logo


Την προσεχή Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με δυο θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Το πρώτο αφορά σε κοπές δέντρων που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στη Δροσιά, το Διόνυσο και τη Σταμάτα και έρχονται στην Επιτροπή κατόπιν αιτήματος περιοίκων και αυτοψίας της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Το ίδιο θέμα είχε αναβληθεί στη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου, λόγω έκτακτης απουσίας της αρμόδιας Αντιδημάρχου Α. Πέππα που είναι και η εισηγήτρια.

Το δεύτερο θέμα αφορά στον Κανονισμό λειτουργίας και παραχώρησης των Πολιτιστικών Κέντρων του Δήμου Διονύσου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Κανονισμός, που έχει ήδη δοθεί από την αρμόδια Αντιδημαρχία στις παρατάξεις για διαβούλευση, τροποποιεί τον αντίστοιχο που ίσχυε μέχρι να καταργηθεί το Νομικό Πρόσωπο του ΘΕΣΠΙ. Αφορά, επιπλέον, στα τέσσερα Πολιτιστικά Κέντρα της πόλης που ανήκουν στο Δήμο Διονύσου -Αγ. Στεφάνου, Δροσιάς, Διονύσου και Κρυονερίου- καθώς και στην ενοικιαζόμενη αίθουσα επί της οδού Ναυαρίνου στην Άνοιξη, αλλά και σε όσες πολιτιστικές αίθουσες διαθέσει στο μέλλον ο Δήμος. Στον Κανονισμό περιγράφονται αναλυτικά οι χώροι από τα Πολιτιστικά Κέντρα που δίδονται προς χρήση, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τη Βιβλιοθήκη της Δροσιάς που συνεχίζει να σκονίζεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του οικείου Πολιτιστικού Κέντρου.

Στις εκδηλώσεις, που “θα πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηρίζονται από ποιότητα, σοβαρότητα και υψηλό πολιτιστικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο” ώστε να προάγεται η παραγωγή του πολιτιστικού αγαθού  (άρθρο 1 του Κανονισμού), περιλαμβάνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (είτε του δήμου είτε φορέων είτε κατόπιν συνδιοργάνωσης), επιμορφωτικά προγράμματα, συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, συνέδρια, συμπόσια, φεστιβάλ, χορευτικές-θεατρικές- μουσικές παραστάσεις κ.λπ. αλλά όχι: συνεστιάσεις, ονομαστικές γιορτές, κοπές πίτας στο Πολιτιστικό Κρυονερίου, κάθε είδους ιδιωτικής φύσης πρωτοβουλία που δεν συμφωνεί με το σκοπό των Κέντρων. Δεν επιτρέπονται επίσης τα πάρτυ. 

Η παραχώρηση των Κέντρων γίνεται σε μια σειρά φορέων- φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία, ΔΕΚΟ, επιστημονικούς φορείς, οργανώσεις κομματικές και συνδικαλιστικές, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες- μετά από σχετικό αίτημά τους που θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται κατά την απόλυτη κρίση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, αφού ληφθούν υπόψη ο Κανονισμός και οι λοιπές προτεραιότητες του Δήμου (συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, εκδηλώσεις, επιμορφωτικά προγράμματα κ.λπ.). Υπεύθυνοι για τα Πολιτιστικά Κέντρα ορίζονται οι Πρόεδροι των αντίστοιχων Δημοτικών Κοινοτήτων ή πρόσωπα που ορίζονται από τον Αντιδήμαρχο.

Στο άρθρο 9, τέλος, του Κανονισμού γίνεται αναφορά στην καταβολή τιμήματος σε όσους ζητούν την παραχώρηση των Πολιτιστικών Κέντρων για εκδηλώσεις που έχουν εισιτήριο ή χρηματική συμμετοχή. Εφόσον οι εκδηλώσεις των φορέων γίνονται δωρεάν, τότε δωρεάν θα είναι και η παραχώρηση των Κέντρων. Το ύψος του αντιτίμου θα καθοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνοδεύει τον Κανονισμό.