logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 16 Ιανουαρίου 2018 εκδόθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος η απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την τοποθέτηση ΔΙΟΔΙΩΝ στους κόμβους ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ και ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή βασίστηκε σε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είχε απορριφθεί στο στάδιο της διαβούλευσης, τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής, όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Α. Οι Θέσεις της Δημοτικής μας Κίνησης:

Η απόφαση τοποθέτησης των επίμαχων πλευρικών διοδίων:      

ï Είναι άδικη, καθώς είμαστε ο μοναδικός αστικός Δήμος του Λεκανοπεδίου που καλείται να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή έργων άλλων περιοχών (Ιόνια οδός και ΜαλιακόςΚλειδί).

ï Επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις των κατοίκων και των εργαζομένων στη περιοχή και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση, καθώς ήδη παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Εθνική οδό από Πειραιά έως Άγιο Στέφανο κι αντιστρόφως, για πολλές ώρες της ημέρας.

ï Οδηγεί σε εκτροπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Καλυφτάκη και αντιστρόφως, μετατρέποντας κυκλοφοριακά τις οδούς Θησέως, Μαραθώνος και Χελμού σε οδό Κηφισίας, γεγονός που αντίκειται στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών, δημιουργώντας συνθήκες μη νόμιμης λειτουργίας των διοδίων. Ταυτόχρονα επιβαρύνει την περιοχή με υπέρμετρη ρύπανση.

Όσο δεν κατασκευάζεται ένα ασφαλές οδικό δίκτυο εναλλακτικής παράπλευρης κυκλοφορίας, τόσο θα διοχετεύεται υπερτοπική κυκλοφορία στο εσωτερικό δευτερεύον οδικό δίκτυο των περιοχών μας (Λεωφόρος Θησέως και Μαραθώνος).                                                                                                                        

Αποτέλεσμα αυτού; Το οδικό δίκτυο δε θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση τοπικών μετακινήσεων, αλλά υπερτοπικών, όπως επιτάσσει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Αττικής, που θεσμοθετήθηκε με το Ν.4277/2014 (ΦΕΚ 156 Α/1-8-2014), με συνέπεια την πρόκληση ανυπολόγιστων περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών και οικονομικών επιπτώσεων.

Β. Οι προτάσεις της Δημοτικής μας Κίνησης:

Είναι κοινό μυστικό, ότι οι μεγάλες και καλά συντονισμένες από Περιφέρεια, Δήμους και  τοπικούς φορείς αντιδράσεις των κατοίκων έφεραν το σημαντικό αποτέλεσμα, να μην έχουν τοποθετηθεί  διόδια στην περιοχή επί 11 συναπτά έτη (2007-2018).

Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής, μετά και την τελευταία πράξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

1. Να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που μας δίνει ο Νόμος για την ακύρωση της Απόφασης καθορισμού περιβαλλοντικών όρων.

Συνεπώς, στηρίζουμε την απόφαση για άσκηση ενδίκων μέσων στο ΣΤΕ, ενώ παράλληλα προτείνουμε τη συγκρότηση Νομικής Ομάδας από τις υπάρχουσες υπηρεσίες των Δήμων, επικουρούμενης από εξωτερικούς ειδικούς τεχνικούς (συγκοινωνιολόγο και περιβαλλοντολόγο), η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό να αξιοποιηθούν και οι συλλεχθείσες 6.000 υπογραφές.

2. Εντός του επόμενου 10ημέρου να συγκληθούν από κοινού τα Δημοτικά Συμβούλια Διονύσου και Κηφισιάς, παρουσία βουλευτών, περιφερειακών συμβούλων και φορέων της περιοχής, με αντικείμενο τη λήψη απόφασης για:

α) την επιβεβαίωση των θέσεών μας περί μη τοποθέτησης των επίμαχων διοδίων.

β) την οργάνωση μαζικής διαμαρτυρίας στον κόμβο Αγίου Στεφάνου, με συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό.

γ) τη συγκρότηση μόνιμης, μέχρι την επίλυση του θέματος, διαπαραταξιακής Επιτροπής, αποτελουμένης από τους εμπλεκόμενους στη φάση αυτή Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς, με συντονιστές τους Δημάρχους ή τους αναπληρωτές τους. Η Επιτροπή θα πρέπει να συνδεθεί με τα τοπικά Συμβούλια και μέσω αυτών με τους μαζικούς φορείς κάθε Δημοτικής Ενότητας. Υπό την εποπτεία της θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, θα εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα (με την οργάνωση συνεντεύξεων Τύπου και της παρουσίας σε ραδιόφωνα, με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αρθρογραφίες στον τοπικό τύπο, με αξιοποίηση των ηλεκτρονικών πινακίδων του Δήμου, την αξιοποίηση εργαλείων που διαθέτει ο Δήμος, όπως οι λογαριασμοί νερού, η ιστοσελίδα του Δήμου, κ.λπ.) και θα οργανώνονται συναντήσεις διαμαρτυρίας με Κυβερνητικούς παράγοντες.

Μόνο με την ενεργοποίηση των συμπολιτών μαςμπορεί να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη για τον τόπο μας!