logo


Την άσκηση αγωγής αποζημίωσης για την αποκατάσταση οποιασδήποτε περιουσιακής ζημίας και ηθικής βλάβης, καθώς και σειρά συναφών ενεργειών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη χθεσινή (Τετάρτη 7 Μαρτίου) συνεδρίασή της, στην οποία παραβρέθηκαν 8 από τα 13 μέλη της. Απουσίαζαν όλοι οι Διευθυντές των Σχολείων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και η τέως Γραμματέας της Επιτροπής Κ. Ιακωβίδου που παραιτήθηκε πρόσφατα, αλλά και ο Στ. Ουσταμπασίδης που εξελέγη στη θέση της. Παρόντες επίσης ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δ. Κωστάκης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Δελαγραμμάτικας. Παρόντες, τέλος, οι Ορκωτοί Ελεγκτές, στους οποίους έχει ανατεθεί ο έλεγχος οικονομικής διαχείρισης της Επιτροπής για τα χρόνια 2011-2015, το πόρισμα των οποίων, όπως είναι γνωστό, δείχνει μεγάλο ταμειακό έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 74.000 ευρώ. Για την υπόθεση αυτή, υπενθυμίζεται, έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές τόσο εκ μέρους του Δήμου όσο και εκ μέρους της Σχολικής Επιτροπής.

Πρώτο θέμα στη σειρά ήταν χθες η ενημέρωση των μελών από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ε. Καγιαλή για τα ευρήματα του πορίσματος, συνοψισμένα στα βασικά σημεία τους σε μια εισήγηση, που όμως δεν είχε διανεμηθεί στα μέλη, με αποτέλεσμα να διαβασθεί επιτόπου. Είχε εντούτοις προηγηθεί ενημερωτική συνάντηση κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου με κάποια από τα μέλη της Επιτροπής, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, παρουσία και του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου.

Αλλά ούτε και η γνωμοδότηση του τελευταίου, που έφθασε στη Σχολική Επιτροπή με δυο μήνες καθυστέρηση, σχετικά με τις ενέργειες (ένδικα μέσα κ.λπ.), στις οποίες πρέπει να προβεί η Επιτροπή- 2ο και 3ο θέμα της συνεδρίασης- για να προασπίσει την περιουσία της, είχε αποσταλεί στα μέλη, με αποτέλεσμα και αυτή να αναγνωσθεί εκείνη τη στιγμή.

Έτσι όσα από τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής προσήλθαν χθες στη συνεδρίαση, ήρθαν ουσιαστικά με άδεια χέρια, όπως άλλωστε επεσήμαναν τόσο η Α. Τόκα εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, όσο και η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λ. Μαγκλάρα. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος είχαν παρουσιασθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ όλο το πόνημα είχε δοθεί τυπωμένο στους επικεφαλής των παρατάξεων και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, όπως υπενθύμισε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στην κ. Τόκα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και μέλος της επιτροπής Δ. Ράικος, ζητώντας της να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: «Ισχυρίζεστε πως δεν έχετε το πόρισμα; Λείπουν 75.000 ευρώ και άλλες 22.000 δεν έχουν εξακριβωθεί πού είναι. Αν η κ. Τόκα λέει να τα χαρίσουμε, ας το πει». Δεν έγινε πάντως σαφές με ποιου πρωτοβουλία ή ευθύνη τα έγγραφα που αναφέρονταν ως συνημμένα- πλην του πορίσματος- στην πρόσκληση, δεν εστάλησαν εγκαίρως στα μέλη: «Δεν μπορούν να κυκλοφορούν έτσι, αλλά βρίσκονται στο γραφείο της Επιτροπής» δήλωσε η Πρόεδρός της, που λίγη ώρα νωρίτερα εντούτοις είχε ζητήσει να φωτοτυπηθούν και να μοιραστούν εκεί και τότε στους ενδιαφερόμενους τόσο η εισήγησή της όσο και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου.

