logo


Τι κοινό έχουν μια εταιρεία αθλομετρήσεων, ένα ποδοσφαιρικό σωματείο και ένας εργολάβος της ΕΥΔΑΠ; Τίποτα- εκτός από το αίτημα να τους παραχωρηθεί δημοτικός χώρος, το οποίο και στις τρεις περιπτώσεις αντιμετωπίσθηκε διαφορετικά από τη Διοίκηση του Δήμου, δυο μάλιστα από τις περιπτώσεις αυτές συζητήθηκαν στη χθεσινοβραδυνή (30/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρώτη αφορούσε σε αίτημα του ΑΟ Σταμάτας, συνοδευόμενο από τις υπογραφές 25 κατοίκων, να παραχωρηθεί στην ομάδα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Σμύρνης το γήπεδο της περιοχής στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο αθλητικών σωματείων. Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΟ Σταμάτας συνεργάζεται με τον Απόλλωνα και έτσι- δανείζοντας αθλητές του στην αθηναϊκή ομάδα- μπορεί να συμμετέχει στις διοργανώσεις της SUPER LEAGUE K17. Ζητούσε λοιπόν την παραχώρηση του γηπέδου ώστε να πραγματοποιούνται εκεί μέχρι το Μάιο του 2018 οι εντός έδρας αγώνες της διοργάνωσης, όταν γηπεδούχος είναι ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, στο σύνολό τους 6 αγώνες. Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, σε αντάλλαγμα, δεσμευόταν να συμβάλει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην πόλη μας με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, δωρεάν παρακολούθηση αγώνων κ.λπ.

Παρών για να στηρίξει το αίτημα του ΑΟ Σταμάτας ο Πρόεδρός του Β. Κριεμάδης– απών όμως από τη συνεδρίαση λόγω θέματος υγείας ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στ. Κριεμάδης που συνυπέγραφε και θεωρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή ως εισηγητής του θέματος. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μακρά συζήτηση, στην αρχή σχετικά με την ευθύνη της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας να μην εξασφαλίσει άλλον εισηγητή που θα μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Σώματος, εν συνεχεία σχετικά με τις-μη ικανοποιούμενες- ανάγκες των τοπικών σωματείων για ώρες άθλησης και προπόνησης στους υφιστάμενους αθλητικούς χώρους, κατόπιν σχετικά με το δεδικασμένο που θα δημιουργηθεί αν παραχωρηθεί γήπεδο σε μη τοπικό σωματείο, μετά σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που μπορεί να προκύπτουν από καθεμιά παραχώρηση αθλητικών χώρων, και στο τέλος βέβαια σχετικά με τον περίφημο Κανονισμό παραχώρησης των χώρων αυτών που αν είχε εγκαίρως εκπονηθεί, αμέσως μετά από την κατάργηση του ΘΕΣΠΙ, τέτοια προβλήματα δεν θα δημιουργούνταν.

Το αίτημα του ΑΟ Σταμάτας απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, μια που αρνητικά ψήφισε η δημοτική ομάδα της Διοίκησης και ο πρώην Πρόεδρος Σπ. Γιαννουλάτος, συνολικά 17 παρευρισκόμενοι, ενώ υπέρ της παραχώρησης του γηπέδου ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, καθώς και ο άρτι ανεξαρτητοποιηθείς Θ. Κρητικός, συνολικά 12 δημοτικοί σύμβουλοι.

Στη συζήτηση, που διήρκεσε πάνω από μια ώρα, θίχτηκε αναπόφευκτα μια άλλη παραχώρηση, σε ιδιωτική εταιρεία αθλομετρήσεων αυτή τη φορά, που μεθοδεύθηκε από τη Δημοτική Αρχή τον περασμένο Οκτώβριο με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά ματαιώθηκε μετά και από σχετικά δημοσιεύματα της Οδού Διονύσου. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αρμόδια Αντιδήμαρχος Α. Στασινοπούλου επιχείρησε να εξομοιώσει τις δυο περιπτώσεις- το αίτημα του ποδοσφαιρικού σωματείου με αυτό της εταιρείας- που αφορούν σε κερδοσκοπικούς φορείς, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη να της υπενθυμίζει πως το αίτημα της εταιρείας αθλητικών μετρήσεων ουδέποτε έφθασε στο Δημοτικό Συμβούλιο- αλλά κατατέθηκε, εγκρίθηκε, αναρτήθηκε στη Διαύγεια και εφαρμόστηκε την ίδια ημέρα.

Η τρίτη περίπτωση παραχώρησης δημοτικού χώρου αφορούσε σε κοινοτικό οικόπεδο στη Δημοτική Κοινότητα Ροδόπολης, για να χρησιμοποιηθεί για τη στάθμευση μηχανημάτων, αποθήκευση υλικών, δημιουργία εργοταξιακού γραφείου κ.λπ. από εργολάβο της αποχέτευσης. Το συγκεκριμένο θέμα συνοδευόταν από ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ροδόπολης, ενώ, όπως έγινε σαφές στη συνέχεια, ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί στο ακίνητο, όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον 6 μήνες. Το αίτημα της εταιρείας, καθώς και η θετική εισήγηση της Διοίκησης, συνάντησαν την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Ροδόπολης και πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή Γ. Κανατσούλη, που ζητούσε επίμονα κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για τη δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου, “που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη όταν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος”, είπε χαρακτηριστικά. Τη θετική της ψήφο στην εισήγηση έδωσε η Νέα Πνοή για το Διόνυσο που σύμφωνα με τον Γ. Φωτάκη, θα στηρίξει τις μεγάλες υποδομές στην πόλη, λευκό ψήφισε η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Π. Ταουξή που ζήτησε τέτοιες παραχωρήσεις να γίνονται αλλά μακριά από σπίτια, αλλά και η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ παρών δήλωσε ο κ. Κανατσούλης. Ο ίδιος σε δήλωσή του προς την Οδό Διονύσου στο περιθώριο της συνεδρίασης τόνισε: “Είναι παράλογο η Δημοτική Αρχή στις 9 το βράδυ να απορρίπτει αίτημα αθλητικού σωματείου που ζητούσε γήπεδο για 6 αγώνες και έδινε αντισταθμιστικά οφέλη στον αθλητισμό της πόλης και στις 10 να αποδέχεται, χωρίς κανένα  αντάλλαγμα, αίτημα εργολάβου που ζητάει οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου για να σταθμεύει δωρεάν τα μηχανήματά του και να έχει τα γραφεία του. Το οικόπεδο αυτό αποκτήθηκε με μεγάλο αγώνα από την Κοινότητα Ροδόπολης και η χρήση του είναι για σχολείο. Τέτοιες αποφάσεις σαν τη σημερινή ελέγχονται για τη νομιμότητά τους με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”, κατέληξε ο πρώην Αντιδήμαρχος.