logo


Έντεκα δικαιολογητικά καλούνται να προσκομίσουν οι συλλογικοί φορείς της πόλης- συμπεριλαμβανομένων και των Ιερών Ναών- μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου, ώστε να ενισχυθούν χρηματικά από το Δήμο Διονύσου, στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής τους επιχορήγησης με το 1,5% των τακτικών εσόδων του Δήμου. Το σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Αντιδημάρχου Α. Στασινοπούλου καταγράφει αναλυτικά τα παραπάνω δικαιολογητικά, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ο απολογισμός της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας για το 2017, ξεχωριστός απολογισμός για την οικονομική διαχείριση της περυσινής επιχορήγησης που έλαβε ο κάθε φορέας από το Δήμο, προϋπολογισμό και πρόγραμμα δράσης για το 2018, καθώς και ανάρτηση απολογιστικών δαπανών στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για όποιον φορέα επιχορηγήθηκε με ποσόν άνω των 3000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα από την πρώτη φορά που συζητήθηκε στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου, το 2011, προκαλεί τριβές και μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους ακόμη και της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, που κάθε χρόνο υποστηρίζουν πως “αυτή είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν επιχορηγήσεις χωρίς να έχουν θεσπισθεί σαφή, μόνιμα και νόμιμα κριτήρια”. Δεν είναι εξάλλου λίγοι αυτοί- ανάμεσά τους και ο τέως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας Β. Κοκμοτός, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος– που κατά καιρούς δε δίστασαν να υπογραμμίσουν πως τα σωματεία στηρίζουν την ύπαρξή τους αποκλειστικά στη χρηματοδότηση του Δήμου, χωρίς να αναζητούν τρόπους μεγαλύτερης οικονομικής αυτοτέλειας.

Παράλληλα, η παλαιότερη εξαγγελία του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη για ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων ομοειδών φορέων ώστε να επιτευχθεί ομογενοποίηση των κατοίκων αλλά και οικονομία κλίμακας, έχουν παραμείνει στη χώρα των ευγενών προθέσεων, χωρίς εντούτοις κανένα περιεχόμενο: Ο ίδιος ο Δήμαρχος ήταν που στην περυσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Ιούλιο του 2017, δήλωνε πως “Αν οι παρατάξεις φέρουν εναλλακτική πρόταση για τις επιχορηγήσεις των φορέων, εμείς με μεγάλη χαρά θα τη συνυπογράψουμε. Αλλά είμαι βέβαιος πως πάντα στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο θα δίνουμε τις επιχορηγήσεις”, επιβεβαιώνοντας έτσι την απροθυμία της Δημοτικής Αρχής να τολμήσει την παραμικρή αλλαγή.

Αποκορύφωμα των διαφωνιών και εντάσεων, σχετικά με τον τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των φορέων, αποτέλεσε πέρυσι η κοινή προσφυγή των κ. Γιαννουλάτου και Η. Υφαντή τέως Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως για την ενέργειά τους αυτή οι δυο αιρετοί στοχοποιήθηκαν όσο λίγοι από μερίδα των αθλητικών παραγόντων της πόλης το περασμένο καλοκαίρι, με τα ημιανώνυμα blogs να έχουν τον πρώτο λόγο στις λοιδορίες. Η προσφυγή μεν απορρίφθηκε ως αόριστη, απάντηση όμως επί της ουσίας των αιτιάσεων δεν δόθηκε τότε καμία.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το ποσόν με το οποίο επιχορηγήθηκαν πέρυσι οι συλλογικοί φορείς του Δήμου ανερχόταν στις 212.500 ευρώ.