logo


Πριν από ακριβώς 7 μήνες, το Νοέμβριο του 2017, μέσα από την Οδό Διονύσου οι κάτοικοι της οδού Αρκαδίας, στο Κρυονέρι, παρουσίασαν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη γειτονιά τους εδώ και χρόνια και εντάθηκαν από τον Ιούλιο του 2017:

Στο όριο του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου, ακριβώς δίπλα στο ρέμα του Κηφισού, οι 10 οικογένειες ζουν χωρίς οδοφωτισμό σε μεγάλο τμήμα της οδού δίπλα στο ρέμα και χωρίς κάδους απορριμμάτων, με τον επιπλέον κίνδυνο τα σπίτια τους να βρεθούν στον αέρα, με βάση την τελευταία  υψομετρική μελέτη της οδού από την Τεχνική Υπηρεσία της τότε Κοινότητας Κρυονερίου.

Ο ίδιος δρόμος με πλάτος 6 μ. έχει περιοριστεί σε μεγάλο τμήμα του  στα 5,30 – 5,50 μέτρα από περίφραξη σε αδόμητη ιδιοκτησία ιδιώτη, που επιπλέον μπλόκαρε με τόνους μπάζα και κλαδέματα, καθώς και «πόρτες», την πρόσβαση προς τον παραρεμάτιο πεζόδρομο, ο οποίος προβλέπεται μεν στο Σχέδιο, δεν έχει όμως ακόμη διανοιχτεί. Οι επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων προς τους αρμόδιους του Δήμου περιελάμβαναν τόσο δυναμική και συχνή παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και αιτήσεις, όπου το 2015 τόνιζαν πως αν δεν μπορούν να έχουν όσα δικαιούνται ως δημότες, τότε θα πρέπει να απαλλαγούν, κατά το ήμισυ τουλάχιστον, από τα δημοτικά τέλη.

Οι διαμαρτυρίες τους προς το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη αλλά και τον Αντιδημάρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικο είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τον περασμένο Δεκέμβριο τα κλαδιά, αλλά όχι και τα μπάζα, για να ξαναεμφανιστούν  την επόμενη μόλις μέρα, ενώ τα υπόλοιπα προβλήματα- απουσία οδοφωτισμού και κάδων, πλάτος κυμαινόμενο και αποκλεισμός προς το ρέμα- έμειναν ως είχαν παρά τις υποσχέσεις του Δήμου για εξεύρεση λύσης ικανοποιητικής για όλους, υπογραμμίζουν οι παρόδιοι.

Τρεις μήνες αργότερα, τον φετινό Μάρτιο, οχήματα του Δήμου απομακρύνουν τα μπάζα και τα καινούργια κλαδέματα, με αποτέλεσμα να ελευθερωθεί η πρόσβαση προς τον αδιάνοιχτο παραρεμάτιο πεζόδρομο.

Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική εξέλιξη: Μέσα στον Απρίλιο ο ιδιώτης έσκαψε τάφρο πάνω στον προβλεπόμενο πεζόδρομο, εν συνεχεία διάνοιξε άλλη φαρδιά τάφρο μέχρι την κοίτη, εκχωματώνοντας και καταστρέφοντας το πρανές του ρέματος, κατόπιν τοποθέτησε στύλους και στο τέλος έφραξε εκ νέου  την οποιαδήποτε πρόσβαση. Για την επέμβαση (δηλαδή τις εκχωματώσεις) στο πρανές του ρέματος και τον παραρεμάτιο πεζόδρομο ενημερώθηκε άμεσα ο Δήμος, που μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, απευθύνθηκε στην Περιφέρεια, αναφέροντας όμως το γεγονός ως  «μπάζωμα του ρέματος”(!), ενώ παράλληλα δήλωσε αναρμόδιος “σε θέματα αστυνόμευσης των ρεμάτων”.

Οι παραπάνω ενέργειες δεν έμειναν βέβαια απαρατήρητες από τους περιοίκους που ειδοποιούσαν κάθε τρεις και λίγο το Δήμο, ενώ συνεχιζόταν η αδιάλειπτη παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μόνο για να λάβουν τη στερεότυπη απάντηση από τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους: “Την επόμενη Τρίτη εξάπαντος θα επισκεφτούμε το δρόμο και θα προχωρήσουμε στη διάνοιξη του παραρεμάτιου πεζόδρομου για να βρούμε μια λύση”. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει τέσσερις άπρακτες Τρίτες, με διάλειμμα τις ημέρες του Πάσχα.

Για το ίδιο θέμα εξάλλου έχει ενημερωθεί από τον Δ. Ζαρρή, κάτοικο Αγ. Στεφάνου και πολιτικό μηχανικό-υδρολόγο, ο Σύλλογος ΡΟΗ- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, που ήδη ετοιμάζει καταγγελία στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο μεταξύ, έχει υπάρξει συχνή αλληλογραφία των κατοίκων τόσο με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όσο και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ζητάει να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Δόμησης αναφορικά με το πλάτος του δρόμου, την επιχωμάτωσή του λόγω επικινδυνότητας (που ήδη αποκαταστάθηκε μεν προσωρινά, όμως δεν γλύτωσε και από νέα προσπάθεια επέμβασης ιδιώτη που ευτυχώς σταμάτησε με κινητοποίηση των κατοίκων), και ζητάει να πληροφορηθεί αναφορικά με τη διάνοιξη και οριοθέτηση πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

Μετά και από τα παραπάνω, οι κάτοικοι- που υποστηρίζουν πως ζουν “ίσως στην πιο παραμελημένη και υποβαθμισμένη οδό του Κρυονερίου αν όχι ολόκληρου του Δήμου”- ανέλαβαν ακόμη ενεργότερη δράση: Ήδη συγκέντρωσαν και κατέθεσαν πάνω από 30 υπογραφές, ώστε τα θέματα της γειτονιάς τής οδού Αρκαδίας να έρθουν προς συζήτηση εντός Ημερησίας Διατάξεως σε προσεχή συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας να παρθεί απόφαση για

α. Την άμεση και κατά προτεραιότητα διάνοιξη των παραρεμάτιων πεζόδρομων της γειτονιάς μας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο  Κρυονερίου.

β. Την άμεση και κατά προτεραιότητα, αποκατάσταση του πλάτους της οδού Αρκαδίας στα έξι (6) μέτρα, την μόνιμη αποκατάσταση της υφιστάμενης επικινδυνότητάς της, και την επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε αυτήν.

γ. Την αποκατάσταση του πρανούς του ρέματος και την απομάκρυνση των χωμάτων από την κοίτη του”.

Επισημαίνουν επιπλέον ότι όλες οι αυθαιρεσίες που γίνονται, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τις περιουσίες τους σε ενδεχόμενη πυρκαγιά ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, πέρα από το γεγονός ότι το αναφαίρετο δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους «καταργείται» από περιφράξεις και άλλες αυθαιρεσίες.

Είναι καιρός πια, ζητούν οι κάτοικοι, να σταματήσει η ανοχή σε κάθε είδους αυθαιρεσίες και να αναλάβει ο Δήμος το ρόλο του που είναι: Η προστασία της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων του.

.