logo


Με τις διαδικασίες τακτοποίησης του Δημοτικού Οίκου Ευγηρίας Θ. και Δ. Κυριακίδου να βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν αποκλείεται η λειτουργία του τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης στη χθεσινή (26/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Οίκου για το 2018, ύψους 411.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, έχει ήδη εγκριθεί η άδεια ίδρυσης του Γηροκομείου, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η άδεια λειτουργίας του. Αμέσως μετά, ίσως το Μάιο, θα ακολουθήσει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή τροφίμων από όλο το Δήμο, ενώ γύρω στο Σεπτέμβριο αναμένεται η δομή να τεθεί σε λειτουργία.

Στο πλαίσιό της, είπε ο Δήμαρχος, εξετάζονται μορφές συνεργασίας με φορείς όπως ο ΕΟΠΥΥ που μπορεί να αναλάβει την επιδότηση τροφείων, ή η ΕΕΤΑΑ που χρηματοδοτεί τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικωμένων (ΚΗΦΗ) ή ακόμη και η Εκκλησία, ώστε να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση, που θα απαιτήσει και αντίστοιχη τροποποίηση του Καταστατικού. Όλα, πάντως, θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα υπάρξει και την πληρότητα που θα καταγραφεί, σε συνδυασμό με το ύψος των τροφείων, που υπολογίζονται στα 850 ευρώ μηνιαίως.

Σύντομο ιστορικό

Από το 2008, θυμάται η Λ. Χριστοφίδου Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δροσιάς στα προκαλλικρατικά χρόνια, ξεκίνησε στη Δροσιά η προσπάθεια για τη λειτουργία του Δημοτικού Οίκου Ευγηρίας, στη συμβολή των οδών Παπάγου και Λ. Σταμάτας, που βασίζεται σε δωρεά των Θεόδωρου και Δέσποινας Κυριακίδου. Το 2009 εγκρίθηκε ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Γηροκομείου που προέβλεπε δυναμικότητα 19 κλινών για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, ενώ ένα χρόνο αργότερα εγκρίθηκαν τρεις θέσεις εργασίας- μιας Νοσοκόμου και δυο Βοηθών Νοσοκόμων. Την ίδια χρονιά, το 2010, εγκρίθηκε και το ύψος των τροφείων στο ποσόν των 1200 ευρώ μηνιαίως.  Οι πόροι του Ιδρύματος βασίζονταν σε επιχορήγηση εκ μέρους του Δήμου- είτε Δροσιάς στην προκαλλικρατική εποχή είτε Διονύσου από το 2011 και μετά.

Επί Διοίκησης Καλαφατέλη, το Γηροκομείο ερχόταν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μάλλον για τυπικούς λόγους, ενώ το 2013 για πρώτη φορά είχε ακουστεί από τον τότε δημοτικό σύμβουλο Θ. Μπούσμπουρα η πρόταση να δοθεί ο χώρος στον ΕΟΠΥΥ για ιατρεία. Στην ίδια εκείνη συνεδρίαση ο νυν Δήμαρχος, τότε στέλεχος της μείζονος μειοψηφίας, είχε κατηγορήσει τη Δημοτική Αρχή για απώλεια ενοικίων, προτείνοντας με τη σειρά του την αξιοποίηση του ακινήτου με ενοικίασή του στο Ίδρυμα Κωφών και Βαρηκόων.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί εδώ πως πρόταση εκείνης της Δημοτικής Αρχής προς την ΕΕΤΑΑ ώστε να ιδρυθεί ΚΗΦΗ στο Γηροκομείου είχε απορριφθεί, μια που οι προδιαγραφές του Κέντρου είναι διαφορετικές από αυτές για Οίκο Ευγηρίας.

Το 2015, στον πρώτο απολογισμό της Διοίκησης Ζαμάνη, ειδική μνεία για το Δημοτικό Γηροκομείο ανέφερε πως το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο- στο οποίο δεν μετέχει σήμερα κανείς εκπρόσωπος από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά αντιθέτως τρεις δημοτικοί σύμβουλοι και ένας τοπικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής- έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της άμεσης, νόμιμης και εύρυθμης λειτουργίας του.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, πυρά ομαδόν δέχεται η Διοίκηση Ζαμάνη από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας τόσο για την έγκριση ενός αόριστου Προϋπολογισμού, όσο και για την πρόσληψη προσωπικού μέσω εταιρείας, αλλά και για το ύψος των τροφείων που αναπροσαρμόζονται στα 900 ευρώ εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που έπληξε καίρια τις συντάξεις των ηλικιωμένων.

Το 2017 τροποποιήθηκε το Καταστατικό του Γηροκομείου, με την πρόβλεψη της επιχορήγησης του Δήμου να είναι τουλάχιστον 70.000 ευρώ το χρόνο, ενώ σε επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Γηροκομείου, σταθερή ήταν η επιφύλαξη των παρατάξεων, μια που όπως υποστήριζαν ούτε οικονομοτεχνική μελέτη έχει γίνει, ούτε πρόγραμμα δράσης έχει καταρτιστεί, ούτε εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της δομής έχει επιτευχθεί.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, μετά από έρευνα της Οδού Διονύσου, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν μόλις 4 Δημοτικά Γηροκομεία, ανάμεσά τους από το 2008 και η Ζαχάρειος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αγ. Παρασκευή της Μυτιλήνης, που είναι ήδη συμβεβλημένη και επιδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ. Σε επικοινωνία μας, τόσο ο Πρόεδρος του Διοκητικού Συμβουλίου τής Μονάδας Στ. Αποστόλου όσο και η Διευθύντρια Οικονομικών Κ. Ψούχλου, επέστησαν την προσοχή κυρίως στην οικονομική διαχείριση, αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού: Με δεδομένο πως τέτοιου είδους δομές απαιτούν 24ωρη κάλυψη των τροφίμων με τρεις συνεχείς βάρδιες, απαραίτητη είναι η πρόσληψη επαρκούς προσωπικού όλων των ειδικοτήτων- νοσοκόμων, κοινωνικών φροντιστών, βοηθητικού προσωπικού κ.λπ. Η Ζαχάρειος, με 50 τροφίμους από τους οποίους οι 25 καταβάλλουν τροφεία ύψους 1000 ευρώ το μήνα ενώ οι υπόλοιποι καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, διαθέτει μόνο 10 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ κάθε χρόνο πρέπει να προσλαμβάνει συμβασιούχους όλων των σχετικών ειδικοτήτων για να καλυφθούν οι βάρδιες, ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν δωρεάν, όταν οι θέσεις δεν καλύπτονται από συμβασιούχους.