logo


Κατάλογο με τις παρατυπίες που έχουν σημειωθεί στην οικονομική διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, διάβασε ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία στην πρόσφατη (Τρίτη 26/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι παρατυπίες έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί στο πόρισμα ορκωτών λογιστών, στους οποίους ανατέθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος για το 2013, το 2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2015, και το οποίο ήδη βρίσκεται στα χέρια των επικεφαλής των παρατάξεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ορκωτών, το συνολικό έλλειμμα για το παραπάνω διάστημα ανέρχεται στις 147.684 ευρώ, που επιμερίζεται σε 56.263 ευρώ για το 2013, 88.575 ευρώ για το 2014 και 2.846 ευρώ για το τρίμηνο του 2015.

Ανάμεσα στις παρατυπίες, ο κ. Ζαμάνης ανέφερε διπλοκαταχωρήσεις, καταχωρήσεις του 2013 που έχουν όμως περάσει στο 2014, σκόπιμα εσφαλμένες μεταφορές υπολοίπων, πληρωμές Εφορίας φυσικών προσώπων από τη Σχολική Επιτροπή, εμπλοκή γνωστού λογιστικού γραφείου που εδρεύει στο Κρυονέρι κ.λπ. «Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως η τήρηση των βιβλίων της Επιτροπής γινόταν εξακολουθητικά κατά παράβαση, με διάχυτη την παραβατικότητα στην οικονομική διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Όπως είναι γνωστό, έχει ήδη κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου τόσο για τη διαχείριση στις Σχολικές Επιτροπές, μια που και στην Πρωτοβάθμια οι ίδιοι ορκωτοί έχουν εντοπίσει έλλειμμα πολλών χιλιάδων ευρώ, όσο και για τη φωτιά το Πάσχα του 2015 στα γραφεία των Επιτροπών στην Άνοιξη, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί τεράστιος όγκος πρωτότυπων παραστατικών και αποδεικτικών στοιχείων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην επίμονη ερώτηση του Γ. Κανατσούλη από τη μείζονα μειοψηφία, αν στο πόρισμα των ορκωτών για τη Σχολική Επιτροπή Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης καταλογίζονται- και σε ποιον ή σε ποιους- ευθύνες, ο κ. Ζαμάνης απέφυγε να απαντήσει, περιοριζόμενος να περιγράψει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής: Το πόρισμα, συνοδευόμενο από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, θα έρθει σίγουρα προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, για να εξετασθεί η δυνατότητα άσκησης αγωγής αποζημίωσης για την αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί ο Δήμος. Το ίδιο πόρισμα θα σταλεί στον Εισαγγελέα που ασχολείται με τις σχετικές μηνυτήριες αναφορές, καθώς και στον Επίτροπο που ασκεί τον κατασταλτικό έλεγχο.

Ο Εισαγγελέας έχει διατάξει και εδώ επανέλεγχο από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, το πόρισμα του οποίου μπορεί είτε να συμφωνεί είτε όχι με το πόρισμα των ορκωτών. Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί ποιο από τα δυο πορίσματα θα δεχθεί η Δημοτική Αρχή. Που πριν από τρεισήμιση μήνες δήλωνε πως εφόσον το αποτέλεσμα της πραγματογνωσύνης δεν είναι το αναμενόμενο- δηλαδή, αν δεν συμφωνεί με το πόρισμα των Ορκωτών- τότε δεν αποκλείεται να προσβληθεί από το Δήμο, που θα προσπαθήσει να το καταρρίψει. “Πάντως ό, τι και να πουν οι Ελεγκτές, οι γνώμες τους δεν είναι και θέσφατα και μόνο στην ακροαματική διαδικασία θα εξακριβωθεί ποια ήταν η πραγματική ζημιά για το  Νομικό Πρόσωπο”, είχε πει τότε, στις 7 Μαρτίου, ο κ. Ζαμάνης, όταν το αντίστοιχο θέμα συζητήθηκε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, συνεπικουρούμενος από την Πρόεδρό της Ε. Καγιαλή και τον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικο.