logo


Ομόφωνα εγκρίθηκε στη χθεσινή (20/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου η σύσταση των πέντε προσωποπαγών θέσεων για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τερματίζοντας έτσι μια (ακόμη) δικαστική διένεξη του Δήμου με εργαζόμενους, που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια.

Όλες οι παρατάξεις μίλησαν για τη σημαντικότατη προσφορά του προγράμματος σε ομάδες πληθυσμού και το τεράστιο πλήγμα που θα υφίσταντο αν το πρόγραμμα καταργείτο, ενώ τόσο ο Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, όσο και ο ανεξάρτητος Θ. Κρητικός μίλησαν για μια ακόμη περίπτωση ομηρίας εργαζομένων, που ευτυχώς έληξε με μια μόνιμη, όπως φαίνεται, λύση.

Η πορεία προς τη δικαίωση των πέντε εργαζομένων, που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και διακοπές τους  στο πρόγραμμα για πάνω από 10 χρόνια, ξεκίνησε το 2011 όταν με αγωγή τους κατά του Δήμου ζήτησαν από το Δικαστήριο να αναγνωριστούν οι συμβάσεις τους ως αορίστου χρόνου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφασή του το 2015 έκανε δεκτή την αγωγή τους, αλλά το Μάρτιο του 2016 η Οικονομική Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να την εφεσιβάλει.

Κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου ο Δήμος πράγματι άσκησε την έφεση, από την οποία όμως παραιτήθηκε με νεότερη ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, το Φεβρουάριο του 2017.

Την παραπάνω καθυστέρηση στην τακτοποίηση των εργαζομένων, που ταλαιπωρήθηκαν επί τρία χρόνια, επεσήμαναν με την τοποθέτησή τους ο Γ. Καλαφατέλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία και ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Στη νομοθεσία απέδωσε την καθυστέρηση ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Β. Δαρδαμάνης, τονίζοντας πως οι Δήμοι υποχρεούνταν εκ του νόμου να ασκούν ένδικα μέσα σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, υποχρέωση που όμως καταργήθηκε στα τέλη του 2016.

Χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου για τις Α. Αλιβιζάτου, Σ. Δάρα, Μ. Κωνσταντουδάκη, Στ. Ζαμζάρα και Θ. Ουζούνη που θα καλύψουν δυο θέσεις βοηθητικού προσωπικού, δυο θέσεις βοηθού νοσοκόμου και μιας κοινωνικής λειτουργού. Παρούσα, στηρίζοντας τις συναδέλφους της, ήταν και η Μ. Μπακαφούκα, μια που η υπόθεσή τους είχε ξεκινήσει την εποχή που η ίδια ήταν Πρόεδρος του Σωματείου, ενώ επί χρόνια συνεργαζόταν στενά μαζί τους όντας μέχρι πρότινος Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικών Δομών του Δήμου.