logo


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή (17/1) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Διονύσου ο απολογισμός πεπραγμένων της για το 2017, με τους εκπροσώπους της μείζονος μειοψηφίας Γ. Κανατσούλη και Γ. Τσουδερό να μειοψηφούν, κατηγορώντας μάλιστα τη Δημοτική Αρχή ότι έχει υποβαθμίσει σημαντικά τη σημασία και τη λειτουργία της Επιτροπής.

Ειδικότερα ο κ. Κανατσούλης υπογράμμισε πως από τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή την περασμένη χρονιά απουσιάζουν εκείνες για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης που αφορούν σε πολεοδομήσεις, χρήσεις γης  κ.λπ. “Ούτε τα μεγάλα προβλήματα έρχονται εδώ για να συζητηθούν ούτε και τα προχωράτε ποτέ. Έρχονται αντιθέτως προβλήματα καθημερινής αντιμετώπισης, ενώ θα έπρεπε να γίνονται πολύ περισσότερα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Τους δυο κανονισμούς που αφορούν στην κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων και στα Κοιμητήρια του Δήμου αντέταξε στα παραπάνω ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, προσθέτοντας και την απόφαση για τους δασικούς χάρτες, αλλά και την πολεοδομική μελέτη Κρυονερίου, ενώ δεν αρνήθηκε πως τα προβλήματα είναι πολλά, ζητώντας από τους συναδέλφους του της μειοψηφίας να πάρουν την πρωτοβουλία και με αίτημά τους να τα φέρουν προς συζήτηση στην Επιτροπή.

Είναι αλήθεια, πάντως, πως μια πρόχειρη ανασκόπηση στην ιστορία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου από το 2011, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία της ως καλλικρατικός θεσμός, δείχνει πτωτική πορεία: 10 συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν την πρώτη χρονιά, το 2011, 12 συνεδριάσεις το 2012, ενώ το 2013 η Επιτροπή συνεδρίασε 15 φορές. Το 2014, έτος δημοτικών εκλογών, η ΕΠΖ  πραγματοποίησε 8 συνεδριάσεις, το 2015 συνεδρίασε 9 φορές, το 2016 έγιναν 7 συνεδριάσεις ενώ πέρυσι, το 2017, σημειώθηκε “ιστορικό χαμηλό” με μόλις 6 συνεδριάσεις και 26 αποφάσεις, εκ των οποίων τρεις τουλάχιστον αφορούσαν σε αναβολή συζήτησης του θέματος για περαιτέρω μελέτη.

Την Επιτροπή για το 2017, χρονιά που αντικαταστάθηκαν οι Αντιδήμαρχοι, ενώ σημειώθηκε μεγάλη κινητικότητα με ανεξαρτητοποιήσεις ή και διαγραφές συμβούλων, αποτελούσαν αρχικά οι: 

Β. Τσαγκαράκης, Β. Δαρδαμάνης, Α. Πέππα, Β. Κοκμοτός, Π.Ταουξή-Χριστιανίδη, Μπ. Ιωαννίδης, Γρ. Ίσσαρης και Γ. Κανατσούλης. Αναπληρωματικά μέλη ήταν οι: Θ. Κρητικός, Α. Στασινοπούλου, Σ. Ντούντα-Πολυχρονοπούλου, Γ.Τσουδερός και Β. Λυρούδιας.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως- με ευθύνη της Διοίκησης- και σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε μέχρι τότε, στην Επιτροπή από πέρυσι συμμετέχουν μέλη μόνο δυο παρατάξεων, της Δημοτικής αρχής και της μείζονος μειοψηφίας: Στις Αρχαιρεσίες του περασμένου Μαρτίου το μη νόμιμα εκλεγέν Προεδρείο, όπως έγινε δεκτό μετά από ένσταση των παρατάξεων της μειοψηφίας, διενήργησε εντούτοις τις εκλογές για τις δυο Επιτροπές του Δήμου. Η διαδικασία εκλογής επαναλήφθηκε μόνο για το Προεδρείο, όχι όμως και για τις Επιτροπές, στις οποίες πλέον συμμετέχουν δυο μόνο παρατάξεις.

