logo


Εμμένει ο Δήμος Διονύσου στην απόφαση να παραιτηθεί σήμερα Τετάρτη 6 Ιουνίου από τα ένδικα μέσα ενώπιον του ΣτΕ για τη λειτουργία του Κτηματολογίου, μια που στη χθεσινή (Τρίτη 5 Ιουνίου) έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που προκάλεσαν με αίτημά τους οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ελήφθη νέα απόφαση κατά πλειοψηφία 6-3 περί παραίτησης από την αίτηση ακύρωσης. Δεν έγιναν επιπλέον δεκτές: Ούτε η πρόταση να ζητηθεί από το ΣτΕ αναβολή ώστε να υπάρξει χρόνος για το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και τελικά να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου. Αλλά ούτε και οι επιμέρους προτάσεις του δημοτικού συμβούλου Γ. Φωτάκη από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, να επιδωχθούν συναντήσεις με τους συναρμόδιους φορείς (υπουργοί Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, καθώς και την Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε) ώστε να ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητημάτων, που καθιστούν την άμεση λειτουργία του Κτηματολογίου ίσως και επιζήμια τόσο για τη δημόσια όσο και τις ιδιωτικές περιουσίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι απόψεις που αντιπαρατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία παρέστησαν πλήθος δημοτικών συμβούλων, δικηγόροι, μηχανικοί και πολίτες, και που δέχονταν εκ προοιμίου πως η ολοκλήρωση του  Κτηματολογίου είναι απαραίτητο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης, ήταν δύο:

Η πρώτη εκπροσωπούνταν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και στηριζόταν στις επισημάνσεις του υποθηκοφύλακα Μαραθώνα Χρ. Χριστόπουλου, καθώς και του πληρεξούσιου δικηγόρου του Δήμου για την υπόθεση Α. Γεωργακόπουλου. Οι παραπάνω υποστήριξαν, χθες αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, πως η απόφαση του Δήμου τον περασμένο Αύγουστο να προσβάλλει την άμεση λειτουργία του Κτηματολογίου στο ΣτΕ ήταν σωστή, μια που η λειτουργία αυτή θα είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθιστώντας όλες τις δικαιοπραξίες που τυχόν γίνουν ανυπόστατες, θα νομιμοποιήσει παράνομες εγγραφές και καταπατήσεις, ενώ θα προκαλέσει σε χιλιάδες συμπολίτες πολύμηνη ταλαιπωρία, μια που από τον περασμένο Αύγουστο το Κτηματολόγιο δεν έχει παραλάβει από το Υποθηκοφυλακείο καμιά από τις πράξεις, που αφορούν σε ακίνητα στο Διόνυσο, τον Άγ. Στέφανο, τη Σταμάτα και τη Ροδόπολη. Έτσι η πρόταση, στην οποία επέμεινε η πλευρά αυτή, ήταν να ζητηθεί αναβολή της υπόθεσης από το ΣτΕ, ώστε να εξεταστεί το θέμα ακόμη περισσότερο από το Δημοτικό Συμβούλιο, που τελικά θα αποφασίσει οριστικά. Η παραπάνω εισήγηση κατατέθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη, και υποστηρίχθηκε από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο και τον Γ. Φωτάκη, τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και τον Γ. Ζυγούνα, καθώς και από τους ανεξάρτητους Η. Υφαντή και Θ. Κρητικό. Υποστηρίχθηκε επιπλέον από πολίτες όπως ο  Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος από το Κρυονέρι και Κ. Κουριδάκης, πολιτικός μηχανικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος της νέας δημοτικής κίνησης Εύπολις.

Η άλλη άποψη, που εκφράστηκε από το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη και από το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Θ. Στάικο, θεωρεί πως οι λόγοι που υπαγόρευσαν την απόφαση για την άσκηση ενδίκων μέσων κατά της λειτουργίας του Κτηματολογίου πέρυσι, δηλαδή η ανάρτηση των δασικών χαρτών, έχουν πλέον εκλείψει, γι’ αυτό και ο Δήμος- μη θέλοντας να κρατήσει σε ομηρία τους κατοίκους και ιδιοκτήτες της περιοχής- προχωρεί σε παραίτηση από τα ένδικα αυτά μέσα. Εκφράζοντας μάλιστα την προσωπική του άποψη ο κ. Ζαμάνης δήλωσε πως δασικοί χάρτες δεν θα αναρτηθούν ποτέ, ενώ προσέθεσε πως, και εφόσον τελικά αναρτηθούν, το Δημόσιο θα αποκτήσει εγγραπτέο τίτλο για όλες τις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου με αποτέλεσμα όσοι τις έχουν δηλώσει ως ιδιοκτησία τους, να πρέπει να τις διεκδικήσουν με αγωγές. Υποστήριξε τέλος πως τα λάθη ή τις παραλείψεις της κεντρικής Διοίκησης αρμόδια για να τα διορθώσει είναι η ίδια και όχι ο Δήμος Διονύσου.

