logo


Τριακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Τόσα είναι τα χρήματα που ο Δήμος πληρώνει στην εταιρεία φύλαξης δημοτικών κτηρίων και χώρων, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Διονύσου, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ήταν εξαιρετικά αισιόδοξο- και άλλο τόσο ασαφές. Για απτά αποτελέσματα μιλούσε εκείνο το Δελτίο Τύπου, παρέθετε όμως μόνο ενδεικτικά παραδείγματα. Κι αυτό, παρά τις κατά καιρούς επίμονες ερωτήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας να δοθεί στη δημοσιότητα ο αναλυτικός απολογισμός του έργου που επιτελεί η εταιρεία φύλαξης, καθώς και πραγματικές εκτιμήσεις για τη μείωση ή όχι της παραβατικότητας στην περιοχή τούς τελευταίους επτά μήνες, δηλαδή από τον περασμένο Αύγουστο οπότε και η εταιρεία ανέλαβε καθήκοντα.

Παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου-  “είμαι σε επαφή με το Αστυνομικό Τμήμα και περιμένω να μου δώσουν τα στοιχεία”, απαντά στερεότυπα- τίποτα απτό δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Αντιθέτως, πυκνώνουν σταθερά οι καταγγελίες για περιστατικά κλοπών και ληστειών, με αποκορύφωμα την πρόσφατη διάρρηξη στο σπίτι του πρώην Δημάρχου Αγ. Στεφάνου Δ. Σακελλαρίου, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε σοβαρά η κόρη του. Παράλληλα, κοινό τόπο αποτελεί η πεποίθηση πως οι ώρες κρούσης των επίδοξων ληστών κ.λπ. έχουν προσαρμοστεί αναλόγως στο ωράριο περιπολίας των οχημάτων της εταιρείας φύλαξης: Τα περιστατικά διαρρήξεων και ληστειών σημειώνονται πλέον τις απογευματινές και πρώτες βραδυνές ώρες, ενώ η εταιρεία πραγματοποιεί τις περιπολίες της τη νύχτα.

Με αφορμή το παραπάνω θλιβερό περιστατικό, το αίτημα του Κ. Κοντάκη από τη μείζονα μειοψηφία στην πρόσφατη (20/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν κάτι παραπάνω από εύλογο:

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δει το θέμα αναλυτικά, με την παρουσία των Διοικητών από τα δυο συναρμόδια Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής μας, και να επαναξιολογήσει το μέτρο της φύλαξης, ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία όταν έρθει ο καιρός να το ξαναεγκρίνει. Ο ίδιος προσέθεσε πως τα δυο Τμήματα διαθέτουν προσωπικό πάνω από 150 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία απασχολούνται στη φύλαξη πιθανών αλλά και υποτιθέμενων στόχων.

Τηη ενεργοποίηση του Συμβουλίου Παραβατικότητας, που προβλέπεται και νομοθετικά, επανέφερε εν συνεχεία με πρότασή του ο Σπ. Σπηλιώτης από τη ΔΑΔΙΟΝ, ζητώντας κι εκείνος με τη σειρά του απολογισμό έργου της εταιρείας φύλαξης.

Το θέμα της ασφάλειας έφερε και στη χθεσινή (22/3) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης, κάνοντας έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Τ. Μπάση να πιέσει τη Δημοτική Αρχή, ώστε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη φύλαξη της πόλης.

Και στη Βουλή η ασφάλεια στο Δήμο Διονύσου

Εντωμεταξύ, η ασφάλεια στο Δήμο Διονύσου και η ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή, ήρθε και στη Βουλή, μια που σχετική ερώτηση  προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη κατέθεσε χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου η βουλευτής Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ε. Χριστοφιλοπούλου:

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη

Θέμα: «Ενίσχυση της αστυνόμευσης στο Δήμο Διονύσου»

Κύριε Υπουργέ,

Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας, προϋποθέτουν ισχυρή αστυνομική παρουσία. Το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας Διονύσου που εδρεύουν και συστεγάζονται στον Αγ. Στέφανο αποτελούν κέντρο αναφοράς για την προστασία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και οι αστυνομικοί που εργάζονται εκεί έχουν συμβάλει καθοριστικά στα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας του Δήμου. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου διαμαρτύρονται για την ολοένα και αυξανόμενη εγκληματικότητα στην περιοχή, σε συνδιασμό με την αποδυναμωμένη αστυνόμευση.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού ένοπλης ληστείας στον Άγιο Στέφανο. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του Δήμου Διονύσου το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο και το τελευταίο χρονικό διάστημα περιστατικά όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες έχουν αυξηθεί ραγδαία με πολλαπλά και αλλεπάλληλα φαινόμενα εγκληματικής και παραβατικής συμπεριφοράς.

Είναι προφανές ότι η υπάρχουσα αστυνόμευση στο Δήμο Διονύσου δεν επαρκεί λόγω της οξύτητας των προβλημάτων και είναι αναγκαία η ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες και η αστυνόμευση.

Επειδή τόσο στο Δήμο Διονύσου όσο και στους άλλους Δήμους της Ανατολικής Αττικής η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα των πολιτών, ερωτάστε:

Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να ενισχύσετε την αστυνόμευση στο Δήμο Διονύσου;