logo


Αντικειμενική αδυναμία να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα διαπίστωσε το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου στη χθεσινή (23/1) συνεδρίασή του, ασχολήθηκε εντούτοις με κομμάτι του προβλήματος σχετικό με κατοίκους που φροντίζουν αδέσποτα, έξω από το σπίτι τους, τα οποία όμως αναπτύσσουν κατά περίπτωση εξαιρετικά επιθετικές συμπεριφορές.

Αρκετοί, όπως επεσήμαναν οι τοπικοί σύμβουλοι, είναι οι κάτοικοι που σιτίζουν και φροντίζουν σκυλιά, τα οποία όμως κρατούν έξω από τα όρια της ιδιοκτησίας τους και τα χρησιμοποιούν ως άτυπους φύλακες, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ανέφεραν μάλιστα συγκεκριμένα περιστατικά επιθέσεων είτε σε πεζούς είτε και σε δεσποζόμενα σκυλιά, ενώ χαρακτηριστικό είναι το αίτημα ταχυδρόμων που φοβούνται να μπουν με τα μηχανάκια σε δρόμο της περιοχής και προτείνουν να τοποθετηθεί κοινό γραμματοκιβώτιο για όλους τους παρόδιους στην αρχή του! 

Λύση- αλλά και πάλι προσωρινή- του προβλήματος θα αποτελούσε η εξεύρεση έκτασης όπου τα αδέσποτα θα φιλοξενούνταν, προσέθεσε ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ αναφέρθηκαν και πρακτικές κατοίκων με δεσποζόμενα ζώα, που όμως περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους με την ανοχή ή την αδιαφορία των ιδιοκτητών τους.

Η απόφαση, στην οποία κατέληξε το Τοπικό Συμβούλιο, ήταν να καταγραφούν τα σκυλιά που αν και αδέσποτα, εντούτοις χρησιμοποιούνται σαν φύλακες από κατοίκους και εμφανίζουν επιθετικές συμπεριφορές, να γίνει σύσταση από τη Δημοτική Κοινότητα στους κατοίκους αυτούς και τέλος κάθε περίπτωση να έρχεται και να συζητείται ξεχωριστά στο Τοπικό Συμβούλιο.

Οι τοπικοί σύμβουλοι, εξάλλου, δεν παρέλειψαν να εξάρουν το έργο του Φιλοζωικού Συλλόγου της περιοχής, τον οποίο και η Δημοτική Κοινότητα θα ενημερώσει άμεσα για την παραπάνω απόφαση, μια που απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στο Δήμο Διονύσου, εκτός από τις τρεις Φιλοζωικές οργανώσεις που δουλεύουν αποκλειστικά με εθελοντές και με προσωπικά τους έξοδα στον Άγ. Στέφανο, το Κρυονέρι και το Διόνυσο, έχει συσταθεί και η Επιτροπή Αδέσποτων Δήμου Διονύσου με δική της σελίδα στο facebook και με στόχο τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των δημοτών για τα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα καθώς και για θέματα ευζωίας τους.

Παράλληλα με την Επιτροπή, ο Δήμος διαθέτει πρόγραμμα περίθαλψης για τα αδέσποτα, συνεργαζόμενος με κτηνιατρική κλινική στο Πικέρμι. Εκεί οδηγούνται τα αδέσποτα, αφού περισυλλεγούν από την αρμόδια δημοτική Υπηρεσία, υποβάλλονται σε θεραπείες, εμβολιασμούς και στείρωση και εν συνεχεία επαναφέρονται στο αρχικό περιβάλλον τους.