Η διατήρηση της απόφασης για την παραίτηση σήμερα από τα ένδικα μέσα στο ΣτΕ, που θα γίνει αρμοδίως, όπως είπε ο κ. Ζαμάνης, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο (σ.σ. ερημοδικία; εντολή στον απόντα χθες από τη συνεδρίαση νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου;) ελήφθη με 6 ψήφους- των Δ. Ζαμάνη, Θ. Στάικου, Π. Τσούκα, Δ. Κωστάκη, Α. Ακριτίδου και Χ. Ντούντα– μειοψηφούντων των Γ. Καλαφατέλη, Στ. Κριεμάδη και Κ. Κοντάκη.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Η χθεσινή συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στις γενικές επισημάνσεις για τις επιπτώσεις από μια άμεση λειτουργία του Κτηματολογίου. Σε σχετική ερώτηση του κ. Φωτάκη, έγινε ξεκάθαρο πως όσοι έχουν εγγράψει παράνομα στις μερίδες τους κομμάτια από τα 250 στρέμμματα Κοινόχρηστων Χώρων που επιδικάστηκαν στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου με αμετάκλητη εφετειακή απόφαση του 2011, και που ο Δήμος Διονύσου δεν φρόντισε να εγγράψει εγκαίρως στη δική του μερίδα, κινδυνεύουν να χαθούν, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου για την υπόθεση Α. Γεωργακόπουλος σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της περιοχής.

*Ο μέχρι χτες πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου, που αρνήθηκε να πάει σήμερα στο ΣτΕ και να υποστηρίξει άλλα από αυτά που έγραφε και πίστευε τον Αύγουστο, ανέφερε δημοσίως πως το Συμβούλιο της Επικρατείας φάνηκε ενήμερο για τις προθέσεις του Δήμου να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα: «Δεν ξέρω από πού και πώς με πλησίασε ο εισηγητής για την υπόθεση και με ρώτησε αν θα παραστούμε ή όχι στη συζήτηση, κάτι που το ΣτΕ δεν έπρεπε να ξέρει», είπε επί λέξει ο κ. Γεωργακόπουλος.

*Το κλίμα της συζήτησης πυροδοτήθηκε αρκετές φορές από απροσδόκητες εκρήξεις του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Θ. Στάικου, ιδιαιτέρως σε αντιπαράθεση  με τον υποθηκοφύλακα, σε σημείο που να χρειαστεί η επέμβαση του παριστάμενου Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνη για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

*Θα είχε, επίσης, ενδιαφέρον να αναφερθούν τα ονόματα των ειδικών επιστημόνων, τους οποίους, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Στάικος, συμβουλεύθηκε η Διοίκηση του Δήμου για να στοιχειοθετήσει την άποψή της, ή έστω να προσκομισθούν οι γνωματεύσεις τους, σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία που ο υποθηκοφύλακας αλλά και ο δικηγόρος, που η ίδια Διοίκηση εμπιστεύθηκε πριν από 9 μήνες δεν κουράζονταν να τονίζουν, σχετικά με τις επιπτώσεις από την άμεση λειτουργία του Κτηματολογίου στην πόλη.

*Μετά και από τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, οδηγούμαστε σε ένα κακό Κτηματολόγιο που είναι προτιμότερο από ένα καθόλου Κτηματολόγιο, για να χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη έκφραση του κ. Ζαμάνη. Έτσι όμως, τόνιζε τόσο από μικροφώνου όσο και στην Οδό Διονύσου στο περιθώριο της συζήτησης ο πληρεξούσιος δικηγόρος, αντί να δείξει ο Δήμος τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία για την περιοχή, συνηγορεί αντιθέτως στην πρόχειρη, λαθεμένη και διάτρητη λειτουργία ενός θεσμού, που ξεκινά με τις χειρότερες προϋποθέσεις.

Στην ασφυκτικά γεμάτη, τέλος, αίθουσα συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής παρέστησαν χτες, εκτός από όσους έχουν αναφερθεί παραπάνω, και οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι Π. Ταουξή Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Τ. Καρασαρλής και Γ. Τσουδερός από τη μείζονα μειοψηφία, Σπ. Σπηλιώτης από τη ΔΑΔΙΟΝ, η πρώην δημοτική σύμβουλος από τη Συμμαχία για τον Πολίτη Λ. Παπαπαναγιώτου, η μοναδική που τάχθηκε με την άποψη της Διοίκησης του Δήμου, ο δικηγόρος Η. Λάσκαρης, ο Άγγ. Κατσιακίδης μέλος της νέας δημοτικής κίνησης Συνεργασία Δημοτών, ο αδελφός του πρώην Δημάρχου Δροσιάς Χρ. Πασιπουλαρίδης, πολιτικός μηχανικός και η κ. Ντάση, υπάλληλος για 30 χρόνια στο Υποθηλοφυλακείο και τώρα στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήδη οι παρατάξεις της μειοψηφίας προσανατολίζονται στην έκδοση κοινού Δελτίου Τύπου, αλλά και στο αίτημα να αποσυρθεί από την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα που αφορά στο Κτηματολόγιο, ως κενό νοήματος πλέον.