logo


Από τη μια πλευρά ήταν οι ερωτήσεις της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της Γ. Καλαφατέλη σχετικά με το Κτηματολόγιο και τις αντιφατικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, καθώς και το επίμονο αίτημα της Νέας Πνοής για το Διόνυσο και του Γ. Φωτάκη να συζητηθεί το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των μελών του από τη Διοίκηση του Δήμου, όπως διατυπώθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση την Τρίτη 24 Απριλίου. Και από την άλλη πλευρά έρχονταν οι ασαφείς απαντήσεις του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη που απέδιδε άγνοια και αδιαφορία στον κ. Καλαφατέλη, ενώ φάνηκε απρόθυμος να φέρει το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του Σώματος. Έτσι οι παρατάξεις της μειοψηφίας προσανατολίζονται στην ενεργοποίηση του άρθρου του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που τους δίνει το δικαίωμα να ζητήσουν οι ίδιες τη σύγκληση του Σώματος. Στη συζήτηση μάλιστα του θέματος θα ζητήσουν να παρίσταται τόσο ο αρμόδιος υποθηκοφύλακας Χρ. Χριστόπουλος, όσο και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, αλλά και ο δικηγόρος Α. Γεωργακόπουλος. Ο τελευταίος, όπως έγραψε πρόσφατα η Οδός Διονύσου, επελέγη από τη Δημοτική Αρχή τον περασμένο Αύγουστο του 2017 για να ασκήσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής και ακύρωσης της λειτουργίας του Κτηματολογίου. Η μεν αίτηση αναστολής έγινε αμέσως δεκτή, και ενώ αναμενόταν η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης, η Διοίκηση του Δήμου με απόφαση και πάλι της Οικονομικής Επιτροπής του Μαρτίου 2018, παραιτήθηκε από τα ένδικα μέσα. Κι αυτό, παρά την επιστολή Γεωργακόπουλου, ο οποίος προειδοποιούσε για “κίνηση καθόλα βλαπτική για όλους ανεξαιρέτως τους δημότες”, ενώ ανέφερε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις καταπατήσεων, με δηλώσεις που υπεβλήθησαν στο Γραφείο Κτηματογράφησης, που αφορούν σε περιουσία και του Δημοσίου και που σήμερα βρίσκονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Παράλληλα ο δικηγόρος στην επιστολή του επεσήμαινε πως υπάρχει και νομικό πρόβλημα για τη λειτουργία του Κτηματολογίου, μια που η κυβερνητική απόφαση, αν και είναι ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), εντούτοις δεν φέρει την υπογραφή και του Υπουργού Δικαιοσύνης, καθιστώντας νομικά ανυπόστατες όλες τις ενδεχόμενες δικαιοπραξίες.

Αξίζει εδώ να αναφερθούν και τα εξής:

*Το θέμα του Κτηματολογίου, με τη σωρεία λαθών στις εγγραφές όπως όλοι παραδέχονται, αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες της πόλης- σε 28.000 τους ανέβαζε προχθές ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Θ. Στάικος, προσθέτοντας πως «βρίσκονται σε σύγχυση επειδή ανεστάλη η λειτουργία του Κτηματολογίου». Ουδείς προφανώς θέλει να τους κρατά σε ομηρία, στερώντας τους το δικαίωμα να προβαίνουν σε πράξεις γύρω από τις ιδιοκτησίες τους. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, λοιπόν, που αφορά σε πάνω από το μισό πληθυσμό του Δήμου Διονύσου, σοβαρή και εξαντλητική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σχετική απόφαση δεν υπήρξε, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος. Τόσο η απόφαση για την άσκηση ένδικων μέσων, όσο και εν συνεχεία η παραίτηση από αυτά, έγινε μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, και μάλιστα χωρίς την παρουσία κανενός εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας, με αποκλειστική βέβαια ευθύνη της.

*Την πρώτη ενημέρωση από επίσημα χείλη είχαν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μόλις προχθές, δηλαδή 8 ολόκληρους μήνες μετά από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Και αυτό το παραδέχθηκε και πάλι ο ίδιος ο Δήμαρχος, λέγοντας πως υπήρξε μεν ενημέρωση, αλλά “σε κάποιους συναδέλφους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο περιθώριο δημόσιων συνεδριάσεων”.  

*“Η διαδικασία για τη λειτουργία του Κτηματολογίου είναι παράνομη, γι’ αυτό και κερδίσαμε την αναστολή”. Η δήλωση αυτή ήρθε και πάλι από τον ίδιο το Δήμαρχο και γέννησε με τη σειρά της επιπλέον ερωτηματικά: Με το δεδομένο πως τίποτα δεν άλλαξε στο νομικό πεδίο,  γιατί μια διαδικασία που προσεβλήθη ως παράνομη, 8 μήνες αργότερα γίνεται δεκτή ως νόμιμη από τον ίδιο που την προσέβαλε; Στην επιστολή του ο κ. Γεωργακόπουλος επιμένει πολύ σ’ αυτό το σημείο: Η λειτουργία του Κτηματολογίου απαιτεί ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση). Μέχρι και σήμερα αυτή την απόφαση την έχει υπογράψει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι όμως και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα οι επιχειρούμενες δικαιοπραξίες να μην είναι νομικά ισχυρές.

Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και σε άλλα που προκύπτουν τόσο από την πολυσέλιδη επιστολή Γεωργακόπουλου όσο και από τις ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου, θα ζητήσουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας σε προσεχή συνεδρίαση, τόσο από τους δυο δικηγόρους- του Δήμου και τον εξωτερικό συνεργάτη- όσο και από τον υποθηκοφύλακα.