logo


Ιδρύθηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ με ημερομηνία 18 Μαϊου 2018. Το Σχολείο θα βρίσκεται στον Άγ. Στέφανο, θα είναι 6θέσιο, θα στεγασθεί σε ενοικιαζόμενο κτήριο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 22 Μαϊου. Αφορμή στάθηκε όχι η ίδρυσή του αλλά η συγκρότηση της Επιτροπής Καταλληλότητας του κτηρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Διονύσου. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως ενώ η Δημοτική Αρχή μιλούσε για έρευνα των προς διάθεση κτηρίων στον Άγ. Στέφανο με στόχο την εξεύρεση του πλέον κατάλληλου για σχολείο, νεότερες πληροφορίες της Οδού Διονύσου μιλούν για ήδη ειλημμένη απόφαση, που έχει μάλιστα ανακοινωθεί και σε γονείς και που αφορά σε κτήριο στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν προοριζόταν για τη στέγαση προσφύγων.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση, δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο της πλειοψηφίας όσο και των μειοψηφιών, αναγνώρισαν το εκρηκτικό πρόβλημα στη σχολική στέγη σήμερα του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης, ενώ υπήρξαν σοβαρές και έντονες αντιρρήσεις για την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει σε μια ακόμη ενοικίαση κτηρίου για τη στέγαση σχολικής μονάδας (σ.σ. υπενθυμίζεται πως σε ενοικιαζόμενα κτήρια, στην πρώην Σχολή Καργάκου, στεγάζονται από το 2012 το 3ο Δημοτικό Διονύσου και το ΕΠΑΛ, ενώ προσφάτως το Λύκειο Δροσιάς μεταστεγάσθηκε στο Ζάννειο).

Την απροθυμία όλων των Δημοτικών Αρχών να διεκδικήσουν δυναμικά το χτίσιμο νέων σχολείων στην πόλη μας, αποδοκίμασε έντονα η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, η οποία επιπλέον άφησε ευθέως αιχμές για τακτοποίηση δημοτών με οικονομικές ανάγκες: “Αντί ο Δήμος να πιέζει το κράτος, τώρα ψάχνει να βρει ποιος έχει οικονομική ανάγκη για να νοικιάσει χώρο για σχολείο”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Σώκου, θέτοντας όλους τους συναδέλφους της προ των ευθυνών τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας, εκπαιδευτικός ο ίδιος επί δεκαετίες. Ο κ. Ζυγούνας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην κατάσταση των Δημοτικών σχολείων στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη, που είναι πλέον κορεσμένα, με τεράστιο αριθμό παιδιών συγκριτικά με τις προδιαγραφές τους. Ο ίδιος επανέφερε την ανάγκη να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά τα προβλήματα στην εκπαίδευση, και ειδικά στην Πρωτοβάθμια, ενώ σχετικά με την ίδρυση του νέου σχολείου έθεσε και θέμα ασφάλειας στις μετακινήσεις των παιδών, εφόσον το κτήριο θα βρίσκεται στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου.

Για τη δυνατότητα να χτισθεί σχολείο σε έκταση 20 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας εκτός κέντρου, στην περιοχή Καπιτένια, μίλησε ο ανεξάρτητος Γ. Ίσσαρης, τονίζοντας πως ο ίδιος έχει ενημερώσει σχετικά τις δυο τελευταίες Δημοτικές Αρχές.

Ενώ από πλευράς Διοίκησης η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Π. Ταουξή επανέλαβε πως καινούργιο σχολείο έχει να χτισθεί στο Δήμο Διονύσου από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, επαναφέροντας με τη σειρά της παλαιότερη πρόταση για τη δυνατότητα αξιοποίησης του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου για τη στέγαση σχολικής μονάδας.

“Ευκτέο θα ήταν να έχουμε ιδιόκτητα σχολεία. Βέβαια όμοροι Δήμοι έχουν 14 και 16 ενοικιαζόμενα κτήρια για σχολεία. Μέχρι να χτιστεί ένα νέο σχολείο, χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός. Και τι θα πούμε μέχρι τότε στους κατοίκους του Αγ. Στεφάνου; Για πόσο θα χρειάζεται να κάνουν υπομονή; Για πόσο τα παιδιά θα κάνουν μάθημα στις τουαλέτες;” είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, και προσέθεσε πως τόσο το 1ο Δημοτικό Κρυονερίου όσο και το Λύκειο Διονύσου έχουν μπει στην τελική φάση για δημοπράτηση, ευχήθηκε μάλιστα να ξεκινήσει η ανέγερσή τους μέσα στο 2018.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως στην Επιτροπή Καταλληλότητας από πλευράς Δήμου, κατά πλειοψηφία- από τη Διοίκηση, τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, τη ΔΑΔΙΟΝ και τον κ. Ίσσαρη- εγκρίθηκε η συμμετοχή της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Α. Πέππα ως τακτικού μέλους, με αναπληρωματικό μέλος το δημοτικό σύμβουλο Π. Τσούκα.