logo


Περίπου 100 κάτοικοι, δημότες, πολίτες παραβρέθηκαν χθες Τετάρτη 28 Μαρτίου στην ενημερωτική συγκέντρωση που οργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Διονύσου για τα διόδια. Αυτοί είναι η μαγιά που θα ενημερώσει πολλαπλάσιους κατοίκους και δημότες, ώστε την Κυριακή 22 Απριλίου να επιτευχθεί ο στόχος των 10.000 πολιτών στον κόμβο της Βαρυμπόμπης, η φωνή των οποίων θα είναι αρκετά δυνατή για να ακυρώσει την τοποθέτηση οιουδήποτε είδους διοδίων μέσα στις πόλεις της Κηφισιάς και του Διονύσου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Φωτάκης και Γ. Καλαφατέλης εκ μέρους της διαπαραταξιακής Επιτροπής κατά των διοδίων, ο συντονιστής της Επιτροπής για τις κινητοποιήσεις Π. Τσούκας, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου Κ. Μπομπής και ο στρατηγός Δ. Κυριαζόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου ΚΗΦΙΣΟΣ, των δυο Συλλόγων που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά των διοδίων εδώ και χρόνια. Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη ο Δ. Μανδάλακας εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής εκπροσωπώντας 45 επιχειρήσεις και 7000 εργαζόμενους, ο πρώην Δήμαρχος του Αγ. Στεφάνου Π. Βορριάς, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η απόπειρα τοποθέτησης διοδίων στην περιοχή μας, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης το 2007, αλλά και πολίτες, όπως η πρώην Αντιδήμαρχος Θ. Σαραντάκη, η πρώην δημοτική σύμβουλος Λ. Φέρμελη, η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ο. Σταροπούλου κ.ά.

Όπως όλοι τόνισαν, επί 11 χρόνια οι τοπικές κοινωνίες καταφέρνουν να αποτρέψουν τα διόδια, που είναι:

* άδικα, γιατί οι κάτοικοι της Κηφισιάς και του Διονύσου, μαζί και μερικές ακόμη χιλιάδες διερχόμενους μέσα στον αστικό ιστό αυτών των πόλεων, καλούνται να πληρώσουν για την Ιόνια Οδό, στην άλλη πλευρά της χώρας

* παράνομα, γιατί δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί ασφαλείς παράδρομοι στην Εθνική Οδό, όρος που προβλέπεται ρητά στη σύμβαση παραχώρησης 

* καταστροφικά για το περιβάλλον, μια που η τοποθέτησή τους θα σημάνει τη δραματική αύξηση της κυκλοφορίας μέσα στον οικιστικό ιστό, διαλύοντας τις γειτονιές των δυο πόλεων

* συμφέροντα μόνο για τους παραχωρησιούχους, μια που όλοι οι υπόλοιποι θα επιβαρυνθούμε όχι μόνο με το αντίτιμο των διοδίων, αλλά και με τις σχετικές επιβαρύνσεις στα προϊόντα που θα μετακυλισθούν στον καταναλωτή

Ήδη οι δυο Δήμοι Διονύσου και Κηφισιάς, ο ΣΕΒΑ και πριν από λίγες ημέρες και η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ισάριθμες αιτήσεις ακύρωσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία υπέγραψε πρόσφατα ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την τοποθέτηση διοδίων.

Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακώνονται συνεχώς τις επόμενες ημέρες με εντατική διανομή ενημερωτικού υλικού στις δυο πόλεις, καθώς και στους δυο κόμβους, ανάρτηση αεροπανώ σε κεντρικά σημεία, αφίσες, εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών φορέων, συνεργασία με την Εκκλησία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η χτεσινή συγκέντρωση στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, στην οποία ακόμη παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών υπηρεσιών Β. Δαρδαμάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Τ. Μπάσης, οι πρώην αιρετοί Θ. Κυριακόπουλος και Θ. Μπούσμπουρας, καθώς και τοπικοί σύμβουλοι από γειτονικές Κοινότητες, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και είναι η μοναδική μέχρι στιγμής στην πόλη μας. Στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες αντιθέτως, η ενημέρωση γίνεται κατ’ αρχάς προς τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τη μεταφέρουν σε φορείς και πολίτες.

Το στοίχημα που μένει να κερδηθεί είναι η- για μια ακόμη φορά- αποτροπή της τοποθέτησης των διοδίων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη μαζικότερη μέχρι σήμερα παρουσία κόσμου στον κόμβο της Βαρυμπόμπης την Κυριακή 22 Απριλίου.