logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 07 Ιουνίου απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα της Ένωσης Γονέων Δημόσιων Σχολείων του Δήμου Διονύσου για την παραχώρηση του χώρου της πρώην ΚΑΜΕΛΙΑ για τη λειτουργία στεκιού νεολαίας, όπου μαθητές θα περνούσαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Σημειώνουμε ότι ο χώρος αυτός αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Διονύσου, δεν χρησιμοποιείται πλέον, βρίσκεται σε γενικά καλή κατάσταση ενώ το συμβόλαιο ενοικίασης του χώρου έχει ήδη λήξει χωρίς η Δημοτική Αρχή να έχει συζητήσει έως σήμερα τα σενάρια πιθανής αξιοποίησής του.

Δεν θα αναφερθούμε στις αιτιάσεις πολλών δημοτικών συμβούλων και του Δημάρχου που αποδεικνύουν το χαμηλό επίπεδο του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση του Δημάρχου, αρνήθηκε ακόμα και να αποδεχθεί καταρχήν το θέμα και απλά να ορίσει μια επιτροπή που θα εξέταζε αν είναι εφικτή η μετατροπή του χώρου της ΚΑΜΕΛΙΑΣ σε μαθητικό στέκι νεολαίας σε λογικά οικονομικά και πρακτικά πλαίσια. Άλλωστε το θέμα είναι σημαντικό, θα είναι πάντα επίκαιρο στο δημόσιο διάλογο, και, ενδεχομένως, θα αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή όσων αναζητούν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και όσων επιθυμούν την «εν κρυπτώ» και απολυταρχική διοίκηση.

Η Κίνηση Πολιτών Διονύσου ΕΥΠΟΛΙΣ χαιρετίζει και υποστηρίζει θερμά το αίτημα της Ένωσης Γονέων του Δήμου Διονύσου σχετικά με τη δημιουργία μαθητικού Στεκιού στον Άγιο Στέφανο, στο δημοτικό χώρο όπου λειτουργούσε η καφετέρια ΚΑΜΕΛΙΑ. Η πολύπλευρη κρίση στο τρίπτυχο «Παιδεία – Περιβάλλον – Πολιτισμός» γενικότερα στη χώρα μας και βεβαίως στο Δήμο Διονύσου, στερεί από τους νέους ανθρώπους του Δήμου Διονύσου δημόσιους χώρους, όπου εκείνοι θα μπορούσαν να εκφράσουν κάθε είδους πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, μαθησιακές πρωτοβουλίες και ανησυχίες. Είναι γνωστό ότι σε όλο το Δήμο Διονύσου δεν υπάρχει στεγασμένος δημόσιος χώρος όπου οι μαθητές και γενικότερα οι νέοι άνθρωποι του Δήμου μας θα μπορούσαν να εκφραστούν πολιτισμικά πέραν του μαζικού αθλητισμού. Χώροι διασκέδασης υπάρχουν αρκετοί στο Δήμο μας, χώροι ψυχαγωγίας ελάχιστοι.

Προτείνουμε ο χώρος να αποδοθεί στους Γονείς της Ένωσης Γονέων με σκοπό τη λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενου κέντρου νεολαίας με τη λογιστική, επιστημονική και διοικητική υποστήριξη και έλεγχο του Δήμου Διονύσου. Με την ευκαιρία της λειτουργίας του στεκιού νεολαίας, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και η πλατεία μπροστά στην Καμέλια και πιθανόν η πεζοδρόμηση κάποιων δρόμων γύρωθεν ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο παρέμβασης στο κέντρο της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε τη μελέτη και διατήρηση όποιων αρχιτεκτονικών μελών ή διακόσμησης του εσωτερικού χώρου της ΚΑΜΕΛΙΑΣ θεωρηθεί ότι αξίζει η διατήρησή τους.

Τέλος θεωρούμε ότι η περίπτωση της ΚΑΜΕΛΙΑ θα δώσει το έναυσμα σε ομάδες πολιτών να αυτοοργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσουν θέση στον πολιτιστικό χάρτη του Δήμου Διονύσου. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να υποστηρίζει τέτοιες δράσεις παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη κριθεί εφικτή στην οποία σίγουρα περιλαμβάνεται η διοικητική και λογιστική υποστήριξη ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.