logo


Οι πρόσφατες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, να παραιτηθεί ο Δήμος από την αίτησή του για ακύρωση λειτουργίας του Κτηματολογίου σε Αγ. Στέφανο- Διόνυσο- Σταμάτα- Ροδόπολη, γέννησαν με τη σειρά τους νέα επιστολή εκ μέρους του δικηγόρου Α. Γεωργακόπουλου, που ο Δήμος είχε προσλάβει για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο κ. Γεωργακόπουλος, που ενημερώθηκε επισήμως για τις παραπάνω αποφάσεις μόλις πριν από δυο ημέρες, στη νέα επιστολή του που απευθύνει στο Δήμαρχο και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναμενόμενη στάση του Δήμου, που όπως όλα δείχνουν θα ερημοδικήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης, την προσεχή Τετάρτη 6 Ιουνίου, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να απορρίψει την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται εδώ πως τον περασμένο Αύγουστο, μέσα στο καλοκαίρι, το ΣτΕ είχε αμέσως κάνει δεκτή την αίτηση του Δήμου,  για αναστολή κατ’ αρχάς της λειτουργίας του Κτηματολογίου. Η αίτηση, δια χειρός του κ. Γεωργακόπουλου, υποστήριζε πως οι εσφαλμένες εγγραφές στους κτηματολογικούς πίνακες οδηγούν σε παγίωση μη νόμιμων καταστάσεων, έκανε λόγο για νομιμοποίηση καταπατήσεων, ενώ υπογράμμιζε πως και η ίδια η λειτουργία του Κτηματολογίου είναι αντισυνταγματική και παράνομη μια που δεν έχει υπογραφεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Οι συνθήκες που είχαν το καλοκαίρι του 2017 οδηγήσει το Δήμο να καταθέσει την αίτηση αναστολής και ακύρωσης, άλλαξαν εντωμεταξύ, είχε τονίσει ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Οικονομική Επιτροπή, το όργανο που αποφασίζει για την άσκηση ή όχι ένδικων μέσων. Οι δυο αυτές αποφάσεις είχαν ληφθεί- απόντων των συμβούλων της Ενωτικής Πρωτοβουλίας- με τις ψήφους και μόνο της πλειοψηφίας, ενώ στην απόφαση του Απριλίου είχε μειοψηφήσει και ο Δ. Κωστάκης δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης στην Άνοιξη.

Αυτή η τελευταία απόφαση ελήφθη, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, παρά  την αναλυτική επιστολή και πάλι του κ. Γεωργακόπουλου που εξηγούσε για ποιους λόγους όφειλε η Δημοτική Αρχή “να αποφύγει εσφαλμένες αποφάσεις, που θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημία στους δημότες του Δήμου Διονύσου”. Σ’ εκείνη την επιστολή ο κ. Γεωργακόπουλος, σήμερα, υπογραμμίζει πως δεν έλαβε ποτέ καμιά απάντηση. Αντ’ αυτής, ο Δήμος τού έστειλε τις δυο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, με τις οποίες τον καλεί να παρασταθεί στο ΣτΕ και να δηλώσει παραίτηση από την αίτηση αναστολής. Η παραίτηση όμως από τις δικαστικές ενέργειες, υπογραμμίζει- και κυριολεκτικά- ο δικηγόρος, είναι «κατ’ επέκταση επιβλαβής για όλους ανεξαιρέτως (Δημότες και μη)». Και δηλώνει πως “αδυνατώ προσωπικά να διατυπώσω εγώ την παραπάνω δήλωση παραιτήσεως, εκφράζοντας εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από αυτήν που εξέφρασα με τα εν λόγω δικόγραφά μου τον παρελθόντα Αύγουστο”, τονίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση ο Δήμος θα πρέπει να βρει άλλο δικηγόρο. 

Αξίζει τέλος να τονισθεί εδώ πως από τις αρχές Μαϊου εκκρεμεί αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας για ευρεία συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημά τους είχε κατ’ αρχάς αναβληθεί από τη Διοίκηση του Δήμου, που ζήτησε σαφή εισήγηση. Οι παρατάξεις επανήλθαν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, και με νεότερο αίτημά τους, όπου επισυνάπτουν την απαραίτητη εισήγηση, ζητούν την εξαντλητική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μια που «έχουν τεθεί, δημόσια, σοβαρότατα ζητήματα, που πρέπει άμεσα το ΔΣ, με εξαντλητικό τρόπο να συζητήσει, να διερευνήσει τους ενδεχόμενους κινδύνους από την άμεση λειτουργία του κτηματολογίου και μόνον αυτό τελικά να αποφασίσει για το τι δέον γενέσθαι. Είναι αυτονόητο, όπως εξ άλλου έχουμε αρχικά ζητήσει, ότι η παρουσία των Δικηγόρων κ. Βασιλείου και Γεωργακόπουλου καθώς και του Υποθηκοφύλακα Μαραθώνα, κ. Χριστόπουλου, είναι αναγκαία, κατά τη συζήτηση αυτή«.