logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα της τοποθέτησης σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου έχει έρθει, εδώ και λίγο καιρό, και πάλι στην επικαιρότητα και απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες.

Κάποιοι όμως θέλουν να ξεχάσουμε τι έχει συμβεί ή θέλουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Θέλουν να μας πείσουν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν καταργήσει τα διόδια και ο ΣΥΡΙΖΑ τα επαναφέρει.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Σπίρτζη ήταν σαφής:

Δεν πρόκειται να μπουν πλευρικά διόδια σε Κηφισιά, Άγιο Στέφανο, και σύντομα θα υπάρξει νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής διελεύσεων”.

Η όλη ιστορία θυμίζει σκηνή από θεατρική επιθεώρηση. Αυτοί που χόρευαν στον ρυθμό που απαιτούσαν οι παραχωρησιούχοι, σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο και καλούν σε κινητοποιήσεις και σε νυν υπερ πάντων αγώνες.

 Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα από το πρόσφατο παρελθόν.

To 2007 ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 3555/07 σύμφωνα με τον οποίο μεταξύ άλλων παραχωρήθηκε στη Νέα Οδό το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου Μεταμόρφωση – Σκάρφεια μέχρι το 2039.

Αρμόδιος Υπουργός ήταν ο Γ. Σουφλιάς.

Αυτή η θηριώδης σύμβαση για να αλλάξει απαιτείται η ψήφιση νέου νόμου και Η ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ των παραχωρησιούχων.

Με αυτό το νόμο το ελληνικό δημόσιο αποδέχτηκε (μεταξύ πολλών άλλων) το δικαίωμα των παραχωρησιούχων να τοποθετήσουν πλευρικά διόδια όπου αυτοί κρίνουν συμφερότερο.

Τα 2013 τροποποιήθηκε η ανωτέρω σύμβαση και ψηφίστηκε ο νόμος 4219/13. Αρμόδιος Υπουργός ήταν ο Γ. Χρυσοχοϊδης. Με την τροποποίηση αυτή παρατάθηκε η παραχώρηση για τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα δηλαδή μέχρι το έτος 2043 και φυσικά δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατάργηση των διοδίων ούτε προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος των παραχωρησιούχων να τοποθετήσουν όπου αυτοί κρίνουν ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ. (μετωπικά ή πλευρικά). Αντιθέτως προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις στο ελληνικό δημόσιο εάν δεν συμμορφωθεί με αυτές τις συμβατικές υποχρεώσεις.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Διονύσου, δηλώνει κατηγορηματικά για άλλη μια φορά ότι είναι αντίθετη στην τοποθέτηση διοδίων εντός του αστικού ιστού.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ, 22-02-2018