logo


Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είναι γνωστό και αενάως επαναλαμβανόμενο, είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο ενός Δήμου. Η αποστολή του είναι να αποφασίζει για όλα τα θέματα- μικρά και μεγάλα- που απασχολούν μια πόλη, μέσα από τη διαλογική συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και τη σύνθεση- αν είναι δυνατόν- των διαφορετικών θέσεων όπως εκφράζονται από τα μέλη του, τους δημοτικούς συμβούλους.

Αυτοί, σύμφωνα με το θεσμικό τους ρόλο, οφείλουν να διαμορφώνουν θέση μετά από μελέτη των θεμάτων, από τη διαλογική συζήτηση που έχει προηγηθεί και από τις τυχόν απορίες και ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί αρμοδίως. Οφείλουν επίσης να εκφέρουν άποψη ανεπηρέαστοι και στο τέλος οφείλουν να ψηφίζουν ελεύθερα και κατά συνείδηση. Αυτά δεν είναι καινά δαιμόνια και προβλέπονται στη νομοθεσία για το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και αυτά είδαμε να καταστρατηγούνται στην τρίτη και τελευταία πράξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, που ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 27 Μαρτίου.

Τουλάχιστον ακατανόητη, σίγουρα απρόκλητη, και τελικά εμπρηστική ήταν η στάση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας Θ. Στάικου Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ και Α. Πέππα Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος στα 11 θέματα που αφορούσαν έγκριση Πρωτοκόλλων παραλαβής για διάφορες υπηρεσίες και προμήθειες. Τα Πρωτόκολλα αυτά, μετά και από την εφαρμογή του περίφημου Νόμου 4412/6, υπογράφονται από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά για την τελική έγκρισή τους περνούν ένα προς ένα και από πολιτικό όργανο, εν προκειμένω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους δυο παραπάνω δημοτικούς συμβούλους, αν οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας αρνούνται να ψηφίσουν τα Πρωτόκολλα αυτά, γιατί διαφωνούν με το αντικείμενό τους, τότε δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τις Υπηρεσίες του Δήμου, αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς τους υπογράφοντες υπαλλήλους και τελικά εμμέσως πλην σαφώς ζητούν την αντικατάστασή τους. Αυτό, το τελευταίο, ήταν η εποικοδομητική συμβολή του Δημάρχου Διονύσου Δ. Ζαμάνη στο διάλογο που ακολούθησε.

Σ’ αυτόν το διάλογο, όπου η Δημοτική Αρχή για μια ακόμη φορά επιχείρησε να φέρει τους εργαζόμενους του Δήμου σε αντιπαράθεση με τους αιρετούς, άρκεσε μια και μόνο ερώτηση, του επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκου, για να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα των παράλογων επιχειρημάτων και των εμπρηστικών δηλώσεων της Διοίκησης: “Με την έννοια αυτή, είπε ο κ. Μπιτάκος, μας λέτε πως πρέπει να ψηφίσουμε και τον Προϋπολογισμό του Δήμου, επειδή η Διευθύντρια των Οικονομικών, η κ. Φλώρου, κάνει άψογα τη δουλειά της;”.

Τελικά αυτή η Δημοτική Αρχή, όπως και κάθε εξουσία, ίσως πιστεύει πως θα έκανε καλύτερα τη δουλειά της αν δεν υπήρχαν ούτε συλλογικά όργανα, ούτε Τύπος, ούτε πολίτες να διαφωνούν με τις επιλογές της και να την ελέγχουν.