Αν λοιπόν δεν στηρίξουμε τη συλλογικότητα και την κοινωνικότητα, ιδιαιτέρως στις κρίσιμες ηλικίες της εφηβείας και της νεότητας, τι κάνουμε; Όσοι ψήφισαν κατά του στεκιού έχουν ονοματεπώνυμο και ευθύνη, και όλος ο λαός της περιοχής θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη του”.

Στην περιοχή σήμερα δεν υπάρχει τίποτα για να μαζευτεί η νεολαία και να κάνει παρέα, που μόνο έτσι και σε ένα οργανωμένο χώρο μπορείς να ξεφύγεις από κινδύνους και ναρκωτικά, συνέχισε ο κ. Κατσουλάκος και τόνισε πως “δεν διεκδικούμε πολλά, τα θέλουμε όλα”, θυμίζοντας ένα από τα εμβληματικά συνθήματα του γαλλικού Μάη του ΄68.

Παρέμβαση, τέλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Ομάδας Διονύσου, έκανε η Ό. Σταροπούλου, στηρίζοντας το αίτημα της Ένωσης Γονέων.

Η κ. Σταροπούλου αναφέρθηκε στο αναφαίρετο δικαίωμα των γονιών να υπάρχει δημόσιος δωρεάν χώρος απασχόλησης των παιδιών τους, ενώ κατήγγειλε με τη σειρά της τη στάση της πλειονότητας των δημοτικών συμβούλων, μια που στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “το σκηνικό σχεδιάστηκε ώστε να πλειοψηφήσει το λευκό”, που σήμαινε απόρριψη του αιτήματος μεν, αλλά “στη λογική να τα έχουμε με όλους καλά, γιατί η Ένωση Γονέων εκπροσωπεί πολύ κόσμο, άρα έχουμε να παίρνουμε”.

Σύντομη τοποθέτηση πραγματοποίησε επιπλέον η Β. Γεωργίου, γονιός από το Γυμνάσιο Αγ. Στεφάνου, που δήλωσε την απόλυτη πίστη της στο εγχείρημα για το μαθητικό στέκι και εξέφρασε την ελπίδα της πως έστω και την ύστατη στιγμή η Δημοτική Αρχή θα ενστερνισθεί το αίτημα και θα προχωρήσει στην ικανοποίησή του.

“Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή εδώ: Από τη μια πλευρά είναι η εμπορευματοποίηση του χώρου. Και από την άλλη οι ανάγκες των γονιών και των παιδιών. Σ’ αυτή τη διαχωριστική γραμμή, εμείς καλούμαστε να πάρουμε θέση”, κατέληξε κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Τσιράκης, που έδωσε ραντεβού το Σεπτέμβριο με μια σειρά εκδηλώσεων από και για μαθητές: “Δεν κλείνει το θέμα εδώ με κανέναν τρόπο. Θα δημοσιοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το αίτημά μας, θα μαζέψουμε και πάλι υπογραφές, ακόμη πιο πολλές, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες από τον κανονσιμό του Δημοτικού Συμβουλίου και θα το ξαναφέρουμε για συζήτηση και στο Τοπικό Συμβούλιο, και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμη μια φορά, μέχρι να το πετύχουμε. Θέλουμε η δράση μας να αποκτήσει μια συνέχεια στο χρόνο, ώστε το Σεπτέμβριο να μας βρουν μπροστά τους εδώ, μπροστά στην Καμέλια, και να δείξουμε με κινητοποιήσεις και δράσεις πως δεν το παρατάμε”.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τους παραπάνω ομιλητές: ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπ. Γιαννουλάτος, ο Χ. Τσεβάς επικεφαλής της νέας δημοτικής κίνησης “Η πόλη μας, το σπίτι μας”, η Β. Κλήμη από τους Μαζί για το Διόνυσο και ο Α. Κατσιακίδης από τη Συνεργασία Πολιτών.