logo


Μια εξαιρετική ενημερωτική εκδήλωση για τις πυρκαγιές, που καταστρέφουν, κάθε χρόνο, το φυσικό περιβάλλον και συνιστούν διαρκή απειλή για τη ζωή και τις περιουσίες μας, πραγματοποιήθηκε από το Κλιμάκιο Ροδόπολης των Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης στις 2 Ιουλίου 2018. Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «Εύπολις» και άλλοι συνδημότες βρέθηκαν στην έδρα του σωματείου των εθελοντών, που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Ροδόπολης του Δήμου Διονύσου (Ειρήνης 18, τηλ.2106211600) και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τα πλέον έμπειρα χείλη ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών, με επίδειξη των κατάλληλων μέσων.

Έγινε διεξοδική συζήτηση για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, μικροί και μεγάλοι, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι ξεκινά μια φωτιά. Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η άμεση ενημέρωση των Αρχών, είτε στο 199 είτε στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 (αν δεν υπάρχει σήμα τηλεφωνίας) για τον ακριβή τόπο του συμβάντος, με όσο το δυνατό λεπτομερέστερη περιγραφή του γύρω χώρου, ώστε να οργανωθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό η επιχείρηση κατάσβεσης. Όπως διαπιστώθηκε, το έργο των εθελοντών, που είναι άρτια εκπαιδευμένοι και λειτουργούν συντεταγμένα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όλο το χρόνο σε 24ωρη βάση, είναι τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας και τους όμορους Δήμους. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο, μάλιστα, που απαριθμεί 60 μέλη, έχει αξιολογηθεί, στα 20 χρόνια δράσης του, ως ένα από τα πιο «μάχιμα» ακόμη και από διεθνείς ανάλογες υπηρεσίες, καθόσον λειτουργεί με απόλυτη γνώση και επαγγελματισμό, σε ιδιαιτέρως αντίξοες, συχνά, συνθήκες και με δεδομένες τις ελλείψεις σε δημόσιες υποδομές, δίνοντας πραγματικό αγώνα να διατηρήσει τα μέσα που διαθέτει σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας.

Η κίνηση «Εύπολις» εκτιμά ότι είναι χρέος των τοπικών αρχών και των κατοίκων του μεγάλου Δήμου Διονύσου να συνδράμουν σταθερά, με όποιο τρόπο μπορούν, στην προσπάθεια του σωματείου, όπως και των υπολοίπων κλιμακίων εθελοντών δασοπυροσβεστών της περιοχής. Η συμπαράστασή μας, οικονομική και ηθική, είναι καθοριστική για την προστασία των δασών και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής μας!