logo


Τις πέντε ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών της, την απουσία άλλων πέντε δημοτικών συμβούλων της και το… απουσιολόγιο της Προέδρου Β. Ζώτου για 18 δημοτικούς συμβούλους που εγκαλούνται για παράβαση καθήκοντος, πλήρωσε χθες Τρίτη 20 Μαρτίου η Δημοτική Αρχή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που το πρώτο θέμα- σχετικά την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του καθαρισμού των δημοτικών κτηρίων, επειδή το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί – που ζητούσε αυξημένη πλειοψηφία 21 δημοτικών συμβούλων, δεν κατόρθωσε να τη συγκεντρώσει και απορρίφθηκε.

Πολλές ήταν οι αιτιάσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, όταν ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν και να δικαιολογήσουν την αρνητική ψήφο τους:

Για τμηματικές εργολαβίες, μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, επισημαίνοντας μάλιστα αναντιστοιχίες χρηματικών ποσών μεταξύ της εισήγησης του Αντιδημάρχου Β. Δαρδαμάνη και της τεχνικής έκθεσης για το θέμα. Εκχώρηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες καταλόγισε ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Στ. Κριεμάδης. Ενώ κακή διαχείριση προσωπικού εντόπισε ο Κ. Κοντάκης, επίσης από τη μείζονα αντιπολίτευση, που επιπλέον συνέδεσε το θέμα με την προεκλογική περίοδο, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή πως “πάει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα”.

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Π. Μπιτάκος από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, αντιπαραθέτοντας τη συναίνεση που θα έπρεπε να επιδιώκει μια Δημοτική Αρχή, αν πραγματικά επιθυμούσε την επίλυση σημαντικών ζητημάτων της πόλης, με τον “παραλογισμό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι εγκαλούμαστε για παράβαση καθήκοντος από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου”. Αναφερόταν βέβαια στο περίφημο απουσιολόγιο της κ. Ζώτου και τη σχετική αναφορά της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις απουσίες συμβούλων κατά τις Δημαιρεσίες της περασμένης άνοιξης: “Εκείνες οι απουσίες μας είχαν καθαρά πολιτική αφορμή, που την εξηγούσαμε κάθε φορά με ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου. Εν αντιθέσει με εσάς που όχι μόνο δεν δικαιολογούσατε τις δικές σας απουσίες, πριν εκλεγείτε Πρόεδρος, αλλά ούτε και σας βλέπαμε καθόλου”, τόνισε με έμφαση ο κ. Μπιτάκος, υπογραμμίζοντας πάντως με κάθε ευκαιρία πως η Νέα Πνοή προσφέροντας σταθερά στο διάλογο για τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη, δεν καθορίζει τη στάση της από την αντίστοιχη της Δημοτικής Αρχής και δεν κινείται εκδικητικά. Από την πλευρά του ο Γ. Φωτάκης, δήλωσε πως η παράταξή του δεν έχει πεισθεί πως η συνεργασία με εταιρεία θα αποβεί οικονομικότερη για την πόλη, απ’ ό,τι αν ο καθαρισμός των δημοτικών κτηρίων γινόταν με προσωπικό και μέσα του Δήμου. Επεσήμανε επιπλέον την απουσία έγκαιρου προγραμματισμού στις προσλήψεις προσωπικού από πλευράς Δημοτικής Αρχής.

Το θέμα της συναίνεσης, ή μάλλον της… απουσίας της, βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον Σπ. Σπηλιώτη από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που επιπλέον πρότεινε την καθιέρωση με πρωτοβουλία της Διοίκησης συναινετικών διαδικασιών στο Δήμο μας, ακόμη και αν δια νόμου δεν έχουν- ακόμη τουλάχιστον- θεσμοθετηθεί, κάτι για το οποίο υπογράμμισε πως δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται.

“Το ζήτημα είναι πολιτικό και συναίνεση ή σύνθεση απόψεων δεν έχουν θέση εδώ που από τα 51 θέματα, τα 40 είναι καρμπόν. Σημασία έχει πως ο Δήμος αντί να διεκδικεί με ουσιαστικό τρόπο μόνιμες θέσεις εργασίας, προτιμά να δίνει στους επιχειρηματίες υπηρεσίες τις οποίες πληρώνει ο κόσμος με ανταποδοτικά τέλη. Αν πάνε εσάς μέσα, να μην πάνε κι εμένα”, ανέβασε τους τόνους η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου.

Ενώ ο ανεξάρτητος Θ. Κρητικός προέτρεψε τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει τι κάνουν άλλοι Δήμοι, που προσλαμβάνουν προσωπικό με 8μηνες ή τρίμηνες συμβάσεις, ενώ δεν υπενθύμισε πως “παλιά κατηγορούσατε την προηγούμενη Διοίκηση για τα ίδια πράγματα, αλλά τώρα την έχετε ξεπεράσει”.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης ανακοίνωσε στο Σώμα πως αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού, αυτές έχουν προγραμματισθεί και σχετικά θέματα θα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια που ήδη εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός για το 2018. Μέχρι τότε, ο καθαρισμός των κτηρίων από ιδιώτη, είναι μονόδρομος, τόνισε χαρακτηριστικά. Όσο για τη διαχείριση του προσωπικού καθαριότητας, τόσο ο κ. Ζαμάνης όσο και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα υπεραμύνθηκαν της πολιτικής τους, συγκρίνοντάς την με αυτήν των προκατόχων τους, όταν “άδειες και ρεπό δεν δίδονταν, κάτι που αποτελούσε εμπαιγμό για τους εργαζόμενους”. Αποκρούοντας, τέλος, τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στη Διοίκησή του για την απουσία συναίνεσης, ο κ. Ζαμάνης κατηγόρησε με τη σειρά του τις παρατάξεις της μειοψηφίας πως κάθε χρόνο επικαλούνται και διαφορετική επιχειρηματολογία, για να μην ψηφίσουν σημαντικά ζητήματα της πόλης, όπως είναι οι δράσεις πυροπροστασίας, η αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων και η καθαριότητα: “Πριν από τη συναίνεση, βάζω τη λογική”, τόνισε ο Δήμαρχος, καλώντας τον καθένα να πράξει κατά συνείδηση.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως υπέρ της ανάθεσης του καθαρισμού των δημοτικών κτηρίων σε εταιρεία ψήφισαν οι 14 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, μαζί και ο ανεξάρτητος Γρ. Ίσσαρης,  καταψήφισαν η μείζων μειοψηφία και η Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς και οι ανεξάρτητοι Θ. Κρητικός, Στ. Μαγγίνα και Σπ. Γιαννουλάτος, συνολικά 11 αρνητικές ψήφοι, ενώ 5 ήταν οι λευκές ψήφοι από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο και τη ΔΑΔΙΟΝ.

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διεκόπη λόγω πληροφορίας για την προετοιμασία τοποθέτησης των διοδίων, και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 5.30 το απόγευμα, με την Ημερήσια Διάταξη να περιλαμβάνει έξι ακόμη θέματα, που ζητούν αυξημένη πλειοψηφία για την έγκρισή τους.