Λίγο μετά την εκλογή της στην ΕΠΖ, η κ. Ταουξή υπέβαλε την παραίτησή της από μέλος και αντικαταστάθηκε από τον κ. Κρητικό, ενώ η διαγραφή του κ. Ίσσαρη από την Ενωτική Πρωτοβουλία τον περασμένο Μάιο είχε ως αποτέλεσμα να τον αντικαταστήσει ο κ. Τσουδερός στην Επιτροπή.

Αναλυτικά οι αποφάσεις ανά κατηγορία που τον περασμένο χρόνο πήρε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι οι παρακάτω:

Α) Θέματα καθορισμού χρήσεων γης, ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ), πολεοδομικών μελετών, ανάπλασης περιοχών, πολεοδομικών επεμβάσεων, χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάπλασης, ανασυγκρότησης υποβαθμισμένων περιοχών, πολεοδομικής αναμόρφωσης προβληματικών περιοχών, αποζημίωσης ρυμοτομούμενων, πολεοδομικών ρυθμίσεων, εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης και έγκρισης πολεοδομικών μελετών.

1.Απόφαση υπ’αρ.6/2017: «Τροποποίηση ρ.σ στο Ο.Τ 14 της ΔΕ Σταμάτας» με την οποία ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και τη διαβίβασε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’αρ.163/2017 απόφασή του ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της ΕΠΖ.

2.Απόφαση υπ’αρ.7/2017: «Κατασκευή πεζοδρομίου επί της οδού Στ.Πετρίτη 3-5 της ΔΚ Δροσιάς» με την οποία ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

3.Απόφαση υπ’αρ.14/2017: «Λήψη απόφασης για τη σύμφωνη γνώμη όσον αφορά στα περιγράμματα κίτρινα,πορτοκαλί, ιώδη για τις περιοχές του Δήμου στα πλαίσια κατάρτισης των δασικών χαρτών σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.ΙΑ 2β του άρθρου 153 του Ν.4389/2016 και την Υπουργική απόφαση μεαρ.33844/11.7.2016» με την οποία κατά πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή τη μελέτη του κ. Χλύκα Νικολάου (NERCO Xλύκας και συνεργάτες Α.Ε.Μ) γιατί δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και τη διαβίβασε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’αρ.220/2017 απόφασή του έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την εισήγηση της ΕΠΖ.

Β) Θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος.

1.Απόφαση υπ’αρ.8/2017: «Εγκατάσταση συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων» με την οποία ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος και τη διαβίβασε στην Δ/νση Περιβάλλοντος για την υλοποίησή της.

Τρεις αποφάσεις για κοπή ή μη δέντρων

Γ) Γενικά θέματα-Κανονιστικές Αποφάσεις (σύμφωνα με το άρθρο 79&82 ΚΔΚ).

18.Απόφαση υπ’αρ.25/2017: «Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων Δήμου Διονύσου” με την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Ενιαίο Κανονισμό λειτουργίας Κοιμητηρίων Δήμου Διονύσου και τον διαβίβασε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκκρεμεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. Για τη διαμόρφωση του ενιαίου Κανονισμού, που ακόμη εκκρεμεί η ψήφισή του, χρειάστηκαν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Επιτροπής τα τελευταία τρία χρόνια).

14.Απόφαση υπ’αρ.20/2017: «Κανονισμός Κατάληψης Κοινοχρήστων χώρων Δήμου Διονύσου» με την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Κανονισμό Κατάληψης Κοινοχρήστων χώρων Δήμου Διονύσου και τον διαβίβασε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. Το θέμα είχε δυο φορές εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και δυο φορές αποσύρθηκε “προκειμένου να επανέλθει σε επόμενη συζήτηση για να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα μέλη της Επιτροπής να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον Κανονισμό”). Με τη 250/2017 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον Κανονισμό Κατάληψης Κοινοχρήστων χώρων Δήμου Διονύσου.