Το πόρισμα των Ορκωτών, σύμφωνα με αυτή τη γνωμοδότηση, θα πρέπει με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής να διαβιβασθεί στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον καταλογισμό της ζημίας στους ενεχομένους, ενώ αγωγή αποζημίωσης, και μάλιστα μέσα στο 2018 γιατί λήγει η σχετική πενταετής προθεσμία. Αγωγή αποζημίωσης επιπλέον θα πρέπει να ασκηθεί κατά όλων των μελών που συμμετείχαν στη Σχολική Επιτροπή τα χρόνια 2013 και 2014, διάστημα στο οποίο προσδιορίστηκαν οι μεγάλες οικονομικές ατασθαλίες. Σε παρέμβασή του στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος πρότεινε να αναζητηθούν ευθύνες μόνον από τα μέλη που ενέκριναν πράξεις διαχείρισης ή παρέλειψαν να ελέγξουν: “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης, προφανώς παραδεχόμενος πως η στροφή συλλήβδην κατά δικαίων και αδίκων δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. 

Στην ίδια γνωμοδότηση ο νομικός σύμβουλος του Δήμου τονίζει πως δεν μπορεί να είναι ο ίδιος που θα ασκήσει την αγωγή για τη Σχολική Επιτροπή, μια που ήδη υποστηρίζει νομικά το Δήμο για την ίδια υπόθεση και έτσι θα πρέπει να αποκλεισθεί η οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Έτσι, προτείνει να ασκηθεί η αγωγή από άλλο δικηγόρο της επιλογής των δυο Σχολικών Επιτροπών (σ.σ. τα παραπάνω θέματα αφορούν και στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την οποία ο έλεγχος οικονομικής διαχείρισης βρίσκεται σε εξέλιξη). Θα πρέπει, πάντως, να διευκρινισθεί εδώ πως χθες αποφασίσθηκε η αναγκαιότητα άσκησης της αγωγής, ενώ σε επόμενη φάση θα προσδιορισθεί κατά ποιων θα ασκηθεί.

Στη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε πως η πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής για το επίμαχο διάστημα Λ. Μήλα, στην οποία ουσιαστικά αποδίδονται οι οικονομικές ατασθαλίες, είχε κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και στο Δήμαρχο, εξώδικο με το οποίο τους ενημέρωνε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη που έχει παραγγείλει ο Εισαγγελέας της υπόθεσης. Καλούσε μάλιστα την Επιτροπή να περιμένει το αποτέλεσμα αυτής της πραγματογνωμοσύνης πριν να προχωρήσει στην υιοθέτηση του πορίσματος των Ορκωτών Ελεγκτών και σε συνακόλουθες ενέργειες. Με τη θέση αυτή, της αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση και του δεύτερου ελέγχου από πλευράς Εισαγγελίας, τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους τόσο η εκπρόσωπος της μείζονος (που μειοψήφησε και στη διαβίβαση του πορίσματος στις αρμόδιες αρχές και στην άσκηση αγωγής ) όσο και η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων (σ.σ. μειοψήφησε μόνο στην άσκηση αγωγής), που επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Ένωσης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.  Η τοποθέτηση της κ. Καγιαλή, του Δημάρχου, αλλά και του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ στο σημείο αυτό, προδίκασαν πως εφόσον το αποτέλεσμα της πραγματογνωσύνης δεν είναι το αναμενόμενο- δηλαδή, αν δεν συμφωνεί με το πόρισμα των Ορκωτών- τότε δεν αποκλείεται να προσβληθεί από το Δήμο, που θα προσπαθήσει να το καταρρίψει. “Πάντως ό, τι και να πουν οι Ελεγκτές, οι γνώμες τους δεν είναι και θέσφατα και μόνο στην ακροαματική διαδικασία θα εξακριβωθεί ποια ήταν η πραγματική ζημιά για το  Νομικό Πρόσωπο”, συμπλήρωσε ο κ. Ζαμάνης.