logo


Εγρήγορση και συγκερκιμένες παρεμβάσεις και ενέργειες αποφάσισε η χθεσινή (4/2) διευρυμένη συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατικής Συμπαράταξης Διονύσου με θέμα τα διόδια και την αποτροπή εγκατάστασής τους στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Άνοιξη παρουσία της βουλευτού ΔΗ.ΣΥ. Ε. Χριστοφιλοπούλου και του Γ. Σμέρου, περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη Σγουρού. Η πρώην υπουργός, μάλιστα, δεσμεύθηκε πως θα φέρει το θέμα και πάλι στη Βουλή με επερώτηση, ζητώντας από τον υπουργό Χ. Σπίρτζη στοιχεία για τις σχετικές μελέτες.

Στη συνεδρίαση μέλη και φίλοι του φορέα, ταυτόχρονα νυν και πρώην αιρετοί της πόλης, ανέτρεξαν στο ιστορικό των διοδίων αναφορικά με τις προθέσεις των κυβερνήσεων από το 2009 μέχρι και σήμερα να εγκαταστήσουν διόδια στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας την «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση της ύπαρξης ασφαλούς και επαρκούς δικτύου παραδρόμων. Η προϋπόθεση αυτή, τόνιζαν στη χθεσινή συνεδρίαση, αγνοείται από τη σημερινή κυβέρνηση και τον Υπουργό Χ. Σπίρτζη, με αποτέλεσμα την υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον υφυπουργό Σ. Φάμελλο, που ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση διοδίων. Η έλλειψη παραδρόμων, τόνισαν όλοι οι ομιλητές, θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση της κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις του Διονύσου και της Κηφισιάς, που με τη σειρά της θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ενώ καθόλου δεν υποτιμήθηκε και η οικονομική παράμετρος, με δεδομένο το παράδειγμα στη Στυλίδα: Και εκεί- όπως και στο Διόνυσο- είχε δοθεί υπόσχεση για απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων από την πληρωμή διοδίων, η οποία όμως ίσχυσε για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αναφέρθηκαν παράλληλα στις ενέργειες που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, οι οποίες περιλαμβάνουν προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Μελέτης, κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Διονύσου και Κηφισιάς, συνεχή ενημέρωση των δημοτών και κατοίκων, καθώς και κεντρική διαμαρτυρία με συγκέντρωση στον Άγ. Στέφανο και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.

Κομβικό στοιχείο για την ενίσχυση των επιχειρημάτων κατά των διοδίων θεωρείται η κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία συνοδεύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα και θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθεί μέσω της κ. Χριστοφιλοπούλου, ώστε να διαπιστωθούν πιθανές αποκλίσεις σε σχέση με τη Μελέτη που υπέγραψε ο κ. Φάμελλος. Η πρώην υπουργός υπενθύμισε πως έχει πολές φορές καταθέσει ερώτηση για τα διόδια στη Βουλή, αλλά τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός δεν απάντησαν, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής, δεσμεύθηκε όμως πως θα προσπαθήσει εκ νέου ενεργοποιώντας διατάξεις του Κανονισμού που θα αναγκάσουν τον υπουργό να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. Παράλληλα στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η ενίσχυση της προσφυγής που θα καταθέσει ο Δήμος με κάθε τρόπο.

Παρόντες στη συνεδρίαση ο Γραμματέας και η αν. Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ Γ. Τσουδερός και Σ. Ντούντα αντιστοίχως, η αν. Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ Β. Αττικής Ρ. Μπέτση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Καλαφατέλης και Γ. Κανατσούλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία και Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι με τη Συμμαχία για τον Πολίτη Θ. Κυριακόπουλος και Θ. Μπούσμπουρας, ο Σ. Βρεττός μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, η Ό. Οικονόμου μέλος ΠΑΣΟΚ ΔΗΣΥ προσ. Πρόεδρος του Σισμανογλείου, ο Κ. Μπομπής Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού  Συλλόγου Διονύσου που έχει πρωτοστατήσει στο θέμα κατά των διοδίων με τη συλλογή 6000 υπογραφών, η Μ. Γκινοσάτη Γραμματέας Δ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΗΣΥ Ωρωπού κ.λπ.