4.Απόφαση υπ’αρ.4/2017: «Αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία του δικτύου ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφόρησης δημοτών» με την οποία ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση και τη διαβίβασε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την162/2017 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της ΕΠΖ.

Οκτώ αποφάσεις για τοποθέτηση ελαστικών κυλίνδρων σε διάφορα σημεία της πόλης για την αποτροπή στάσης και στάθμευσης οχημάτων.

8.Απόφαση υπ’αρ.11/2017: «Μεταφορά στάσης ΟΑΣΑ επί της Λ.Ανοίξεως της ΔΚ Άνοιξης» με την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία να κατασκευαστεί μια νέα στάση ίδιας μορφολογίας, ίδιων υλικών και διαστάσεων με την προηγούμενη -εφόσον χωράει- και μετά να κατεδαφιστεί η παλιά και τη διαβίβασε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με τη 204/2017 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της ΕΠΖ.

15.Απόφαση υπ’αρ.21/2017: ΕΗΔ «Κατασκευή νέου χωνευτηρίου στο Κοιμητήριο της ΔΚ Δροσιάς» με την οποία ενέκρινε ομόφωνα την κατασκευή νέου χωνευτηρίου στο Κοιμητήριο της ΔΚ Δροσιάς και τη διαβίβασε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την 348/2017 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Ε.Π.Ζ.

16.Απόφαση υπ’αρ.22/2017: ΕΗΔ «Παραχώρηση χώρου για χρήση στο Κοιμητήριο της ΔΚ Άνοιξης για την ανέγερση Ιερού Παρεκκλησίου» με την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση χώρου 400τ.μ επί της οδού Αναπαύσεως στο Κοιμητήριο της ΔΚ Άνοιξης ώστε το ΕκκλησιαστικόΣυμβούλιο του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνοιξης να προβεί στην ανέγερση του εν λόγω Παρεκκλησίου. Στη συνέχεια διαβιβάσθηκε η απόφαση στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να γνωματεύσει για τη διαδικασία της παραχώρησης. Εκκρεμεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει, τέλος, να υπενθυμίσουμε εδώ το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως περιγράφονται στο σχετικό άρθρο 73 του καλλικρατικού νόμου 3852/2010:

“Η επιτροπή ποιότητας ζωής είναι αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο

άσκησης των σχετικών µε την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδοµία

και την προστασία του περιβάλλοντος αρµοδιοτήτων του δήµου. Κατά την

άσκηση των σχετικών αρµοδιοτήτων της λαµβάνει ειδική µέριµνα για το

σχεδιασµό δράσεων που αποβλέπουν στην αναβάθµιση της ποιότητας ζωής

και εν γένει την εξυπηρέτηση των ατόµων µε αναπηρίες.

Οι αρμοδιότητές της αφορούν:

i) τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων και επιχειρήσεων μετά από προέλεγχο του σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου,

ii) την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήσεων και λοιπών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων αρμοδιότητας του δήμου,

iii) τη χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής.

Επίσης, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για

i) θέματα καθορισμού χρήσεων γης,

ii) θέματα ρυθμιστικών σχεδίων, προγραμματισμού εφαρμογής ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), πολεοδομικών μελετών, ανάπλασης περιοχών, πολεοδομικών επεμβάσεων, χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάπλασης, ανασυγκρότησης υποβαθμισμένων περιοχών, πολεοδομικής αναμόρφωσης προβληματικών περιοχών, αποζημίωσης ρυμοτομούμενων, πολεοδομικών ρυθμίσεων, εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.) και έγκρισης πολεοδομικών μελετών,

iii) τη λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος,

iv) τη λήψη αποφάσεων για θέματα χωροθέτησης κοιμητηρίων, κατά τις προβλέψεις του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α΄), κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και άλλων, σχετικών με το αντικείμενο, αρμοδιοτήτων του,

v) το σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79 και 82 του Κ.Δ.Κ..