logo


Ματαιώθηκε τελικά η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη 24 Μαϊου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την έγκριση ή όχι της υποκατάστασης του νυν αναδόχου ΤΟΞΟΤΗ από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, μετά και από την παραδοχή του πρώτου πως αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο της αποχέτευσης.

Ενώ μέχρι την Τρίτη 22/5 τα Διοικητικά Συμβούλια των δυο εταιρειών φαίνονταν να είχαν συμφωνήσει στη λύση της υποκατάστασης, για την οποία μάλιστα είχε αναζητηθεί και νομική γνωμοδότηση από δικηγόρο, εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου Διονύσου, χθες Τετάρτη 23 Μαϊου, με επιστολή της η ΑΚΤΩΡ φαίνεται να υπαναχωρεί, ζητώντας τη διαβεβαίωση του Δήμου πως θα μπορεί να πληρωθεί για όλες τις δαπάνες, στις οποίες η εταιρεία πρόκειται να προβεί στο μέλλον, στο πλαίσιο συνέχισης και ολοκλήρωσης της εργολαβίας. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της προς το Δήμο η ΑΚΤΩΡ τονίζει πως “είναι προφανές και εξυπακούεται ότι η έγκριση από πλευράς σας της υποκατάστασης προϋποθέτει την εξασφάλιση από μέρους σας των πληρωμών των εκτελεσθησομένων εργασιών προς την εταιρεία μας με την άρση οποιασδήποτε εκχώρησης η οποία τυχόν θα έχει γίνει από τον αρχικό ανάδοχο και θα αφορά το εργολαβικό αντάλλαγμα που θα αντιστοιχεί στις υπολειπόμενες προς εκτέλεση εργασίες του έργου”.

Η ανατροπή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες του ΤΟΞΟΤΗ, συμφερόντων Χ. Καλογρίτσα: Μέχρι σήμερα οι δαπάνες των εργασιών καταβάλλονταν σε δόσεις από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο Δήμο Διονύσου, μέσω της Τράπεζας Αττικής, η οποία και είχε εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές για το έργο, και εν συνεχεία πληρωνόταν ο ανάδοχος. Πλέον οι πιστώσεις από τα έργα που έχει αναλάβει ο ΤΟΞΟΤΗΣ δεσμεύονται απευθείας σε λογαριασμούς της Τράπεζας Αττικής , με αποτέλεσμα τον υπαρκτό κίνδυνο ο νέος ανάδοχος, η ΑΚΤΩΡ, να μην πληρώνεται για τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσει μετά από την υποκατάσταση.

Είναι παράλληλα αλήθεια πως επιστολή της Τράπεζας Αττικής- που αποτελεί οργανικό μέρος της όλης σύμβασης- με την οποία να συναινεί από την πλευρά της στην υποκατάσταση του ΤΟΞΟΤΗ από την ΑΚΤΩΡ, δεν έχει εμφανισθεί μέχρι σήμερα, όπως παραδέχεται και ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, τονίζοντας πως “όλοι τη θεωρούσαμε δεδομένη” και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τη νέα αυτή εξέλιξη. Επιπλέον τη διάσταση αυτή, της τραπεζικής εμπλοκής, δεν θίγει καθόλου στη νομική του γνωμοδότηση ο εξωτερικός συνεργάτης Χρ. Στεφάνου, που περιορίζεται να απαντήσει στα ερωτήματα που του είχε θέσει ο Δήμος Διονύσου- αν η υποκατάσταση είναι νόμιμη και αν αυτή επηρεάζεται από την ειδική πρόσκληση προεκπτώσεως που ο Δήμος είχε στείλει στον ΤΟΞΟΤΗ πριν από έναν  περίπου μήνα.